Lifestyle|18.04.2020 17:20

Ευχές για το Πάσχα και φωτογραφίες καραντίνας από 15 Ελληνες δημιουργούς

Βίκη Κουτρή

Αναμφισβήτητα το φετινό Πάσχα είναι «διαφορετικό» από τα προηγούμενα. Η διαφορετικότητά του θα αποτυπωθεί ανεξίτηλα στις μνήμες και θα καταγραφεί ποικιλοτρόπως στα κιτάπια της Ιστορίας του μέλλοντος. Όταν ολόκληρος ο πλανήτης βιώνει «ειδικές» συνθήκες με πρωτόγνωρα συναισθήματα και καταστάσεις που δεν περιγράφονται εύκολα, έρχεται η Τέχνη - που ανέκαθεν ήταν η ναυαρχίδα δημιουργίας πολλαπλής έκφρασης με κοινή γλώσσα, αλλά και κοινωνός ελπίδας - για να μεταφέρει καθοδηγητικούς κώδικες με μηνύματα που αβίαστα «μορφώνουν» συνειδήσεις.

Το ethnos.gr απευθύνθηκε σε 15 Ελληνες δημιουργούς Τέχνης, που έδωσαν το στίγμα τους για να «αφουγκραστούμε» συμβολισμούς γι’ αυτό το «Πάσχα στο σπίτι»... που έχει το δικό του, το κατάδικό του Αναστάσιμο «φως».

Γρηγόρης Βαλτινός - ηθοποιός 

Γρηγόρης Βαλτινός

Ας γιορτάσουμε αυτές τις ημέρες για μία και μόνο φορά, συμβολικά (άλλωστε συμβολικός είναι ο χαρακτήρας τους). Ας τις γιορτάσουμε δίπλα σε αυτούς που ζούμε μέχρι τώρα, μέσα στο σπίτι, ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ. Για μία φορά ας μην τις συνδέσουμε με το κλασικό ταξίδι στο χωριό, με σούβλες και γλέντια δίπλα σε αρνιά που στριφογυρίζουν πάνω στη φωτιά. Ολόκληρη η ανθρωπότητα ζει τραγικές μέρες. Ας παλέψουμε όλοι να φύγει το κακό και να σωθεί ο πλανήτης. Άλλωστε αυτό θέλησε και ο Χριστός με τη σταύρωση του, να σώσει τον άνθρωπο. Ας τον βοηθήσουμε και αυτόν αλλά και όλους τους ήρωες που δίνουν καθημερινά τη μάχη απέναντι στον αόρατο (αλλά τόσο ορατό εχθρό) της ζωής μας. Ας μείνουμε στο σπίτι, στην έδρα μας και του χρόνου έχει πάλι ο Θεός. Καλό Πάσχα σε όλους. Με υγεία.

Νότης Μαυρουδής - συνθέτης, κιθαρίστας και ραδιοφωνικός παραγωγός

Νότης Μαυρουδής

Αν μας έλεγε κάποιος πως το Πάσχα του ’20 θα είμαστε εσώκλειστοι άπαντες, θα πιστεύαμε πως είναι η πιο μυθοπλαστική και αστεία ιστορία… Αλλά, όλα συμβαίνουν! Η εφετινή εμπειρία είναι ιστορική- παγκόσμια και απίστευτη. Μένω σπίτι και θα το τηρήσω για λόγους υγείας, αλλά, θα διατηρήσω και τις αντιθεοκρατικές μου σκέψεις και θέσεις δίχως να παρασύρομαι σε θρησκευτικές εξαρτήσεις, καθώς και σε απαράδεκτες αφέλειες που οδηγούν τον κόσμο προς επικίνδυνους αναχρονισμούς…

Θα σεβαστώ το παραδοσιακό έθιμο της Ανάστασης στον κλειστό ιδιωτικό μου χώρο. Επίσης θα ανοίξω τα παράθυρα ώστε να μην εγκλωβιστούν μεταφυσικά-θρησκόληπτα πνεύματα και ζιζάνια και μυρωδιές από κεριά και λιβάνια… Το «Κατά Ματθαίον» του Μπαχ θα πλημμυρίσει με ήχους το περιβάλλον μου βιώνοντας ένα «τοπίο» διαφορετικό, επίγειο το οποίο θα σηματοδοτήσει την δική μου αναστάσιμη αίσθηση… Πάντως, οι ευχές μου για καλές γιορτές και λύτρωση από επιδημίες, για όλο τον κόσμο, είναι αυτονόητες.

