Ιστορία|03.02.2023 07:55

Όταν έπεσε η 4η Πυραμίδα της Αιγύπτου: Πώς η Ουμ Καλσμούμ έβγαλε 4 εκατομμύρια ανθρώπους στους δρόμους του Καΐρου

Newsroom

Η… Πυραμίδα της Αιγύπτου «γκρεμίστηκε» και 4 εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρομους του Καΐρου! Το Άστρο της Ανατολής έδυσε μια μέρα σαν σήμερα, 3 Φεβρουαρίου του 1975 και σκοτείνιασε ολόκληρος ο αραβικός κόσμος

Το όνομά της ήταν Φατίμα Ιμπραχίμ ες Σαΐντ ελ Μπελτάτζι (Fatima Ibrahim es-Sayyid el-Beltagi), όμως έγινε διάσημη με το όνομα Ουμ Καλσούμ (Umm Kulthum - Oum Kalthoum).

Τα προσωνύμια που την συνόδευαν στη ζωή της ήταν εντυπωσιακά: Άστρο της Ανατολής (Kawkab el-charq), 4η Πυραμίδα της Αιγύπτου, Η Φωνή της Αιγύπτου, η Κυρία του Αραβικού Τραγουδιού!
Οι άνθρωποι που την συνόδευσαν στην τελευταία κατοικία της ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια.
Η Ουμ Καλσούμ ήταν η Εθνική Τραγουδίστρια της Αιγύπτου και το Αηδόνι της Ανατολής. Το Αηδόνι, μια μέρα σαν σήμερα σώπασε για πάντα…

Η Ουμ Καλσούμ ήταν αιγύπτια τραγουδίστρια, που γοήτευσε τους Άραβες από τον Περσικό Κόλπο μέχρι το Μαρόκο επί μισό αιώνα· ήταν μια από τις πιο διάσημες τραγουδίστριες και προσωπικότητες του 20ου αιώνα για τον αραβικό κόσμο.

Αρχίζοντας την καριέρα της το 1924, έδινε ανελλιπώς μια παράσταση κάθε πρώτη Πέμπτη (στις περισσότερες ισλαμικές χώρες η Πέμπτη είναι η τελευταία ημέρα της εβδομάδας εργασίας) κάθε μήνα. Τότε ήταν που η Καλσούμ πέρασε από το θρησκευτικό τραγούδι στις λαϊκές μελωδίες, συνοδευόμενη από μικρή παραδοσιακή ορχήστρα. Η Ουμ Καλσούμ έγινε γρήγορα διάσημη για τις συγκινητικές, παθιασμένες ερμηνείες της, τραγουδιών σπουδαίων αράβων συνθετών, ποιητών και τραγουδοποιών.

Το Αστέρι της Ανατολής, όπως την ονόμαζαν είχε ένα τεράστιο ρεπερτόριο, το οποίο περιλάμβανε θρησκευτικά, ερωτικά, αλλά και εθνικιστικά τραγούδια. Μέσα στο ιστορικό πλαίσιο των ταραγμένων χρόνων του 20ου αιώνα: δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι, Μεγάλη Ύφεση και Αιγυπτιακή Επανάσταση, η Καλσούμ σχεδόν αγιοποιήθηκε παρουσιάζοντας στο κοινό προσωπικότητα πατριώτισσας και πιστής μουσουλμάνας. Η Καλσούμ ερμήνευσε τραγούδια για την αιγυπτιακή ανεξαρτησία και στη δεκαετία του ‘50 τραγούδησε υπέρ του αιγύπτιου ηγέτη Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ, με τον οποίο ανέπτυξε στενή φιλία.

Ήταν η τραγουδίστρια με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον αραβικό κόσμο ακόμη και δεκαετίες μετά τον θάνατό της. Το 2001 η αιγυπτιακή κυβέρνηση ίδρυσε το Μουσείο Kawkab al-Sharq στο Κάιρο για να τιμήσει τη ζωή και το έργο της Ουμ Καλσούμ.

Όταν έκλαψαν οι Άραβες

Η Καλσούμ είχε γεννηθεί το 1898 (κατ’ άλλους το 1908) και πέθανε από νεφρική ανεπάρκεια το 1975. Από το 1923 μέχρι το 1973 τραγουδούσε, αλλά και ερμήνευε ρόλους στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Στις αρχές της 10ετίας του ’60 διαγνώστηκε με εξόφθαλμο βρογχοκήλη κάτι που την υποχρέωσε να φοράει καθημερινά μαύρα γυαλιά.
Όταν η 4η Πυραμίδα της Αιγύπτου «γκρεμίστηκε», την ημέρα της κηδείας της, οι δρόμοι του Καΐρου έκλεισαν επί τέσσερις ώρες! Τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι στάθηκαν δακρυσμένοι στα πεζοδρόμια για να δουν τελευταία φορά την Καλσούμ να περνάει, έστω και μέσα σε φέρετρο. Η κηδεία της Καλσούμ προσέλκυσε περισσότερο κόσμο από εκείνη του Πατέρα της Αιγύπτου Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ!

Ο θάνατός της Καλσούμ χαρακτηρίστηκε από τους Άραβες «μεγάλη τραγωδία» και τράβηξε την προσοχή των διεθνών μέσων ενημέρωσης· η είδηση του θανάτου της καταγράφηκε στο περιοδικό Time και στο γερμανικό Suddeutsche Zeitung.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η Καλσούμ είχε την ικανότητα να τραγουδά τόσο στις χαμηλές νότες, στη δεύτερη οκτάβα και τόσο στις υψηλές, στην όγδοη οκτάβα! Είχε την απίστευτη ικανότητα να παράγει 14.000 δονήσεις το δευτερόλεπτο με τις φωνητικές της χορδές, κάτι που απαιτούσε να σταθεί τρία πόδια μακριά από το μικρόφωνο!
Ακόμη και σήμερα, σχεδόν 50 χρόνια μετά τον θάνατό της Ουμ Καλσούμ, στις 22:00 την πρώτη Πέμπτη κάθε μήνα, οι αιγυπτιακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί μεταδίδουν μόνο τραγούδια της.

Να κλείσουμε καταγράφοντας ότι ένα μαργαριταρένιο κολιέ με 1.888 μαργαριτάρια, το οποίο έλαβε η Καλσούμ ως δώρο από τον σεΐχη και πρώτο πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Zayed bin Sultan Al Nahyan, εκτίθεται στο μουσείο Λούβρο του Άμπου Ντάμπι και μαγνητίζει τα βλέμματα των επισκεπτών.

Αίγυπτοςτραγούδιειδήσεις τώραθάνατοςσαν σημερατραγουδίστρια