Ιστορία|27.06.2023 22:17

Έρευνα Reuters: Απόγονοι δουλοκτητών όλοι οι εν ζωή πρόεδροι των ΗΠΑ, πλην του… Ντόναλντ Τραμπ!

Newsroom

Το ένα πέμπτο των μελών του Κογκρέσου, η συντριπτική πλειοψηφία των εν ζωή προέδρων και πολλά άλλα μέλη της αμερικανικής ελίτ, είναι άμεσοι απόγονοι δουλοκτητών, αποκαλύπτει ευρεία έρευνα που διενήργησε το πρακτορείο Reuters.

Μεταξύ 536 μελών του τελευταίου εν ενεργεία Κογκρέσου, για παράδειγμα, το Reuters διαπίστωσε ότι τουλάχιστον 100 κατάγονται από δουλοκτήτες. Από αυτή την ομάδα, περισσότερο από το ένα τέταρτο της Γερουσίας - 28 μέλη -έχουν στο γενεαλογικό τους δέντρο τουλάχιστον έναν δουλοκτήτη.

Μεταξύ αυτών των βουλευτών του 117ου Κογκρέσου είναι τόσο Δημοκρατικοί όσο και Ρεπουμπλικάνοι. Περιλαμβάνονται μερικοί από τους πολιτικούς με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Αμερική: Οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές Μιτς Μακόνελ, Λίνστνεϊ Γκράχαμ και Τομ Κότον, και οι Δημοκρατικοί Ελίζαμπεθ Γούορεν, Τάμι Ντάκγουορθ και Τζίνι Σαχίν.

Επιπλέον, το Reuters διαπίστωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και κάθε εν ζωή πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ -εκτός του Ντόναλντ Τραμπ- είναι άμεσοι απόγονοι δουλοκτητών: Ο Τζίμι Κάρτερ, ο Τζορτζ Μπους, ο Μπιλ Κλίντον και - από την πλευρά της λευκής μητέρας του - ο Μπαράκ Ομπάμα. Δύο από τους εννέα εν ενεργεία δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ - η Έιμι Κόνι Μπάρετ και ο Νιλ Γκόρσουτς - έχουν επίσης άμεσους προγόνους που είχαν υποδουλώσει ανθρώπους.

Το 2022, 11 από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ είχαν επίσης κυβερνήτες που είναι απόγονοι δουλοκτητών, διαπίστωσε το Reuters. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οκτώ επικεφαλής των 11 πολιτειών που σχημάτισαν τις Συνομόσπονδες Πολιτείες της Αμερικής, οι οποίες αποσχίστηκαν και διεξήγαγαν πόλεμο για να διατηρήσουν τη δουλεία. Δύο από αυτούς διεκδικούν το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία: Asa Hutchinson, ο πρώην κυβερνήτης του Αρκάνσας, και ο Doug Burgum της Βόρειας Ντακότα.

Το Reuters διαπίστωσε ότι τουλάχιστον το 8% των Δημοκρατικών στο τελευταίο Κογκρέσο και το 28% των Ρεπουμπλικάνων έχουν τέτοιους προγόνους. Η υπεροχή των Ρεπουμπλικάνων αντανακλά τη δύναμη του κόμματος στο Νότο, όπου ήταν συγκεντρωμένη η δουλεία. Παρόλο που οι λευκοί υποδούλωναν μαύρους στις βόρειες πολιτείες στις αρχές της Αμερικής, μέχρι τις παραμονές του Εμφυλίου Πολέμου, η δουλεία ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου μια επιχείρηση του Νότου.

Τα στοιχεία της απογραφής του 1860 δείχνουν ότι 1 στα 4 νοικοκυριά στις πολιτείες όπου η δουλεία ήταν νόμιμη ήταν υπόδουλοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Συστήματος Γεωγραφικών Πληροφοριών για την Ιστορία του IPUMS. Αυτό που δεν είναι σαφές είναι πώς το ποσοστό των νομοθετών που κατάγονται από δουλοκτήτες συγκρίνεται με αυτό όλων των Αμερικανών. Μεταξύ των μελετητών, δεν υπάρχει συμφωνία σχετικά με το πόσοι ακριβώς Αμερικανοί σήμερα έχουν έναν πρόγονο που υποδούλωσε ανθρώπους.

