Ιστορία|18.04.2023 07:55

Αμαρτίες γονέων: Το θλιβερό τέλος των τριών παιδιών του Στάλιν - Τα αίσχη του πατέρα σημάδεψαν τη μοίρα τους

Newsroom

Αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα… Και το «παιδεύουσι» σημαίνει «εκπαιδεύουν» κι όχι τυραννούν, αλλά έτσι - λανθασμένα - έχει φθάσει ως τις μέρες μας. Οι αμαρτίες του Ιωσήφ Στάλιν λοιπόν καταδυνάστευσαν τα παιδιά του, που όλα είχαν ένα τέλος θλιβερό πολύ.

Ο Ιωσήφ Στάλιν ήταν ένας από τους πιο στυγνούς και αιμοσταγείς δικτάτορες του 20ου αιώνα· ήταν υπεύθυνος για τον θάνατο εκατομμυρίων συμπατριωτών του και όχι μόνο... Ωστόσο, η αρνητική αύρα που κουβαλούσε στη ζωή του και τα εγκλήματα του, σημάδεψαν ολόκληρη την οικογένεια του. Η πρώτη σύζυγός του πέθανε νεότατη, η δεύτερη αυτοκτόνησε και οι ζωές των τριών νόμιμων παιδιών του είναι τραγικά παραδείγματα μιας πραγματικά δυσλειτουργικής οικογένειας.

Έτσι περιληπτικά να πούμε ότι η πρώτη σύζυγος του Στάλιν, η Αικατερίνα - Κάτο - Σβανίτζε, η αγαπημένη του ηγέτη της ΕΣΣΔ, πέθανε (λέγεται) από τύφο μόλις 22 χρονών. Ο Στάλιν δεν ξεπέρασε ποτέ την απώλειά της. Η Κάτο ήταν μητέρα του Γιάκοβ.

Η δεύτερη σύζυγος του Ατσάλινου Ηγέτη, η Ναντέζντα Αλιλουγιέβα μπήκε στη ζωή του όταν ήταν 18 χρονών· ήταν μητέρα του Βασίλι και της Σβετλάνα και έπειτα από σοβαρό διαπληκτισμό με τον Στάλιν αυτοπυροβολήθηκε· ήταν μόλις 31 χρονών.

Ο Στάλιν στα 35 του χρόνια είχε ερωτευτεί και την 13χρονη ορφανή Λίντια Περεπρίγκινα που συνάντησε όταν ήταν εξόριστος στη Σιβηρία (κοντά στον Αρκτικό Κύκλο σε ένα μικρό χωριουδάκι που ονομαζόταν Κουρέικα) και μάλιστα την άφησε έγκυο. Ο Στάλιν υποχρεώθηκε να την αρραβωνιαστεί. Τον Δεκέμβριο του 1914, η Λίντια γέννησε ένα κοριτσάκι που πέθανε αμέσως. Το 1916 η Λίντια έμεινε ξανά έγκυος, ωστόσο, μέσα σε λίγες ημέρες ο Στάλιν εξαφανίστηκε χωρίς να αποχαιρετήσει καν την έγκυο Λίντια. Η Λίντια ξαναπαντρεύτηκε και συνέχισε τη ζωή της· έγινε κομμώτρια και έκανε άλλα οκτώ παιδιά.

Η ιστορία είχε αρχικά διαψευστεί και θεωρηθεί ως σκαιότατη προπαγάνδα των Δυτικών, όμως έπειτα από έρευνες της KGB επί Νικίτα Χρουτσόφ, επιβεβαιώθηκαν όλα. Αχαλίνωτος ερωτιδεύς ο Στάλιν, αρραβωνιάστηκε τουλάχιστον τρεις γυναίκες, τις οποίες τις εγκατέλειψε όλες. Ο νεαρός Στάλιν παρέσυρε πολλές γυναίκες στο κρεβάτι του, αλλά η Επανάσταση ήταν πάντα πρώτη στη ζωή του…

Ούτε να αυτοκτονήσει ήταν ικανός...

