Ιστορία|22.01.2020 16:19

Φάκελος «Μπάκιγχαμ»: Ο απαγορευμένος έρωτας της πριγκίπισσας Μαργαρίτας

Γεώργιος Σαρρής

Η μόλις 21 ετών τότε αδελφή της, πριγκίπισσα Μαργαρίτα, ερωτεύτηκε τον κατά 16 χρόνια μεγαλύτερό της και παντρεμένο, έχοντας μάλιστα και δύο παιδιά, σμηναγό Πίτερ Τάουνσεντ. Ακολουθώντας τα βήματα του θείου της, είχε τώρα αγαπήσει και αυτή έναν κοινό θνητό. Γνώριζε καλά πως ο αδελφός του πατέρα της, Εδουάρδος Η’, σε αυτή την περίπτωση είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει το βασίλειο. Εκείνη τι θα έκανε τώρα; Παρά το γεγονός ότι ο σμηναγός Τάουνσεντ χώρισε, όπως του είχε ζητήσει η πριγκίπισσα, οι πιέσεις από το Μπάκιγχαμ αντί να μειωθούν άρχισαν να πολλαπλασιάζονται.

Η αδελφή της και βασίλισσα της Αγγλίας την προειδοποίησε πως πρέπει να βάλει τέλος στην ασύμβατη σχέση, γιατί αλλιώς θα υποστεί κυρώσεις. Τουτέστιν, θα χάσει τον τίτλο της, θα τεθεί εκτός γραμμής διαδοχής, θα στερηθεί τον μισθό της και θα πρέπει να μετακομίσει όχι απλώς εκτός του Παλατιού αλλά και εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, στο οποίο γεννήθηκε και μεγάλωσε, τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία.  Ούτε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δεν είχε φύγει, παρά το γεγονός ότι την είχαν παροτρύνει να μεταβεί στον Καναδά για λόγους ασφαλείας. Συν τοις άλλοις η Αγγλικανική Εκκλησία, της οποίας θεματοφύλακας είναι ο εκάστοτε βασιλιάς ή βασίλισσα, αρνούνταν να δώσει την έγκρισή της, όχι επειδή ο επίδοξος γαμπρός δεν ήταν γαλαζοαίματος, αλλά επειδή ήταν διαζευγμένος.  

Ο αγαπημένος της, όμως, σε μια από τις συναντήσεις τους πήρε το ρίσκο και της πρότεινε ευθέως να παντρευτούν. Εκείνη βρισκόταν ενώπιον της ευτυχέστερης και παράλληλα της δυσκολότερης στιγμής της ζωής της, καθώς δεν ήταν σίγουρη εάν θα έπρεπε να αποδεχθεί ή όχι την πρόταση. Η καρδιά της έλεγε «ναι», αλλά η λογική της το αρνούνταν. Τελικά αποφάσισε να κινηθεί ως μέλος του βασιλικού οίκου. Σε επίσημη δήλωσή της ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αποφάσισα να μην παντρευτώ τον Πίτερ Τάουνσεντ. Ακολουθώ τις επιταγές της Εκκλησίας της Αγγλίας που κατακρίνει το διαζύγιο και θα συνεχίσω το καθήκον μου απέναντι στην Κοινοπολιτεία ως πριγκίπισσα. Ολα αυτά είναι πιο σημαντικά από οτιδήποτε άλλο». Το Παλάτι έστειλε τον αξιωματικό με μετάθεση στη βρετανική πρεσβεία του Βρυξελλών, προκειμένου να απομακρυνθεί από κοντά της. Η ίδια έπεσε σε βαθιά μελαγχολία. Ξενυχτούσε, κάπνιζε χωρίς μέτρο και έπνιγε τον πόνο της στο αλκοόλ.

αριστ. Με τον έρωτα της ζωής της σμηναγό Πίτερ Τάουνσεντ - δεξ. Με τον Αντονι Αρμστρονγκ Τζόουνς, που παντρεύτηκε λόγω παλατιού

Στις δημόσιες εμφανίσεις της έδειχνε να τα έχει χαμένα. Κλεινόταν όλο και περισσότερο στον εαυτό της. Το 1959 ανακοίνωσε ότι παντρεύεται τον φωτογράφο της βασιλικής αυλής Αντονι Αρμστρονγκ-Τζόουνς. Δεν το έκανε από αγάπη, αλλά ως μια σπασμωδική αντίδραση όταν έμαθε ότι ο αγαπημένος της Πίτερ νυμφεύεται μια άλλη. Ενιωσε προδομένη. Είχαν ορκιστεί να μην παντρευτούν άλλους ανθρώπους. Ο γάμος της έπειτα από αυτά, όπως ήταν λογικό, δεν ευτύχησε. Απέκτησαν δύο παιδιά, αλλά πήραν διαζύγιο το 1978. Τα επόμενα χρόνια το πρόσωπό της θα πάρει ακόμη περισσότερη αρνητική δημοσιότητα εξαιτίας των πολλών περιστασιακών δεσμών που φέρεται να σύναψε με άνδρες. Η πιο γνωστή σχέση της ήταν με τον κατά 17 χρόνια νεότερό της Ρόντι Λιουέλιν.

πριγκίπισσα Μαργαρίτα & Ελισάβετ

Μια σχέση που διήρκεσε περίπου 8 χρόνια. Εξαιτίας του καπνίσματος η υγεία της επιδεινώθηκε σταδιακά τις δύο τελευταίες δεκαετίες της ζωής της. Το 1985 υποβλήθηκε σε επέμβαση στους πνεύμονες, το 1993 υπέστη πνευμονία, μετά έπαθε εγκεφαλικά και είχε καθηλωθεί σε αναπηρικό καροτσάκι. Πέθανε στο νοσοκομείο «Βασιλιάς Εδουάρδος Ζ’», στις 9 Φεβρουαρίου 2002, σε ηλικία 71 ετών. Εφυγε με το παράπονο ότι δεν έκανε στη ζωή της αυτό που πραγματικά ήθελε, καθώς αναγκάστηκε να συμβιβαστεί με τους κανόνες του βασιλικού οίκου.

(AP image)

[Κείμενο από την ειδική έκδοση της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ που κυκλοφόρησε την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020, με τίτλο «Μυστικά & Σκάνδαλα στο Μπάκιγχαμ» - Οι έρωτες, τα πάθη, τα μίση και οι δολοπλοκίες που κλόνισαν το παλάτι]

Βασίλισσα ΕλισάβετΜπάκιγχαμ