Ιστορία|30.11.2023 13:20

Δείτε βίντεο: Η συνάντηση του Κίσινγκερ με τον Μάο και η αντίδραση του κομμουνιστή ηγέτη για το ύψος της συζύγου του διπλωμάτη

Newsroom

Πέθανε, έχοντας κλείσει έναν αιώνα ζωής, ο Χένρι Κίσινγκερ, που έγραψε τη δική του ιστορία στην αμερικανική διπλωματία. Ο Κίνσινγκερ, επιστήμονας, πολιτικός και διάσημος διπλωμάτης, εκτέλεσε χρέη υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ επί προεδρίας Ρίτσαρντ Νίξον και Τζέραλντ Φορντ και υπήρξε στο επίκεντρο του πολιτικού σχεδιασμού διεθνών σχέσεων των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των πιο κρίσιμων γεγονότων του περασμένου αιώνα.

Ρόλο – κλειδί διαδραμάτισε ο Χένρι Κίσινγκερ και στην προσέγγιση των ΗΠΑ με την κομμουνιστική Κίνα του Μάο Τσετούνγκ (1949-1976). Εκείνη την περίοδο ο αμερικανός διπλωμάτης, υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας, έκανε ταξίδια στο Πεκίνο, προκειμένου να φροντίσει κάθε λεπτομέρεια για την ιστορική επίσκεψη του πρώην αμερικανού προέδρου, Ρίτσαρντ Νίξον, στην πρωτεύουσα της Κίνας, το 1972. Η προσέγγιση ΗΠΑ – Κίνας, εκείνη τη χρονιά, έβαλε τέλος στην απομόνωση του ασιατικού γίγαντα ενώ συνέβαλλε στην ραγδαία άνοδο της Κίνας, στην παγκόσμια, οικονομική σκηνή.

Κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου

Η ζωή και ο ρόλος του Κίσινγκερ, που έχει κατηγορηθεί και για εγκλήματα πολέμου, κάνουν τον γύρο του διαδικτύου από τη στιγμή της ανακοίνωσης του θανάτου του ενώ, στο «φως» έχει έρθει ένα βίντεο από επίσκεψή του στην Κίνα, που δείχνει τον Μάο να ενθουσιάζεται με τη σύζυγο του εκλιπόντα, Νάνσι Κίσινγκερ, αλλά και να εκπλήσσεται από τη μεγάλη διαφορά ύψους που είχε το ζευγάρι.  

Ο Κίσινγκερ, που έκλεισε 100 χρόνια ζωής τον περασμένο Μάιο, μέχρι το τέλος της ζωής του εξακολουθούσε να αποτελεί προνομιακό συνομιλητή κάποιων από τους ισχυρότερους ηγέτες του κόσμο παρότι, εδώ και δεκαετίες, δεν είχε την ευθύνη για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Τον περασμένο Ιούλιο, βρέθηκε ξανά στο Πεκίνο, και έγινε δεκτός από τον Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος και τον χαρακτήρισε «θρυλικό διπλωμάτη».

Χένρι ΚίσινγκερΗΠΑΜάοΚίναειδήσεις τώρα