Ας επικεντρωθούμε όμως στα νόμιμα παιδιά του Στάλιν και την τραγική μοίρα τους. Ο Γιάκοβ Τζουγκασβίλι ήταν ο πρωτότοκος γιος του σοβιετικού ηγέτη. Ο Στάλιν λάτρευε την πρώτη του σύζυγο, αλλά πέθανε από τύφο όταν ο Γιάκοβ ήταν μόλις λίγων ημερών και ο Στάλιν δεν νοιάστηκε ποτέ για τον μεγαλύτερο από τα παιδιά του. Οι βιογράφοι του, πιστεύουν ότι ο θάνατος της Αικατερίνα πλήγωσε την καρδιά του Στάλιν. Οι συγγενείς της «Κάτο» θυμούνται: «Κατά τη διάρκεια της κηδείας της, ο Στάλιν έκανε σαν τρελός, πήδηξε μέσα στον τάφο ακολουθώντας το φέρετρο που μετέφερε το σώμα της αγαπημένης του συζύγου». Λέγεται ότι στο πρόσωπο του γιου του, Γιάκοβ έβλεπε τον θάνατο της αγαπημένης συζύγου του.

Όταν πολλά χρόνια μετά, ο Γιάκοβ, συντετριμμένος από έναν αποτυχημένο έρωτα, προσπάθησε να αυτοκτονήσει αλλά μόνο τραυματίστηκε, το περιφρονητικό σχόλιο του Στάλιν ήταν: «Δεν μπορεί ούτε να πυροβολήσει ευθεία. Ούτε να αυτοκτονήσει...»!
Αργότερα, ο Γιάκοβ θα παντρευτεί μια ουκρανή χορεύτρια, που ονομαζόταν Γιούλια Μελτζέρ, η οποία ήταν Εβραία. Αυτό εξόργισε αρχικά τον φανατικό αντισημίτη πατέρα του, ο οποίος πίστευε ότι ο γάμος μπορεί και να ήταν μια σκόπιμη προσπάθεια να τον προκαλέσει ο γιος του.

Όταν άρχισε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Γιάκοβ κλήθηκε να υπηρετήσει ως ανθυπολοχαγός πυροβολικού και ο πατέρας του διέταξε: «να πάει να πολεμήσει στην πρώτη γραμμή»!
Λιγότερο από ένα μήνα μετά την έναρξη του πολέμου, ο Γιάκοβ αιχμαλωτίστηκε από τους Γερμανούς, που χρησιμοποίησαν την κράτηση του μεγαλύτερου γιου του Στάλιν για να διαδώσουν αντισοβιετική προπαγάνδα.

Ωστόσο, δημοσιογράφοι και ιστορικοί διατείνονται ότι υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ο Γιάκοβ παραδόθηκε στους Γερμανούς με τη θέλησή του. Ως αποτέλεσμα της αιχμαλωσίας του Γιάκοβ, η (Εβραία) σύζυγός του Γιούλια υπέστη άθλια μεταχείριση, κάτι που ήταν σύνηθες φαινόμενο για τις οικογένειες των αιχμαλώτων πολέμου εκείνη την εποχή στη Σοβιετική Ένωση. Ο Στάλιν, άλλωστε, το είχε δηλώσει δίχως περιστροφές: «Δεν υπάρχουν αιχμάλωτοι πολέμου, παρά μόνο προδότες της πατρίδας τους»· και οι οικογένειες αντιμετωπίζονταν ανάλογα.

Η Γιούλια και η κόρη της, εγγονή του Στάλιν, πέρασαν δύο χρόνια σε γκουλάγκ. Θεωρείται ότι η κακή μεταχείρισή της μπορεί να οφειλόταν στο γεγονός ότι ο Στάλιν πίστευε πως η ίδια ενθάρρυνε τον Γιάκοβ να παραδοθεί στους Γερμανούς. Όταν η Σοβιετική Ένωση αιχμαλώτισε τον στρατηγό Φρίντριχ Πάουλους (μετά την παράδοση της 6ης Στρατιάς), ο Χίτλερ ήθελε να τον ανταλλάξει με τον γιο του Στάλιν Γιάκοβ, αλλά ο σκληρός πατέρας αρνήθηκε να πάρει έναν ανθυπολοχαγό δίνοντας έναν στρατάρχη!
Το 1943 ο Γιάκοβ πέθανε έγκλειστος σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, σε ηλικία 36 χρονών. Επισήμως αναφέρθηκε ότι πέθανε στην προσπάθειά του να δραπετεύσει, αλλά πιστεύεται ότι αυτοκτόνησε πέφτοντας στον ηλεκτροφόρο φράχτη του στρατοπέδου. Λέγεται πως η αυτοκτονία του ήταν αντίδραση όταν έμαθε τις φρικαλεότητες του πατέρα του στο Κατίν.

