Ιστορία|12.03.2024 07:55

Τα γκέτο δεν ήταν μόνο για Εβραίους: Τώρα εθνικά πάρκα, τότε στρατόπεδα συγκέντρωσης - Οι Αμερικανοί φυλάκισαν χιλιάδες ανθρώπους!

Newsroom

Η λέξη «γκέτο» αστραπιαία φέρνει στο νου τους χώρους- στρατόπεδα συγκέντρωσης- των Ναζί όπου εκτόπισαν (και εξόντωσαν) Εβραίους. Κι όμως και οι Αμερικανοί είχαν γκέτο όπου είχαν φυλακίσει ανθρώπους στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου!

Η Υπηρεσία Εθνικών Πάρκων των ΗΠΑ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η χώρα απέκτησε ένα νέο εθνικό πάρκο. Επίσημα γνωστή ως Εθνικός Ιστορικός Χώρος Amache, η τοποθεσία, κοντά στη Γρανάδα, στο Κολοράντο, χρησίμευε ως Κέντρο μετεγκατάστασης και ήταν ένα από τα 10 «στρατόπεδα περιορισμού» που ιδρύθηκαν από το κράτος για να στεγάσουν Ιαπωνοαμερικανούς κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, στις 7 Δεκεμβρίου 1941, το αντιιαπωνικό αίσθημα εξαπλώθηκε σε όλη τη Βόρεια Αμερική, με τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Καναδά να «βλέπουν» τους Γιαπωνέζους που κατοικούσαν στις χώρες τους ως εχθρούς.
Στις 19 Φεβρουαρίου του 1942, έπειτα από αίτηση του υποστράτηγου Τζον ΝτεΒιτ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Φρανκλίνος Ρούσβελτ υπέγραψε το Εκτελεστικό Διάταγμα 9066, το οποίο διέτασσε τον εγκλεισμό Ιαπωνοαμερικανών, οι οποίοι θεωρούνταν απειλή για τη χώρα. Λίγο αργότερα, το Κογκρέσο ψήφισε τον Νόμο 77-503 , ο οποίος κατέστησε παράνομους όσους παραβίαζαν την εντολή, με τους παραβάτες να κινδυνεύουν με πρόστιμο έως και 5.000 δολαρίων και μέχρι και πέντε χρόνια φυλάκιση.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 125.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν βίαια από τα σπίτια τους και μεταφέρθηκαν στα 10 στρατόπεδα που δημιουργήθηκαν για να τους στεγάσουν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, με το πιο διάσημο να είναι το Κέντρο Μετεγκατάστασης Πολέμου Manzanar στην Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Εθνικών Πάρκων, το Κέντρο Μετεγκατάστασης της Γρανάδα ήταν το μικρότερο στρατόπεδο του είδους του στις ΗΠΑ· «φιλοξενούσε» 7.318 άτομα στην ακμή του, το 1943, με συνολικά 10.331 ανθρώπους να στάλθηκαν εκεί κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του. Δεδομένου του πόσο κοντά ήταν στη Γρανάδα, οι αξιωματούχοι του έδωσαν την ονομασία «Amache», από το όνομα Amache Powers , με τον οποίο η πλειονότητα των κρατουμένων εκεί αναφερόταν στο στρατόπεδο. Το στρατόπεδο εγκλεισμού περιείχε μεταξύ άλλων σχολείο, ταχυδρομείο, στρατώνα και κέντρο αναψυχής. Ευτυχώς ούτε κρεματόρια ούτε θαλάμους αερίων…

Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Διεύθυνση Πολεμικών Περιουσιακών Στοιχείων πούλησε τα περισσότερα από τα προκατ κτίρια, αφήνοντας πίσω μόνο τα τσιμεντένια θεμέλιά τους και τους δρόμους. Τον Φεβρουάριο του 2006, το Κέντρο Μετεγκατάστασης της Γρανάδας χαρακτηρίστηκε Ιστορική Τοποθεσία και επίσης εθνικό πάρκο από τις 15 Φεβρουαρίου του 2024, λίγες μέρες πριν από την Ημέρα Μνήμης του Ιάπωνα Φυλακισμένου κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Οδυνηρό κεφάλαιο στην ιστορία του έθνους»

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε την όλη διαδικασία: «Ως έθνος, πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα λάθη του παρελθόντος μας για να οικοδομήσουμε ένα πιο δίκαιο μέλλον. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει την τεράστια τιμή να διαχειρίζεται τα δημόσια εδάφη και τους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους της Αμερικής για να αφηγηθεί μια πλήρη και ειλικρινή ιστορία. Η σημερινή ίδρυση του Εθνικού Ιστορικού Χώρου Amache θα βοηθήσει να διατηρηθεί και να τιμήσει αυτό το σημαντικό και οδυνηρό κεφάλαιο στην ιστορία του έθνους μας για τις μελλοντικές γενιές».

Ο διευθυντής Υπηρεσίας του Εθνικού Πάρκου πρόσθεσε: «Η προσθήκη του Amache στο σύστημα των Εθνικών Πάρκων είναι η υπενθύμιση ότι μια πλήρης καταγραφή της ιστορίας του έθνους πρέπει να περιλαμβάνει και τα σκοτεινά κεφάλαια. Για να θεραπευτούμε και να αναπτυχθούμε ως έθνος, πρέπει να αναλογιστούμε τα λάθη του παρελθόντος, να επανορθώσουμε και να προσπαθήσουμε να μην τα επαναλάβουμε».

Ο Εθνικός Ιστορικός Χώρος Amache είναι επί του παρόντος ανοιχτός για το κοινό, ενώ γίνονται εργασίες για να διασφαλιστεί ότι οι δρόμοι είναι ασφαλείς στη διέλευση και ότι υπάρχει επαρκής σήμανση. Σύμφωνα με τον διευθυντή του χώρου, η ανακήρυξή του ως εθνικό πάρκο είναι ένα σημαντικό βήμα για να διασφαλιστεί ότι η ιστορία των ιαπωνοαμερικανικών στρατοπέδων εγκλεισμού δεν θα ξεχαστεί ποτέ.

«Όταν οι άνθρωποι ακούνε για τοποθεσίες εθνικών πάρκων, σκέπτονται αυτούς τους άγριους ή γραφικούς ανοιχτούς χώρους της φύσης, όμως στα εθνικά πάρκα περιλαμβάνονται επίσης τόποι που αντιπροσωπεύουν κομμάτια από την ιστορία της χώρας», είπε στο περιοδικό The Rocky Mountain Collegian, ο διευθυντής του πάρκου Κρις Μάδερ. Τα επίσημα εγκαίνια του πάρκου θα πραγματοποιηθούν στις 17 Μαΐου του 2024.
Σίγουρα μια συγγνώμη για λάθη του παρελθόντος δεν γιατρεύει το πρόβλημα, ούτε επουλώνει πληγές, όμως είναι ένα φάρμακο…

Β' Παγκόσμιος Πόλεμοςειδήσεις τώραστρατόπεδα συγκέντρωσηςΗνωμένες ΠολιτείεςΙάπωνες