Ιστορία|03.08.2023 19:50

Ολοκαύτωμα: Συγκλονίζει το βίντεο – ντοκουμέντο της απόλυτης αγριότητας που έρχεται για πρώτη φορά στο φως

Newsroom

Για πρώτη φορά κυκλοφόρησε βίντεο με την απελευθέρωση 2.500 Εβραίων φυλακισμένων από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν - Μπέλσεν στο τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Το βίντεο έρχεται στο φως μετά την έρευνα Αμερικανού καθηγητή ιστορίας Λυκείου.

Η επιχείρηση διάσωσης των κρατουμένων πραγματοποιήθηκε 13 Απριλίου 1945, όταν ένα τρένο που μετέφερε Εβραίους κρατούμενους από το Μπέργκεν - Μπέλσεν, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Τερέζιενσταντ χρειάστηκε να σταματήσει, λόγω μάχης μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας, κοντά στο χωριό Φαρσλέμπεν.

Οι Εβραίοι ήταν κρατούμενοι στην «προνομιούχα» περιοχή του καθώς θεωρείτο από τα SS ότι προέρχονταν από τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα. Έτσι, οι 2.500 Εβραίοι του Μπέργκεν – Μπέλσεν είχαν όλα τα εχέγγυα που θα τους καθιστούσαν ελκυστικούς υποψήφιους για ανταλλαγή κρατουμένων με τις συμμαχικές δυνάμεις. Αυτός είναι και ο λόγος που κανείς από τους κρατουμένους δε φοράει στολή. Βέβαια, εξακολουθούσαν να υπομένουν σημαντικά βάσανα, υποφέροντας από υποσιτισμό και ασθένειες όπως ο τύφος παρόλο που τύγχαναν καλύτερης αντιμετώπισης από τους περισσότερους που στοιβάζονταν στα στρατόπεδα θανάτου.

Γνωρίζοντας ότι τα μέλη των SS είχαν λάβει την εντολή, σε περίπτωση που δεν μπορούσαν να ολοκληρώσουν το ταξίδι, να καταστρέψουν το τρένο και να πνίξουν τους αιχμαλώτους στον Έλβα, τα θύματα φοβήθηκαν όταν η ατμομηχανή σταμάτησε περίπου 80 μίλια δυτικά του Βερολίνου και εμφανίστηκαν ένα αμερικανικό τζιπ κι ένα τανκ. Σε εκείνο το σημείο, όμως, ήταν που συνέβη το αναπάντεχο: οι αξιωματικοί των ναζί εγκατέλειψαν τις θέσεις τους και τράπηκαν σε φυγή αφήνοντας πίσω τους κρατούμενους.

«Το Θαύμα στο Φαρσλέμπεν»

Το περιστατικό, αποκαλείται «Θαύμα στο Φαρσλέμπεν» και πρόκειται για ένα εμβληματικό γεγονός του Ολοκαυτώματος που θεωρήθηκε ότι δεν είχε ποτέ αποτυπωθεί σε ταινία, Χάρη στις προσπάθειες της ερευνητικής ομάδας που συγκροτήθηκε με την πρωτοβουλία του Αμερικανού καθηγητή Ιστορίας Μάθιου Ρόζελ, ωστόσο, μετά από σχεδόν οκτώ δεκαετίες, ανακαλύφθηκαν τρία λεπτά ανατριχιαστικών πλάνων στα Εθνικά Αρχεία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι λιγοστοί επιζώντες του στρατοπέδου συγκέντρωσης, απαθανατίστηκαν στο βίντεο, όπου φαίνεται σαφώς η εναλλαγή των συναισθημάτων τους: από την πλήρη εξάντληση στην ανακούφιση και στην ευφορία καθώς αντιλαμβάνονται ότι ξέφυγαν από τη ζοφερή τους μοίρα. Ένας πολύ αδύνατος άνδρας με γυμνό στήθος έχει βγάλει το πουκάμισό του και σκοτώνει τις ψείρες με τα νύχια του. Μια μητέρα και μια κόρη βρίσκονται στον ήλιο, φανερά εξαντλημένες. Ένας μεσήλικας τυλίγει επιδέσμους γύρω από τα πόδια του. Μερικοί κοιμούνται, με τις εύθραυστες φιγούρες τους φαινομενικά άψυχες. Τη γαλήνη σπάει η παρουσία ενός Αμερικανού στρατιώτη, που μοιράζει γλυκά. Παιδιά και μερικοί ενήλικες συρρέουν τριγύρω, προκειμένου να θυμηθούν γεύσεις που είχαν στερηθεί για πολλά χρόνια.

«Ένα ξέσπασμα καθαρής, σχεδόν υστερικής ανακούφισης»

Η αυθεντικότητα των πλάνων έχει επαληθευτεί από διάσημους ιστορικούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σε αυτά, ζωντανεύουν οι οδυνηρές ιστορίες των στρατιωτών που έσωσαν τους κρατούμενους αλλά και των επιζώντων, τέσσερις από τους οποίους έχουν αναγνωρίσει τους εαυτούς τους στις εικόνες. Ο 90χρονος επιζών του Ολοκαυτώματος, Τζέικομπ Μπαρζιλάι, ισχυρίζεται ότι, στα πλάνα, εντόπισε τον 12χρονο εαυτό του και τη μητέρα και την αδερφή του. «Ήταν αδιανόητο, ακατανόητο και δεν μπορούσα να αναπνεύσω, όταν βρήκα αυτό που έψαχνα εδώ και χρόνια», τόνισε. Από την πλευρά του, ο διοικητής αρμάτων μάχης παρών κατά την απελευθέρωση, Τζορτζ Γκρος, θυμήθηκε: «Όλοι έμοιαζαν με σκελετό, τόσο πεινασμένοι, με τα πρόσωπά τους άρρωστα. Όταν μας είδαν, άρχισαν να γελούν από χαρά, αν μπορείτε να το πείτε γέλιο. Ήταν περισσότερο σαν ένα ξέσπασμα καθαρής, σχεδόν υστερικής ανακούφισης».

επιζώνταςστρατόπεδα συγκέντρωσηςΕβραίοιειδήσεις τώραΝαζίΟλοκαύτωμα