Η σύζυγος του Γιάκοβ πέθανε το 1968 από καρκίνο και η κόρη του Γκαλίνα Τζουγκασβίλι πέθανε στη Μόσχα στα 69 της χρόνια από καρκίνο επίσης. Το 2003, στη Μόσχα, ένας αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών παρουσίασε στην κυρία Τζουγκασβίλι έγγραφα που αποδείκνυαν ότι ο πατέρας της πυροβολήθηκε προσπαθώντας να δραπετεύσει. Η ίδια υποστήριζε μέχρι τον θάνατό της, ότι ο πατέρας της δεν αιχμαλωτίστηκε ποτέ από τους Γερμανούς, αλλά σκοτώθηκε σε μάχη το 1941.

Βυθισμένος στο αλκοόλ

Ο Βασίλι Τζουγκασβίλι ήταν ο δεύτερος γιος του Στάλιν, που αν και απολάμβανε την αγάπη του πατέρα του, η ζωή του ήταν μια απύθμενη δυστυχία. Η μητέρα του αυτοκτόνησε όταν ήταν 11 χρονών. Ο Στάλιν είχε πει για τον γιο του ότι ήταν ένα «κακομαθημένο αγόρι μέτριων ικανοτήτων, άγριο και δίχως ειλικρίνεια». Λέγεται ότι ο Βασίλι έπινε από τα 13 του χρόνια και όταν μεθούσε γινόταν βίαιος και επιθετικός.

Παρά τους χαμηλούς βαθμούς του, στα 17 του, ο Βασίλι μπόρεσε να εγγραφεί στη σχολή πιλότων και χρησιμοποίησε την ισχύ του πατέρα του για να εξασφαλίσει την άνοδό του, παρόλο που ήταν «μέθυσος και γυναικάς». Παίρνοντας το επώνυμο του γενήτορα του, ο Βασίλι Στάλιν ανήλθε στο βαθμό του Αντιπτέραρχου, διετέλεσε Διοικητής των Αεροπορικών Δυνάμεων της Στρατιωτικής Περιφέρειας της Μόσχας το 1948, αλλά ποτέ δεν υπήρξε δημοφιλής καθώς οι προαγωγές του δεν οφείλονταν στην ικανότητα ή την προσπάθειά του, ενώ το ποτό τον είχε λυγίσει.

Όταν πέθανε ο Στάλιν, ο Νικήτα Χρουστσόφ και ο Γκεόργκι Μαλενκόφ, οι επόμενοι ηγέτες της Σοβιετικής Ένωσης, θεώρησαν τον Βασίλι επικίνδυνο απλώς και μόνο λόγω της κληρονομιάς του και του ονόματός του. Λιγότερο από δύο μήνες μετά το θάνατο του πατέρα του, ο Βασίλι ξυλοκοπήθηκε βάναυσα και συνελήφθη από την Αστυνομία επειδή είχε επισκεφτεί ένα εστιατόριο με ξένους διπλωμάτες. Κατηγορήθηκε για δυσφήμιση των ηγετών της Σοβιετικής Ένωσης, για αντισοβιετική προπαγάνδα και εγκληματική αμέλεια, και καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια φυλάκιση. Ο Βασίλι πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του μέσα και έξω από τη φυλακή για διάφορα αδικήματα και τελικά εξορίστηκε στο Καζάν. Πέθανε το 1962, λίγες μέρες πριν από τα 41α γενέθλιά του με τον οργανισμό του πνιγμένο στο οινόπνευμα.

