Ιστορία|04.04.2023 07:55

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ με τη συντομότερη θητεία και την πιο μακροσκελή ομιλία στην Ιστορία – Γιατί λένε ότι τον σκότωσε η ορκωμοσία του

Newsroom

Ήταν ο 9ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, που έχει δυο αξεπέραστα μέχρι σήμερα ρεκόρ: ο λόγος του μετά την ορκωμοσία διήρκεσε 45 ολόκληρα λεπτά και η θητεία του ήταν μόλις 32 ημέρες!

Το όνομά του Γουίλιαμ Χένρι Χάρισον. Και θα είχε ακόμα ένα ρεκόρ αν δεν του το κατέρριπτε ο Ρόναλντ Ρέιγκαν, το 1981: θα ήταν ο γηραιότερος Πρόεδρος, αφού εκλέχτηκε σε ηλικία 68 χρονών. Ο Ρέιγκαν είχε πατήσει τα 70 όταν πέρασε την πόρτα του Λευκού Οίκου.

Ε, λοιπόν αυτό το τελευταίο ρεκόρ ήταν που «σκότωσε» τον Γουίλιαμ Χένρι Χάρισον, μια μέρα σαν σήμερα 4 Απριλίου του 1841.

Ο Χάρισον ήταν μορφωμένος και φιλοσοφημένος πολιτικός, που οι ρίζες του ήταν στον στρατό. Είχε πάρει μέρος σε πολλές μάχες, είδε διακριθεί σε σφαγές κατά των ιθαγενών ινδιάνων, είχε φθάσει μέχρι τον βαθμό του στρατηγού και κάποτε είπε να ασχοληθεί και με την πολιτική.

Η πολιτική σταδιοδρομία του Χάρισον άρχισε το 1798, με το διορισμό του ως Γραμματέα της Βορειοδυτικής Επικράτειας. Το 1799 εξελέγη ως αντιπρόσωπος της περιοχής και στη συνέχεια έγινε κυβερνήτης της νεοσύστατης επικράτειας της Ιντιάνα το 1801. Μετά τον πόλεμο του 1812, μετακόμισε στο Οχάιο όπου, το 1816 , εξελέγη για να εκπροσωπήσει την 1η περιφέρεια της πολιτείας στη Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών. Το 1824 , εξελέγη στη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Χάρισον έλαβε το χρίσμα και πήρε μέρος στις προεδρικές εκλογές· νίκησε τον Βαν Μπούρεν το 1840 και ήταν ο πρώτος από τους δύο πολιτικούς του κόμματος των Whigs, που εκλέχθηκαν στην προεδρία, ενώ ο άλλος ήταν ο Ζάχαρι Τέιλορ (Ο Τέιλορ πέθανε από βαριά δυσπεψία αφού κατανάλωσε ένα… βουνό κεράσια 16 μήνες μετά την εκλογή του…).

Τον έφαγαν οι... αποδείξεις

Όταν έφτασε ο Χάρισον στην Ουάσιγκτον, ήθελε να αποδείξει σε όλους ότι τα χρόνια δεν παίζουν καμιά σημασία…
Η ορκωμοσία του νέου προέδρου είχε προγραμματιστεί για τις 4 Μαρτίου του 1841. Ήταν μια παγωμένη μέρα, ψιλοχιόνιζε και ο αέρας μαστίγωνε τους λιγοστούς πολίτες που παρακολούθησαν τον νέο Πρόεδρο να ορκίζεται «πίστη και υποταγή στο Σύνταγμα»…

Ο πρόεδρος Χάρισον, για να φανεί στον λαό εύρωστος και ακμαίος, παρά τα 68 χρόνια που βάραιναν τους ώμους του, είχε καλπάσει ασκεπής και δίχως παλτό προς την εξέδρα της ορκωμοσίας, είχε σταθεί αψηφώντας το ξεροβόρι επί ώρα πριν αρχίσει η τελετή και το πιο σημαντικό: εκφώνησε τη μεγαλύτερη ομιλία προγραμματικών δηλώσεων, που έγινε ποτέ έπειτα από ορκωμοσία! Πιστεύοντας πως έτσι θα έδειχνε ότι ήταν αρκετά δυνατός για να υπηρετήσει το αξίωμά του, ο Χάρισον, εκφώνησε μια ομιλία που διήρκεσε μία ώρα και 45 λεπτά! Χωρίς καπέλο ή κασκόλ! Τα χειρόγραφα που ανέγνωσε είχαν 8.500 λέξεις, όσες περιέχει ένα εκτενές διήγημα!

Μετά την ομιλία του, ο Χάρισαν περπάτησε στους δρόμους της πόλης ασκεπής πάντα και ντυμένος ελαφρά, κάτω από χιονοθύελλα αυτή τη φορά· στάθηκε επί τρεις ώρες όρθιος χαιρετώντας τους επίσημους στον Λευκό Οίκο και παρακολούθησε τρεις χορούς εκείνο το βράδυ.

Είκοσι μέρες μετά, ο Πρόεδρος έκανε την καθημερινή πρωινή βόλτα του στους δρόμους της πόλης, ελαφρά ντυμένος όπως συνήθως, δίχως καπέλο· η καταιγίδα που τον βρήκε στη διαδρομή, δεν τον ανησύχησε διόλου. Ο Χάρισον γύρισε στο γραφείο του, συνέχισε την εργασία του φορώντας βρεμένα ρούχα και δυο μέρες μετά έπεσε στο κρεβάτι με συμπτώματα κρυολογήματος.

Ο γιατρός του έκανε εντριβή με μουστάρδα στο στομάχι και του έδωσε ένα ήπιο καθαρτικό και ο Πρόεδρος ένιωσε καλύτερα. Την επομένη όμως ούτε το κονιάκ, ούτε το δυνατό κρασί, ούτε το καστορέλαιο, ούτε το λάβδανο, ούτε και η καμφορά έκανα κάτι για να υποχωρήσουν τα συμπτώματα που έδειχναν πνευμονία.
Το βράδυ του Σαββάτου, 3 Απριλίου, ο Χάρισον εμφάνισε σοβαρή διάρροια και έπεσε σε παραλήρημα, και στις 8:30 μ.μ. είπε τα τελευταία του λόγια στον θεράποντα γιατρό του: «Κύριε, σας εύχομαι να κατανοήσετε τις αληθινές αρχές της διακυβέρνησης. Μακάρι να πραγματοποιηθούν, δεν ζητάω τίποτα περισσότερο»… Τα μεσάνυχτα της 4ης Απριλίου, «χωρίς στεναγμό ή αγώνα, ο Πρόεδρος έπαψε να αναπνέει».

Όλοι στις ΗΠΑ συμφώνησαν: τον σκότωσε η ορκωμοσία του! Ο Χάρισον ήταν ο πρώτος πρόεδρος που πέθαινε κατά τη διάρκεια της θητείας του και ο τελευταίος πρόεδρος που γεννήθηκε πριν οι Ηνωμένες Πολιτείες ανεξαρτητοποιηθούν από τη Μεγάλη Βρετανία. Ο χρόνος και οι χιονιάδες είχαν γκρεμίσει το ρωμαλέο σκαρί, που πίστευε ότι ήταν παντός καιρού…

ειδήσεις τώραθάνατοςπνευμονίαΠρόεδρος των ΗΠΑ