Lifestyle|21.05.2020 19:57

Τζόαν Κόλινς κατά Τζόνσον: Ηλικιωμένοι πέφτουν θύματα μπούλινγκ λόγω κορονοϊού

Χριστίνα Τσατσαράγκου

Η 86χρονη Τζόαν Κόλινς, η σατανική «Αλέξις Κόλμπι» στη σειρά «Δυναστεία» δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί της, ειδικά όταν στο τραπέζι πέφτουν θέματα ηλικίας. Στο ίδιο μήκος κύματος με την Τζέιν Φόντα και άλλες προσωπικότητες του Χόλιγουντ που θεωρούν ότι η ηλικία δεν καθορίζει τους ανθρώπους, η Τζόαν Κόλινς κατηγορεί την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον ότι κάνει ηλικιακές διακρίσεις και χρησιμοποιεί γλώσσα που περιθωριοποιεί τους ανθρώπους άνω των 70.

Η ηθοποιός είναι απόλυτα δυσαρεστημένη με τη μεταχείριση που έχουν οι πολίτες της ηλικίας της στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Η Τζόαν Κόλινς στο άρθρο της με τίτλο «Η εκδίκηση των ηλικιωμένων» (The Revenge of the Oldies) στο περιοδικό «The Spectator», ισχυρίζεται ότι η σύσταση της κυβέρνησης στους ηλικιωμένους να μείνουν κλεισμένοι σπίτι τους μέχρι να βρεθεί εμβόλιο, γιατί κινδυνεύουν περισσότερο από τον νέο κορονοϊό, είναι απαράδεκτη. 

T

Και πριν σπεύσουμε να σκεφτούμε ότι είναι λογική μια τέτοια σύσταση, αφού ο ιός στατιστικά πλήττει τις μεγαλύτερες ηλικίες, η Κόλινς εξηγεί ότι οι ηλικιωμένοι, τελικά, καταλήγουν να πέφτουν θύματα μπούλινγκ (χωρίς να χρησιμοποιεί αυτόν τον όρο) λόγω κορονοϊού.

«Πάντα πίστευα ότι η Δυτική κοινωνία κάνει τρομερές ηλικιακές διακρίσεις, και δεν εννοώ μόνο στην showbiz. Και μετά η βρετανική κυβέρνηση επέμεινε ότι οι "άνω των 70" είναι ευάλωτη ομάδα και πρέπει να παραμείνουν σε lockdown, μέχρι να βρεθεί εμβόλιο». Παρά το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι μετά τα 70 δεν έχουν κανένα πρόβλημα υγείας... «Αλλά το πιο επιζήμιο ήταν η ενίσχυση της υπάρχουσας πεποίθησης στο ευρύ κοινό ότι οι ηλικιωμένοι πρέπει να φύγουν από τη μέση» γράφει η ηθοποιός σε ένα απόσπασμα από το άρθρο της.

T

Η Τζόαν Κόλινς αποκάλυψε ότι βίωσε τον «ηλικιακό ρατσισμό» από πρώτο χέρι όταν πληροφορήθηκε από τον οικοδεσπότη του «Good Morning Britain», Πιρς Μόργκαν, ότι θα έπρεπε να ακυρώσουν το προγραμματισμένο δείπνο τους επειδή «δεν ήθελε να είναι υπεύθυνος» για τον «πρόωρο θάνατό» της. Η Κόλινς αναφέρει συναδέλφους της ηθοποιούς που συνεχίζουν να εργάζονται σε μεγάλη ηλικία και τώρα κινδυνεύουν να τους απαγορευτεί να βγαίνουν από το σπίτι τους. Επιπλέον, ανέφερε ότι ο 71χρονος φίλος της, Κρίστοφερ Μπίγκινς, προσεγγίστηκε ενώ περπατούσε στο πάρκο από ανθρώπους που του φώναζαν δημόσια και επίμονα ότι στην ηλικία του έπρεπε να μένει στο σπίτι του.

T

«Δεν επιτρέπεται να αποκαλούμε τους ανθρώπους χοντρούς και όμως αυτοί αποδεικνύεται ότι κινδυνεύουν από Covid-19. Αν όμως η κυβέρνηση έλεγε στους παχύσαρκους να μην κυκλοφορούν έξω θα γινόταν χαμός». Και μάλιστα η ηθοποιός αναφέρει ότι οι ηλικιωμένοι γίνονται αντικείμενο χιουμοριστικών ειρωνικών σχολίων: «Ένας γιατρός σε τηλεοπτική εκπομπή ανέφερε ειρωνικά να ασχοληθούμε με το μπίγκο μας... αν καμιά άλλη κοινωνική ομάδα δεν ανέχεται την κοροϊδία... γιατί εμείς;». 

Η Τζόαν Κόλινς υποστήριξε ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να καθορίζονται από την ηλικία τους και ότι σχεδιάζει να φτάσει στα 100. «Παντρεύτηκα έναν άνδρα τρεις δεκαετίες νεότερο και στο τελευταίο μου τσεκ-απ ο γιατρός μου είπε ότι ήμουν "εκπληκτικά υγιής"» ανέφερε η ηθοποιός. «Είμαι τυχερή που έχω τεράστια ενέργεια και ενθουσιασμό για τη ζωή».

T

Και ολοκληρώνει το άρθρο της γράφοντας: «Μια Αμερικανίδα φίλη μου μου έγραψε σε μήνυμα: "Αυτή είναι η ανταμοιβή μας που φροντίσαμε τον εαυτό μας και ζήσαμε καλά ώστε να φτάσουμε τα 80;" Ήρθε η ώρα με μάσκα και γάντια για το Ασημένιο Τσουνάμι».

T
T

Μπόρις ΤζόνσονπανδημίαΚορονοϊόςΤζόαν Κόλινς