Lifestyle|30.05.2020 23:50

George Floyd: Διάσημοι σχολιάζουν τη δολοφονία του - Σύνθημα το «I can't breathe»

Newsroom

Μέχρι πριν από λίγες μέρες η φράση «Ι can’t breath» (δεν μπορώ να αναπνεύσω) θα έφερνε πιο πολύ στο μυαλό μας την τραγική εικόνα ενός ασθενούς που παραμιλά από πνευμονία λόγω κορονοϊού σε μια εντατική... Τη φράση όμως αυτή ψέλλισε σε ένα παράλληλο σύμπαν, λίγο πριν τη δολοφονία του, ο Αφροαμερικανός George Floyd ξαπλωμένος σε πεζοδρόμιο στη Μινεάπολη, με τον λαιμό του κάτω από την μπότα του αστυνομικού Derek Chauvin (Ντέρεκ Τσάβιν). Λίγο αργότερα ο 46χρονος Floyd ξεψύχησε κάνοντας τη φράση αυτή σύνθημα στο στόμα κάθε καταπιεσμένου Αφροαμερικανού και ανάρτηση σε εκατοντάδες χιλιάδες προφίλ χρηστών στα social media.

Διαδηλώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη την Αμερική, ενώ στο προσκήνιο ήρθε ξανά το κίνημα «Black Lives Matter», με τους διαδηλωτές να φτάνουν μέχρι και τον Λευκό Οίκο. Το βίντεο με τον George Floyd να φωνάζει «δεν μπορώ να αναπνεύσω, σε παρακαλώ, δεν μπορώ να αναπνεύσω» έχει συγκλονίσει τους πάντες, μεταξύ των οποίων και κορυφαία ονόματα της διεθνούς showbiz, που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα των social media για να ζητήσουν δικαιοσύνη, γράφοντας #JusticeforGeorgeFloyd.

Η Μπιγιονσέ, ο ΛεΜπρόν Τζέιμς, η Cardi B, η Όπρα Γουίνφρεϊ, η Ελεν Ντετζενέρις, η Lady Gaga και δεκάδες γνωστά ονόματα της βιομηχανίας του θεάματος της διεθνούς showbiz δηλώνουν αγανακτισμένοι, θυμωμένοι και αηδιασμένοι με το βίντεο και τη σκηνή που πλέον θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη όλων. Το βίντεο έρχεται λίγες μέρες μετά τη δολοφονία του Ahmaud Arbery, του Αφροαμερικανού που πυροβολήθηκε, ενώ έκανε τζόκινγκ στη γειτονιά του, στο Μπράσγκουικ της Τζόρτζια, περιστατικό για το οποίο επίσης κυκλοφόρησε βίντεο. 

Έγραψαν για τον George Floyd: «Ας μην είναι άλλο ένα hashtag»

H Gady Gaga γράφει: «Μια δολοφονία είναι δολοφονία. Οι κανόνες είναι ίδιοι και για τους αστυνομικούς».

T

Η Μπιγιονσέ έγραψε στο site της: «Rest in power», ενώ ανέβασε και βίντεο στο Instagram: «Αν θέλεις δικαιοσύνη, βάλε την υπογραφή σου εδώ»).

T

Η Οπρα Γουίνφρεϊ γράφει: «Δεν μπορώ να βγάλω από το μυαλό μου την εικόνα με το γόνατο στο λαιμό αυτού του ανθρώπου. Και τώρα κι άλλο βίντεο από άλλη γωνία. Ας μην είναι το όνομα George Floyd άλλο ένα hashtag». 

T

ΛεΜπρόν Τζέιμς: «Καταλαβαίνετε τώρα; Ή είναι ακόμα θολό για εσάς... Η κατάσταση στην Αμερική όσον αφορά τις δολοφονίες των μαύρων δεν έχει αλλάξει καθόλου, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτό προκαλεί τεράστια οργή απέναντι στις εκάστοτε κυβερνήσεις, την Αστυνομία και τις κρατικές Αρχές που ρίχνουν ποινές "χάδι" στους δολοφόνους».

T

Ναόμι Κάμπελ: «Νόμιζα ότι θα έρθουμε πιο κοντά. Ο κορονοϊός έφερε περισσότερο ρατσισμό».

T

Cardi B: «Τι χρειάζεται να γίνει; Εμφύλιος; Άλλος πρόεδρος; Η Αμερική δεν είναι η χώρα της ελευθερίας».

T

Μαντόνα: «Πότε θα τελειώσει; Προσεύχομαι να έρθει εκείνη η μέρα. Με ενδιαφέρει η δικαιοσύνη».

T

Ζόε Κράβιτς: «Η αστυνομική αγριότητα πρέπει να σταματήσει».

 

Μπίλι Άιλις: «Θέλω τα πράγματα να είναι διαφορετικά».

T

Έλεν Ντετζενέρις: «Πόσα hashtags πρέπει να δημιουργηθούν από τα μαύρα σώματα πριν γίνει κάτι;».

T

Τζούλια Ρόμπερτς. Η ηθοποιός στην ανάρτησή της παραθέτει έναν κατάλογο των πραγμάτων που ως λευκή μπορεί να κάνει μαζί με τα ονόματα όσων Αφροαμερικανών χάθηκαν προσπαθώντας να έχουν το ίδιο (αυτονόητο) δικαίωμα.

T

Ντέμι Λοβάτο: «Αυτό αφορά και εσένα, η κοινότητα των Αφροαμερικανών θα συνεχίσει να ζει στον φόβο»...

T

Άβα ΝτουΒερνέ: «Πρέπει να δράσουμε και για όλους εκείνους που δεν υπήρχε μια κάμερα εκεί. Πρέπει...».

T

Ρίτα Γουίλσον: «Πώς συμβαίνει αυτό;».

T

Μπαράκ Ομπάμα: Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ καταδίκασε τη δολοφονία του George Floyd, λέγοντας ότι «ο θάνατος του Αφροαμερικανού άνδρα κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από την αστυνομία στη Μινεάπολη δεν πρέπει να θεωρείται κάτι "φυσιολογικό" στις Ηνωμένες Πολιτείες» και πόσταρε το τραγούδι ενός νεαρού αγοριού που έγινε viral.

T

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Μισέλ Ομπάμα: «Η αλλαγή ξεκινάει με αυτο-εξέταση, και με το να ακούμε αυτούς που οι ζωές τους είναι διαφορετικές από τις δικές μας».  

T

Αυτά είναι λίγα μόνο από τα γνωστά ονόματα που εξέφρασαν ανοικτά τον αποτροπιασμό τους για τον χαμό του George Floyd.

ΜινεσόταGeorge FloydΛεΜπρόν ΤζέιμςΌπρα ΓουίνφρεϊΜινεάπολις