Είναι σίγουρο ότι πολλοί λευκοί Αμερικανοί, των οποίων οι πρόγονοι ήρθαν στην Αμερική πριν από τον Εμφύλιο Πόλεμο, έχουν οικογενειακούς δεσμούς με τον θεσμό της δουλείας, και τόσο οι Βόρειοι όσο και οι Νότιοι αποκόμισαν τεράστια οικονομικά οφέλη από τη σκλαβωμένη εργασία.

Οι προγονικοί δεσμοί με τους δουλοκτήτες έχουν τεκμηριωθεί στο παρελθόν για μια χούφτα ηγετών, συμπεριλαμβανομένων των Μπάιντεν, Ομπάμα και Μακόνελ. Μελετητές και δημοσιογράφοι έχουν επίσης εξετάσει εκτενώς τη δουλεία και την κληρονομιά της, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο ο Βορράς επωφελήθηκε από τον θεσμό, καθώς και του ρόλου που έπαιξε η δουλεία στις αποφάσεις των πολιτικών ηγετών του παρελθόντος κατά τη δημιουργία της Αμερικής και μετά τη χειραφέτηση.

Η εξέταση του Reuters είναι διαφορετική. Επικεντρώνεται στους πιο ισχυρούς σημερινούς αξιωματούχους των ΗΠΑ, πολλοί από τους οποίους έχουν διαμορφώσει θέσεις-κλειδιά σε πολιτικές που σχετίζονται με τη φυλή. Αποκαλύπτει για πρώτη φορά, σε εύρος και λεπτομέρεια, την έκταση των προγονικών δεσμών αυτών των ηγετών με αυτό που συνήθως αποκαλείται «προπατορικό αμάρτημα» της Αμερικής. Και διερευνά τι μπορεί να σημαίνει γι' αυτούς να μάθουν -με προσωπικό, συγκεκριμένο και ενίοτε γραφικό τρόπο- τα γεγονότα πίσω από το ρόλο των δικών τους συγγενών στη δουλεία.

Για να ανιχνεύσει τις γενεαλογίες της πολιτικής ελίτ, το Reuters συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες πληροφορίες που περιέχονται σε χιλιάδες σελίδες εγγράφων. Οι δημοσιογράφοι έλαβαν υπόψη τους μόνο στοιχεία για τη δουλοκτησία που συνέβησαν μετά την ίδρυση των Η.Π.Α. Οι δημοσιογράφοι περιόρισαν επίσης την έρευνά τους σε άμεσους γενεαλογικούς απογόνους της σημερινής ελίτ αντί να δημιουργήσουν εκτεταμένα γενεαλογικά δέντρα που περιλάμβαναν μακρινούς ξαδέλφους.

Στο ρεπορτάζ του, το Reuters ανέλυσε τα αρχεία απογραφής των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των προ της επανάστασης καταστάσεων των σκλάβων, γνωστών ως «πίνακες σκλάβων», καθώς και φορολογικά έγγραφα, αρχεία κληρονομιών, οικογενειακές βίβλους, λογαριασμούς εφημερίδων και πιστοποιητικά γέννησης και θανάτου. Τα αρχεία - σε ορισμένες περιπτώσεις, οικογενειακές διαθήκες που δείχνουν σκλαβωμένους ανθρώπους να κληροδοτούνται μαζί με φτερωτά κρεβάτια και αγροτικά ζώα - παρέχουν έναν ενστικτώδη σύνδεσμο μεταξύ των σημερινών υπευθύνων λήψης αποφάσεων και της δουλείας.

Η έρευνα του Reuters ελέγχθηκε στη συνέχεια από πιστοποιημένους γενεαλόγους, οι οποίοι εξέτασαν κάθε περίπτωση που συνδέει έναν σύγχρονο ηγέτη με έναν πρόγονο που ήταν δουλοκτήτης. Στις περιπτώσεις στις οποίες οι δημοσιογράφοι εντόπισαν πολιτικούς με πολλαπλούς προγόνους δουλοκτητών, το Reuters επικεντρώθηκε στη γενεαλογία που ανάγεται στον πρόγονο που υποδούλωσε τους περισσότερους ανθρώπους.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ντόναλντ ΤραμπσκλάβοιΤζορτζ ΜπουςΤζο ΜπάιντενΜπαράκ Ομπάμαειδήσεις τώραΗΠΑ