Ιστορία|11.01.2024 07:55

O ήρωας αξιωματικός που καταχωρήθηκε στα βιβλία της Ιστορίας ως ο πρώτος serial killer – Λατρεύτηκε σαν άγιος μετά το μαρτυρικό τέλος του!

Newsroom

Ήταν ήρωας, πολεμιστής ή serial killer; Και τα δυο! Και μετά τον οικτρό θάνατό του, λατρέυτηκε σαν άγιος!

Το όνομα του ήταν Ζιλ ντε Ρε (Gilles de Rais) κι ακόμα και σήμερα, η ιστορία του προκαλεί την αίσθηση του αξεδιάλυτου μυστηρίου, την απέχθεια, την δυσφορία για την ίντριγκα και την αίσθηση ότι κάτι σκοτεινό υπήρχε στην προσωπικότητά του ή σε αυτούς που τον μισούσαν...

Αυτή η αινιγματική φιγούρα, που μας έρχεται από τη μεσαιωνική Γαλλία ήταν (και είναι) αντικείμενο διχασμού ανάμεσα στους μελετητές της ζωής του: η γοητεία του αντιπάλευε με την αγανάκτηση για τα έργα του επί αιώνες. Από την ευγενή καταγωγή του Ζιλ ντε Ρε μέχρι τη διαβόητη φήμη του ως ο πρώτος κατά συρροή δολοφόνος της Ιστορίας, η ζωή του ήταν ένα πολύχρωμο ψηφιδωτό που περιείχε από εικόνες θριάμβου και τραγωδίας, μέχρι γενναιότητας και ύβρεως. Από σύντροφος της θρυλικής Ζαν ντ’ Αρκ στις μάχες, έφτασε να καταδικαστεί ως φονιάς παιδιών…

Το καλό με το κακό μονομαχούσαν μέσα του μέχρι τέλους της σεισμογενούς ζωής του…
Πάμε, λοιπόν, να κάνουμε ένα ακόμα ταξίδι πίσω στον χρόνο, για να ξετυλίξουμε το κουβάρι της ζωής του- σχεδόν άγνωστου στον τόπο μας- Ζιλ ντε Ρε, που θα μας οδηγήσει στα πρώτα του χρόνια, στα στρατιωτικά του κατορθώματα, στην κάθοδο προς το ερεβώδες σκοτάδι και στην τιμωρία.

Από ευγενή οικογένεια με αμύθητη περιουσία

Γεννημένος από ευγενή οικογένεια το 1404 ή 1405, ο Ζιλ ντε Ρε κληρονόμησε τεράστια περιουσία ως νεαρό αγόρι μετά τον αιφνίδιο και τραγικό θάνατο των γονιών του: ο πατέρας του έχασε τη ζωή του σε κυνηγετικό δυστύχημα και η μητέρα του πέθανε από άγνωστη ασθένεια λίγες εβδομάδες μετά. Η αστική του ανατροφή, παρείχε στον Ζιλ πρόσβαση σε άριστη εκπαίδευση, αλλά και στις παγίδες της αριστοκρατικής ζωής. Καθώς ωρίμαζε, ο Ζιλ ντε Ρε έδειξε εξαιρετική δεξιότητα στις τέχνες, όπως η μουσική και η λογοτεχνία, αλλά και ξεχωριστή ικανότητα στη στρατηγική και στις μάχες.

