Ιστορία|19.06.2023 19:06

Μοναδικό εύρημα: Αρχαιολόγοι βρήκαν ένα καλοδιατηρημένο σπαθί 3.000 ετών που γυαλίζει ακόμα

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Bayerisches Landesamt fur Denkmalpflege
Bayerisches Landesamt fur Denkmalpflege
Bayerisches Landesamt fur Denkmalpflege

Μια μοναδική ανακάλυψη έκαναν αρχαιολόγοι σε έναν τόπο ταφής στη Βαυαρία, όπου βρήκαν ένα οκταγωνικό σπαθί τουλάχιστον 3.000 ετών.

Μάλιστα, το σπαθί είναι τόσο καλά διατηρημένο που ακόμα γυαλίζει, σύμφωνα με ανακοίνωση της κρατικής υπηρεσίας της Βαυαρίας για τη διατήρηση των μνημείων.

Το σπαθί ανακαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα και οι ερευνητές πιστεύουν ότι το άφησαν στον τάφο ως δώρο προς τον νεκρό, αναφέρει το CNN

Το σπαθί πιστεύεται ότι χρονολογείται στα τέλη του 14ου αιώνα π.Χ., στη Μέση Εποχή του Χαλκού. Ένα τέτοιο σπαθί, με οκταγωνική λαβή κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από χαλκό, είναι σπάνιο εύρημα.

«Το σπαθί και ο χώρος του τάφου μένει να εξεταστούν», ανέφερε ο καθηγητής Ματίας Πφέιλ, επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας της Βαυαρίας για τη διατήρηση των μνημείων.

«Η κατάστασή του είναι εξαιρετική! Ένα τέτοιο εύρημα είναι πολύ σπάνιο», σημειώνει.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το σπαθί ήταν πολεμικό. «Το κέντρο βάρους στο μπροστινό μέρος της λεπίδας υποδεικνύει ότι ήταν ισορροπημένο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το σπαθί βρέθηκε σε έναν τάφο που περιείχε τα λείψανα τριών ανθρώπων -ενός άνδρα, μιας γυναίκας και ενός νεαρού. Δεν είναι σαφές ποια ήταν η σχέση τους, αλλά θάφτηκαν με πολύτιμα αντικείμενα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

αρχαιολογίατάφοςΓερμανίααρχαιολόγοιΒαυαρία