Δήμος Αβδελιώδης - σκηνοθέτης, σεναριογράφος, ηθοποιός και παραγωγός

Δήμος Αβδελιώτης

Συμπεράσματα κατ’ οίκον εγκλεισμού: Η Ελευθερία μας δεν καθορίζεται από το να είμαστε Μέσα ή Έξω, αλλά μόνο από το δικαίωμα μας να επιλέγουμε, το Χαμόγελο από τη θλίψη, την Αγάπη από τον φόβο, την Ανάσταση από την πτώση. Καλή καθημερινή Ανάσταση σε όλους μας.

Νικήτας Τσακίρογλου - ηθοποιός

Νικήτας Τσακίρογλου, Χρυσούλα Διαβάτη (Papadakis Press)

Στα 80 χρόνια της ζωής μου έχω αντιμετωπίσει πολλές καταστάσεις. Αυτό όμως με το κακό της πανδημίας είναι κάτι για εμένα πρωτόγνωρο. Δεν μου είναι ευχάριστη αυτή η κατάσταση όμως πρέπει να την υποστώ και να την αντιμετωπίσω. Δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά. Εξαρτάται η ζωή μου και η ζωή των συνανθρώπων μου. Ευγνωμονώ τον επιστημονικό κόσμο που συμπαραστέκεται και προσπαθεί για το καλύτερο πάνω σε αυτό το σοβαρό πρόβλημα, ιδιαίτερα τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό. Οι δοκιμασίες πάντα βοηθούν την ανθρωπότητα να κάνει απολογισμό και ενδοσκόπηση ώστε να κρίνει τι πρέπει να διορθώσει. Φέτος το Πάσχα των Ελλήνων θα είναι διαφορετικό. Η Χριστιανοσύνη είναι ύμνος προς την ελευθερία, την αγάπη, την ομόνοια και για αυτά χρειάζεται προπάντων η υγεία. Εύχομαι υγεία σε όλο τον κόσμο και να αγαπάει τον πλησίον του ως εαυτόν.

Χρυσούλα Διαβάτη - ηθοποιός

Πρέπει να καταλαβαίνουμε ότι όλη αυτή η απαγόρευση, όλη αυτή η στέρηση, γίνεται για το καλό όλων των Ελλήνων. Πρέπει να το σεβαστούμε. Ωραία περνάμε και στο σπίτι μας. Τώρα που δεν είμαστε τόσο απασχολημένοι και δεν τρέχουμε με τις δουλειές μας είναι μία ευκαιρία για περισυλλογή και απολογισμό. Αυτές τις μέρες σκέφτομαι τους συνανθρώπους μου. Όλους τους Έλληνες χωρίς δουλειά, που έχουν δυσκολίες ή προβλήματα υγείας και στεναχωριέμαι.

Δεν μπορούμε να μην τους έχουμε στο νου μας. Όπου υπάρχει ανάγκη πρέπει να δείχνουμε έμπρακτα την αγάπη μας και να βοηθούμε με τον όποιο τρόπο. Νομίζω ότι τώρα είναι μία ευκαιρία να δείξουμε έμπρακτα την αγάπη μας προς τον εαυτό και προς τον πλησίον μας, «καθ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση» που λέει και η θρησκεία μας. Πιστεύω ότι το επόμενο Πάσχα θα είναι ίσως το πιο ευτυχισμένο Πάσχα των Ελλήνων.

Πέγκυ Σταθακοπούλου - ηθοποιός 

Πέγκυ Σταθακοπούλου

Αγαπημένοι φίλοι, ας έχουμε όλοι όμορφες, γιορτινές και φωτεινές στιγμές αυτό το Πάσχα! Είναι οι μέρες των μοναχικών παρακλήσεων και μιας Ανάτασης τόσο ουσιαστικής, που οδηγεί σε Αληθινή Ανάσταση των ψυχών, των σωμάτων, των αισθήσεων και των αισθημάτων! Χρόνια Πολλά! Με αγάπη.

Μηνάς Βιντιάδης - συγγραφέας (επιστημονικής φαντασίας αυτές τις μέρες...)

Μηνάς Βιντιάδης

Είναι κάτι μέρες που λες δεν θέλω να διαβάσω άλλο ένα βιβλίο, μα να μιλήσω σ' έναν άνθρωπο. Δεν θέλω αυτή την Κυριακή ν' ακούσω τζαζ, μα «Ένας αϊτός καθότανε, στον ήλο και λιαζότανε». Δεν θέλεις να φας άσπρο αυγό, μα κόκκινο. Δεν σου κάνει κέφι μια μακαρονάδα με θαλασσινά, μα προτιμάς ένα κομμάτι αρνί, έστω και μισοκαμμένο. Θέλεις τσίπουρο δεν θέλεις χυμό πορτοκάλι με βιταμίνη C. Δεν θέλεις να περάσει όλο το απόγευμα μπροστά στον υπολογιστή σερφάροντας ή να βλέπεις σειρές και ταινίες στην τηλεόραση, θέλεις να βλέπεις με τις ώρες γέρικες ελιές, αμυγδαλιές που εγκυμονούν, μαργαρίτες και παπαρούνες. Δεν θέλω να πω «Καλό Πάσχα» στο τηλέφωνο ή στο Skype, μα να μην πω τίποτα και απλώς ν' αγκαλιάσω αυτούς που αγαπώ...