Στα πρώτα του χρόνια άφησε υποσχέσεις, με πολλούς να οραματίζονται ένα λαμπρό μέλλον για τον νεαρό ευγενή.
Η ανδρεία του Ζιλ ντε Ρε στο πεδίο της μάχης, ταξίδευε γρήγορα από στόμα σε στόμα και δεν άργησε να μετατραπεί σε θρύλο.
Ως νεαρός αξιωματικός, ο ντε Ρε ήταν ορμητικός, αλλά και ψύχραιμος, χαρακτηριστικά που τον ανέδειξαν στο πεδίο της μάχης ως ικανό και ατρόμητο μαχητή. Όταν η Ζαν ντ’ Αρκ εμφανίστηκε στη σκηνή της Ιστορίας, το 1429, ανατέθηκε στον Ζιλ ντε Ρε να την ακολουθεί καν να την προσέχει· οι δυο τους πολέμησαν μαζί σε σημαντικές πολεμικές επιχειρήσεις με πιο σοβαρή την άρση της πολιορκίας της Ορλεάνης.
Φημισμένος, ο Ζιλ, για τη στρατηγική του ικανότητα και την τόλμη του στις μάχες, αναδείχθηκε ως πλέον διάσημος στρατιωτικός ηγέτης κατά τη διάρκεια του Εκατονταετούς Πολέμου (ο μακροβιότερος πόλεμος που έγινε ποτέ μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας). Το 1429, συνήψε συμμαχία με τον ξάδερφό του Ζορζ ντε λα Τρεμουά (Georges de La Tremoille) και την ίδια χρονιά προήχθη σε Στρατάρχη της Γαλλίας χάρη στις επιτυχημένες του εκστρατείες. Η ανδρεία και η μαχητική του δεινότητα του πρόσφεραν τον σεβασμό και τον θαυμασμό των πολιτών καθώς και την απόλυτη εύνοια του Βασιλιά. Η στρατιωτική του σταδιοδρομία τελείωσε με τον θάνατο της Ζαν ντ' Αρκ το 1431· τότε αποσύρθηκε στα κτήματά του, τα οποία ήταν από τα πλουσιότερα στη δυτική Γαλλία.

Κι έπειτα άρχισε ο κατήφορος

Παρά τα στρατιωτικά κατορθώματα και την ανέλιξή του στο Στράτευμα, η ζωή του Ζιλ ντε Ρε πήρε μια σκοτεινή τροπή που, αυτή κι όχι η δόξα του, σημάδεψε τη φήμη του και τον παρέλαβε η Ιστορία, όχι ως έναν σπουδαίο αξιωματικό αλλά, ως απεχθή δολοφόνο.
Μετά το τέλος των πολεμικών επιχειρήσεων, ο Ζιλ ντε Ρε, κατρακύλησε σε έναν κόσμο παρακμής και ασυδοσίας, εξανεμίζοντας την τεράστια περιουσία του σε κραιπάλες και εξωφρενικές τελετές· καθώς η συμπεριφορά του γινόταν όλο και πιο απρόβλεπτη, άρχισαν να τον ακολουθούν, σαν τρομακτική σκιά, φήμες για ελεεινές και απεχθείς δραστηριότητες. Κάποιοι μιλούσαν για τελετές μαύρης μαγείας, κάποιοι άλλοι για σεξουαλικά όργια με ανήλικους… Και, κυρίως, για φόνους!

Παιδιά εξαφανίζονταν στις περιοχές γύρω από τα κάστρα του ντε Ρε και πολλές από τις εξαφανίσεις φαίνονταν να συνδέονται με τις ανάρμοστες δραστηριότητες του ευγενούς στρατιωτικού και των ανθρώπων του. Σε άλλες περιοχές, ωστόσο, η δολοφονική δραστηριότητα του ντε Ρε είχε γίνει κάτι σαν κοινό μυστικό - αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της δίκης του, για παράδειγμα, ότι μάρτυρες είχαν δει τους υπηρέτες του να απομακρύνουν τα πτώματα δεκάδων παιδιών από ένα κάστρο του- αλλά οι οικογένειες των θυμάτων από φόβο και την χαμηλή κοινωνική τάξη τους, προτιμούσαν να σιωπούν από το να τον καταγγείλουν.

Τον έκαψε το... χέρι του Θεού

Τότε ήταν που όλοι λησμόνησαν το λαμπρό όνομα του Ζιλ ντε Ρε, του στρατοκόπου, του μαχητή και γενναίου αξιωματικού και ψιθύριζαν για ανείπωτες πράξεις εξαχρείωσης, για εγκλήματα και ανήθικη ζωή, που τον έφερναν όλο και πιο κοντά στην άκρη σκοτεινού απύθμενου γκρεμού· και η θέση του στην ιστορία δεν ήταν πια πλάι στους ήρωες, αλλά στον σωρό των τεράτων δολοφόνων.
Η πτώση άρχισε μόλις, ο ντε Ρε συνελήφθη για την επίθεση και απαγωγή του κληρικού Ζαν Λε Φερόν. Οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις γύρω από τα αποτρόπαια εγκλήματα του Ζιλ ντε Ρε βγήκαν στο φως μετά τη σύλληψή του. Ποια ήταν αυτά; Αιρετικές και σατανιστικές τελετές σοδομισμοί και φόνοι. Κατηγορούμενος ότι εμπλέκονταν σε μια σειρά από φρικιαστικές δολοφονίες που αφορούσαν περίπου 140 και περισσότερα μικρά παιδιά, ο Ζιλ ντε Ρε αντιμετώπισε έναν καταιγισμό αντιδράσεων και ταχύτατα αποκαθηλώθηκε από το Πάνθεο των γενναίων.