Η Σβετλάνα ήθελε να ξεχάσει τον πατέρα της

Το μικρότερο παιδί και μοναχοκόρη του Στάλιν ήταν η Σβετλάνα Αλιλουγιέβα. Ο Στάλιν λάτρευε την κόρη του, αποκαλώντας την «μικρό σπουργίτι» και ήταν μια διασημότητα στη Σοβιετική Ένωση, που την παρομοίαζαν με το παιδί – θαύμα του Χόλιγουντ Σίρλεϊ Τεμπλ. Ήταν μόλις 6 χρονών όταν η μητέρα της (και μητέρα του Βασίλι) αυτοκτόνησε, αλλά δεν έμαθε την αλήθεια μέχρι την εφηβεία της· έως τότε γνώριζε ότι η μητέρα της πέθανε από σκωληκοειδίτιδα.
Στη συνέχεια η Σβετλάνα πήρε το επώνυμο της μητέρας της: Αλιλουγιέβα. Σύμφωνα με τους «New York Times», ο Στάλιν έλεγχε αυστηρά τη ζωή της. Όταν ο πατέρας της έμαθε ότι ο πρώτος έρωτας της Σβετλάνα ήταν ένας Εβραίος σκηνοθέτης, τον έστειλε στη Σιβηρία για 10 χρόνια! Αν και η «αγαπημένη» κόρη του Πατερούλη, ήθελε να σπουδάσει Λογοτεχνία στο πανεπιστήμιο, εκείνος την ανάγκασε να σπουδάσει Ιστορία και Πολιτική Σκέψη.
Όταν η Σβετλάνα παντρεύτηκε έναν, επίσης, Εβραίο, ο Στάλιν αρνήθηκε να τον συναντήσει και μάλιστα τη χαστούκισε όταν του το είπε· το ζευγάρι χώρισε το 1947.

Ο Στάλιν πέθανε το 1953 και η Σβετλάνα δεν απολάμβανε πλέον τόσα προνόμια όπως πριν, αφού η Σοβιετική Ένωση ήθελε να αποστασιοποιηθεί από τις φρικαλεότητες του Στάλιν. Η κόρη του Στάλιν ερωτεύτηκε έναν ινδό κομμουνιστή, αλλά οι σοβιετικοί αξιωματούχοι δεν της επέτρεψαν να τον παντρευτεί. Όταν εκείνος πέθανε το 1967, συμφώνησαν να την αφήσουν να επιστρέψει τις στάχτες του στην Ινδία. Σε εκείνο το ταξίδι, η Σβετλάνα μπήκε στην πρεσβεία των ΗΠΑ και ζήτησε πολιτικό άσυλο.

Η κόρη του Στάλιν άφησε πίσω της δύο αποτυχημένους γάμους και δύο παιδιά, 22 και 17 ετών, όταν αυτομόλησε. Σε συνεντεύξεις της μίλησε για την απέραντη μοναξιά που την κατάτρυχε· τελικά παντρεύτηκε ξανά και έκανε άλλη μια κόρη.
Μετά τον γάμο της με τον Γουίλιαμ Γουέσλι Πίτερς, άλλαξε το όνομά της σε Λάνα Πίτερς. Χώρισε με τον τρίτο σύζυγό της η Σβετλάνα και μετακόμισε πρώτα στην Καλιφόρνια και μετά στην Αγγλία.
Απογοητευμένη που η Σοβιετική Ένωση δεν άφηνε τα μεγαλύτερα παιδιά της να την επισκεφτούν, το 1984, η Σβετλάνα επέστρεψε στην πατρίδα της, αυτή τη φορά καταγγέλλοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, το 1986 έφυγε ξανά. Ήταν φτωχή και συνέχισε να μετακινείται συνεχώς και σπάνια έμενε σε έναν τόπο για περισσότερα από δύο χρόνια.

Η Λάνα Πίτερς ή Σβετλάνα Αλιλουγιέβα, πέθανε από καρκίνο του παχέος εντέρου στην πολιτεία του Ουισκόνσιν το 1991 σε ηλικία 85 ετών. Αν και έζησε περισσότερα χρόνια από τα δύο αδέρφια της μαζί, δεν φαινόταν να έχει ευτυχισμένη ζωή· ελεγχόταν για μεγάλο μέρος της ζωής της από τους Σοβιετικούς και στη συνέχεια έζησε σαν κυνηγημένη μακριά από αγαπημένα μέλη της οικογένειάς της. Ο Στάλιν προκάλεσε δυστυχία στη χώρα του και παρά την απεριόριστη δύναμή του, δεν μπόρεσε να γλιτώσει τα παιδιά του από την τραγική μοίρα τους.

«Η ευγνωμοσύνη είναι μια αρρώστια από την οποία υποφέρουν τα σκυλιά», είχε πει ο Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι, που ο κόσμος τον έμαθε ως Στάλιν. Και ο ανάλγητος ηγέτης του μισού κόσμου, δεν υπέφερε ούτε από ευγνωμοσύνη ούτε από αγάπη. Όλα τα συναισθήματά του είχε φορτώσει στα σκυλιά. Και τα παιδιά του πιο πολύ αγαπούσαν τα σκυλιά από εκείνον…

ειδήσεις τώραΣοβιετική ΈνωσηΕΣΣΔΙωσήφ Στάλιν