Τάσος Νούσιας - ηθοποιός

Τάσος Νούσιας

Μένουμε σπίτι. Βγαίνουμε άνθρωποι. Με την ευχή να μην παραμείνουν έγκλειστα για πάντα, η βούληση μας, η ελευθερία, οι στόχοι, τα όνειρα κι η δημιουργικότητα μας! Καλή μας Ανάσταση!

Βερόνικα Αργέντζη - ηθοποιός

Βερόνικα Αργέντζη

Κατοικώντας «εντός» μου… Το φετινό Πάσχα είναι στοχασμός σε ό, τι με αποκόπτει από την αισιοδοξία μου για το μέλλον. Είναι χαραγμένη στη μνήμη η «οδύνη» των ημερών. Ο «οίκος» μου πληγωμένος προσπαθεί να βρει ανάσες. Αντιλαμβάνομαι απολύτως τον βαθμό συμμετοχής μας στο «δημιούργημά μας». Η στάση μας, το βλέμμα μας και η ευθύνη απέναντι σε ό, τι οικοδομήσαμε αποτελούν μία ευκαιρία να τα αλλάξουμε, να αφήσουμε το Εγώ και να λειτουργήσουμε με το Εμείς. Αυτή η Πασχαλιά μέσα στο μωβ της θλίψης της δεν έχει μυρωδιά άνοιξης... Είναι πρωτόγνωρη, «ρίζωσε» μέσα μου.

Είμαστε όλοι στη σιωπή κι αφουγκραζόμαστε. Η Αγάπη είναι αυτή που θα καλλιεργήσει νέους σπόρους για όλα εκείνα τα "αφημένα" έργα που περιμένει η φύση από τον άνθρωπο. Η θυσία ετελέστη. Ας κοιτάξουμε προς το φως και ας ξανασυστηθούμε. Ας σηκωθούμε όρθιοι και ας πιστέψουμε πραγματικά πως ο Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά!

Γιάννης Στάνκογλου - ηθοποιός

Γιάννης Στάνκογλου

Αυτό το Πάσχα νιώθω σαν ένα παιδί που το έχουν βάλει τιμωρία χωρίς να ξέρει το γιατί. Είναι περίεργο αυτό που ζούμε. Προσπαθώ να το μετατρέψω σε κάποια δημιουργία αφού δεν ζω την πραγματικότητα μου αλλά μία άλλη, την οποία κανείς δεν θέλει. Το να μην μπορούμε να βγούμε από το σπίτι να περπατήσουμε, να δούμε φίλους, να πιούμε ένα ποτό, να πάμε σινεμά ή θέατρο είναι λες και είμαστε όλοι τιμωρία. Μένουμε λοιπόν σπίτι με τις κεραίες μας ανοιχτές σε όσα ακούμε. Μπορεί να έρθουν δύσκολες ημέρες και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να τις αντιμετωπίσουμε. Ο μόνος τρόπος κατά τη άποψή μου είναι η αγάπη. Όχι η αγάπη στο να συγχωρείς μόνον αλλά να διαφωνείς αγαπώντας ώστε να μη γίνεσαι βίαιος. Φυσικά να διαφωνείς όσο πιο βαθιά μπορείς με αυτό το οποίο σου συμβαίνει... Χρόνια μας πολλά!

Ελένη Τσαλιγοπούλου - τραγουδίστρια

Ελένη Τσαλιγοπούλου

Καραντίνα με τον γιο μου και τη μητέρα μου στην Νάουσα! Απ’ τη μία αυτή η σκληρή πραγματικότητα και η ανασφάλεια για το μέλλον μας κι από την άλλη μια διαφορετική καθημερινότητα, οικογένεια και φύση! Τι ωραία!!! Αισθάνομαι ότι υπάρχει ελπίδα! Καλή άνοιξη, Καλή Ανάσταση!!!!!!!