Υπό την απειλή βασανιστηρίων, ο ντε Ρε ομολόγησε τις κατηγορίες που του απέδιδαν και περιέγραψε ότι βασάνισε, βίασε και δολοφόνησε στη διάρκεια αποκρυφιστικών τελετουργικών δεκάδες παιδιά, που είχαν απαχθεί από ανθρώπους του για μια περίοδο που διήρκεσε σχεδόν μια δεκαετία.
Η δίκη του ντε Ρε, ξέχειλη από συγκλονιστικές λεπτομέρειες και τρομακτικές μαρτυρίες, εξήψε τη φαντασία του κοινού και εδραίωσε την φήμη του ως: ο πρώτος κατά συρροή δολοφόνος της Ιστορίας. Παρά τις προσπάθειές του να υπερασπιστεί τον εαυτό του και την υστεροφημία του, ο Ζιλ ντε Ρε καταδικάστηκε σε μια εξίσου ζοφερή μοίρα με τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Η ποινή του ήταν απαγχονισμός και κάψιμο του νεκρού του. Ο Ζιλ ντε Ρε στάθηκε στο ικρίωμα πλάι σε δύο υπηρέτες του, οι οποίοι επίσης είχαν καταδικαστεί για φόνους. Ο ντε Ρε παρουσιάστηκε μετανιωμένος μπροστά στην τιμωρία του.

Το γεγονός εκείνο, παραδόξως, του πρόσφερε την αναγνώριση μετά θάνατον, ως πρότυπο χριστιανικής μετάνοιας. Μετά τον θάνατό του, μάλιστα, τηρήθηκε τριήμερη νηστεία! Και να ‘ταν μόνο αυτό; Επί πολλά χρόνια- πάνω από αιώνα- στα χωριά γύρω από τη Ναντ, οι γονείς τιμούσαν την επέτειο της εκτέλεσης του ντε Ρε μαστιγώνοντας τα παιδιά τους!

Η υπόθεση έκρυβε δολοπλοκία;

Στις σελίδες της Ιστορίας, ελάχιστες ανθρώπινες φιγούρες περιγράφονται τόσο σπουδαίες, αλλά και τόσο αινιγματικές όσο ο Ζιλ ντε Ρε. Το ταξίδι της ζωής του - από τη λαμπρή άνοδο μέχρι την άδοξη πτώση - συνεχίζει να προκαλεί γοητεία και συζητήσεις γύρω από την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης φύσης.

Κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, αμφισβητήθηκε αν ο ντε Ρε ήταν πραγματικά ένοχος για τα εγκλήματα τα οποία τον οδήγησαν στον ατιμωτικό θάνατο, με το σκεπτικό ότι η ομολογία του είχε αποσπαστεί με την απειλή βασανιστηρίων. Οι υπερασπιστές του, υποστηρίζουν ότι ο ίδιος υπήρξε θύμα και η παραπομπή και καταδίκη του οφείλεται σε συνωμοσία από τον Δούκα της Βρετάνης και τον Επίσκοπο της Ναντ, που ως απώτερο σκοπό είχαν την κατάσχεση της περιουσίας του κατηγορούμενου. Ωστόσο, οι περισσότεροι ιστορικοί που έχουν εξετάσει τα στοιχεία της δίκης του ντε Ρε, επιμένουν ότι πράγματι διέπραξε τους φόνους.
Ο μύθος του Κυανοπώγωνα και η δημοφιλής εκδοχή του, που γράφτηκε από τον Σαρλ Περό, έχουν προκύψει από τη ζωή και τον θάνατο του Ζιλ ντε Ρε, λένε. Παρ' όλα αυτά: άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου...

δολοφόνοςΓαλλίαserial killerειδήσεις τώρα