Ιεροκλής Μιχαηλίδης - ηθοποιός

Ιεροκλής Μιχαηλίδης

Την δύσκολη κατάσταση που διανύουμε, ας την εκλάβουμε σαν ευκαιρία για ενδοσκόπηση. Είναι αλήθεια ότι δεν αντέχουμε τον εγκλεισμό. Υπάρχουν δύο τρόποι να αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα. Ο αρνητικός που ούτως ή άλλως νιώθουμε και η θετική πλευρά που ίσως είναι ψυχοφέλιμη για να ξορκίσουμε το κακό. Ας γίνει η μοναξιά μας πιο δημιουργική, για να ξανασμίξουμε αναθεωρώντας πολλά άγχη της παλιάς καθημερινότητας μας. Δεν με φοβίζουν όσα συμβαίνουν γιατί έχω μία φέρουσα αισιοδοξία ότι συμβαίνουν προς επανεκτίμηση πραγμάτων ώστε να γίνουμε λίγο πιο τρυφεροί, με μεγαλύτερη κατανόηση για τον ευρύτερο κύκλο μας, όχι μόνο τους κοντινούς μας αλλά και τους άγνωστους. Θέλει συλλογισμό προκειμένου να κάνουμε πράγματα που δεν μπορούσαμε πριν και κυρίως όλο αυτό να μη μας οδηγήσει σε σύγκρουση αλλά σε καλύτερη προσέγγιση. Καλό κουράγιο και Καλή Ανάσταση!

Θανάσης Πολυκανδριώτης - μουσικοσυνθέτης και σολίστ του μπουζουκιού

Θανάσης Πολυκανδριώτης

Θυμάμαι το Πάσχα της παιδικής ηλικίας και βέβαια ονειρεύομαι όπως όλα τα μεγάλα παιδιά. Έτσι υπάρχει μέσα μας, ακόμα κι αν ήρθαν δυσκολίες που θα ξεπεράσουμε όλοι μαζί. Ευχές στις οικογένειες που ζουν δύσκολα. Ευχές σε όλους από καρδιάς. Ευχές για ένα καλύτερο αύριο γεμάτο μουσική και όμορφα λόγια. Κι αν δε χορέψουμε τούτο το Πάσχα, ε έχουμε χορέψει πολύ τα προηγούμενα. Άλλωστε όσο γεννιούνται παιδιά και τραγούδια η ελπίδα είναι εδώ.

Πασχάλης Τόνιος - σύνθετης, ερμηνευτής

Πασχάλης Τόνιος

Αυτή την εποχή ζει μια πρωτόγνωρη κατάσταση η ανθρωπότητα, τραγωδία θα έλεγα.. την οποία παρακολουθεί μουδιασμένη και ανήμπορη να την αντιμετωπίσει επαρκώς χωρίς να χαθούν, δυστυχώς, χιλιάδες ζωές. Έτσι διαπιστώνουμε παρ’ όλα τα επιτεύγματα μας πόσο αδύναμοι και ευάλωτοι είμαστε σε έναν αόρατο η άλλον εχθρό, θα τολμήσω να πω. Πόσο τοξικός έγινε ο κόσμος μας και πόσο έχουμε ενοχλήσει το Περιβάλλον!! αυτό το υπέροχο μεγάλο μας σπίτι και βρεθήκαμε κλεισμένοι στο μικρό στενάχωρο σπιτάκι μας.. Αυτό ας το εκλάβουμε σαν μια προειδοποίηση. Ελπίζω να το ξεπεράσουμε σύντομα και να μπούμε στην κανονικότητα, ας είναι μια αφετηρία για μια καλύτερη ανθρώπινη σχέση στο αύριο, συγχαίρω τους γιατρούς για την γενναία τους στάση που με αυτοθυσία φροντίζουν τους ασθενείς τους… Εύχομαι χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη και πάνω απ’ όλα ΥΓΕΙΑ!!

Κωνσταντίνος Λεϊμονής - συγγραφέας

Κωνσταντίνος Λεϊμονής

Πάσχα στο σπίτι... Σπίτι, λοιπόν. Μια έννοια που για κάποιους αντικατοπτρίζει τη θαλπωρή και την αγάπη, ενώ για άλλους απλώς ένα διάλειμμα, μια σύντομη ανάπαυλα μέσα στην πολυάσχολη καθημερινότητά τους. Ευκαιρία φέτος για σκέψη σε έναν οικείο χώρο για το τι έχουμε ή τι δεν έχουμε κάνει ως τώρα, πόσα «ευχαριστώ» ή «συγγνώμη» οφείλουμε, πόσους φίλους έχουμε να θυμηθούμε, πόση δημιουργία μπορούμε να παράγουμε. Στο αρχηγείο μας, λοιπόν, φέτος για να κλείσουμε λογαριασμούς με το «εγώ» και να καταστρώσουμε νέα σχέδια, περιμένοντας μια πολυσήμαντη, προσωπική και συλλογική, Ανάσταση.

ΠάσχαΑνάστασηπασχαλινές ευχέςΜένουμε Σπίτι