Lifestyle|07.06.2020 14:37

Καίτη Γαρμπή: «Πυροβολεί» στο Twitter με Μπουκόφσκι, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και Αλεξίου

Στέλιος Βογιατζάκης

Εδω και 30 χρονια η Καίτη Γαρμπή είναι μία από τις πιο αγαπημένες τραγουδίστριες των Ελλήνων. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 οι μεγάλες πίστες και τα ελληνάδικα ζουν εντυπωσιακές στιγμές με τις επιτυχίες της και κάθε της κίνηση -επαγγελματική και προσωπική- συζητείται ποικιλοτρόπως. Από το πολύ ιδιαίτερο φόρεμα της Σήλιας Κριθαριώτη που φόρεσε στον διαγωνισμό της Eurovision το 1993 και ήρθε 9η, μια θέση που δεν ήταν συνηθισμένη εκείνη την εποχή για τη χώρα μας, μέχρι την on air πρόταση γάμου που της έκανε ο Διονύσης Σχοινάς στην εκπομπή της Ρούλας Κορομηλά, η Καίτη Γαρμπή βρίσκεται πάντα στο προσκήνιο. Ακόμα και η εμφάνισή της ως μία από τις «Επτά Θανάσιμες Πεθερές» στην ομώνυμη σειρά του Mega συζητήθηκε πολύ, κερδίζοντας κυρίως κολακευτικά σχόλια.

Αυτό για το οποίο δεν είχε συζητηθεί ποτέ η Καίτη Γαρμπή ήταν οι πολιτικές απόψεις της και η γνώμη της για τα κοινωνικά θέματα που απασχολούν τους πολίτες. Ισως να μη ρωτήθηκε ποτέ, επειδή τα τραγούδια της δεν εξέφρασαν ποτέ κάποιο προβληματισμό για όσα συμβαίνουν γύρω μας και η ίδια δεν προσπάθησε ποτέ να υιοθετήσει το προφίλ του διανοούμενου καλλιτέχνη. Γι’ αυτό και η πρόσφατη ανάρτησή της στο Twitter για το «όνειρο» του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ που έχει μετατραπεί σε εφιάλτη για τους Αφροαμερικανούς προκάλεσε απορία, κατάπληξη και αντιδράσεις στα social media, που εκφράστηκαν συχνά με... άγαρμπο τρόπο.

Από το πουθενά η δημοφιλής τραγουδίστρια βρήκε σύμμαχο τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά, ο οποίος ανάρτησε στον λογαριασμό του το tweet της Γαρμπή. «Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ πριν από 57 χρόνια είχε ένα όνειρο πως τα τέσσερα μικρά του παιδιά θα ζουν μια μέρα σε ένα έθνος όπου δεν θα κριθούν από το χρώμα του δέρματός τους, αλλά από το περιεχόμενο του χαρακτήρα τους. Δυστυχώς, αυτή η μέρα δεν έχει έρθει ακόμα και το όνειρο παραμένει εφιάλτης» έγραψε η δημοφιλής τραγουδίστρια.

T

Ηταν μια ανάρτηση που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εμπρηστική. Ηταν, επίσης, μια απλή σκέψη που βρίσκεται στο μυαλό εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο μετά τα γεγονότα της Μινεσότα και τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Και όμως άναψε φωτιές, επειδή ο άνθρωπος που την έκανε ήταν η Καίτη Γαρμπή, μια καλλιτέχνις που το έργο της στερείται πλήρως κοινωνικών προβληματισμών.

Απαξιωτικά σχόλιο

Για αρκετούς ιεροεξεταστές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μια καλλιτέχνις του ελαφρού λαϊκού ρεπερτορίου είναι άνθρωπος χαμηλού πνευματικού επιπέδου που δεν δικαιούται να έχει άποψη για όσα συμβαίνουν μακριά από τις πίστες. Κάποιοι από αυτούς αντέδρασαν με προσποιητή έκπληξη, λόγω του περιεχομένου των τραγουδιών της, και πλήρως απαξιωτικά, κάνοντας σχόλια του τύπου «Ατσα, δεν σου το ’χα» και «Καλύτερα να τραγουδάς παρά να γράφεις».

Κάποιοι άλλοι, σίγουροι για τις γνώσεις τους στην ιστορία των ΗΠΑ, της εξήγησαν ότι η ίδια δεν ξέρει τίποτα. «Φαντάζομαι έχετε βαθιά γνώση του αμερικανικού συστήματος για να κάνετε τόσο βαρυσήμαντο σχόλιο» απάντησε ένας χρήστης, ενώ ένας άλλος σχολίασε: «Αυτά τα γράψατε για να αποκομίσετε σχόλια και likes, μαντάμ; Διότι δεν έχετε ιδέα από τις ΗΠΑ και τις φυλετικές διακρίσεις. Ασχολήσου με τις δικές σας αδικίες, βοήθησε τους Ρομά και τους μετανάστες που τους έχετε χειρότερα και από τα γουρούνια και άσε τις ΗΠΑ». 

T

Υπήρξαν και κάποιοι που το πήγαν ένα βήμα παραπέρα. Απευθύνθηκαν στην Καίτη Γαρμπή και επιχείρησαν να την τρολάρουν με δήθεν βαθιά φιλοσοφικά και πολιτικά ερωτήματα. «Καίτη η “Κιβωτός” έχει κάποιου είδους διαλεκτική σχέση με τη φθορά του καπιταλισμού; Ρωτάω για την πτυχιακή μου» έγραψε ένας χρήστης, για να πάρει την απάντηση: «Θεωρώ πως ο ποιητής θέλει να τονίσει πως από την εποχή του Νώε μέχρι και του Φοίβου μονάχα στον έρωτα δεν υπάρχει υπεραξία», η οποία έκανε τους ακολούθους της να υποστηρίξουν ότι έχει έναν από τους καλύτερους και πιο χιουμοριστικούς λογαριασμούς στο Twitter.

T

«Μπράβο, Καίτη»

Το tweet της Καίτης Γαρμπή δεν σχολιάστηκε μόνο από τους ανώνυμους χρήστες του Διαδικτύου. Με το σχόλιο «Μπράβο, Καίτη! Αυτό», το αναδημοσίευσε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, αν και η κίνησή του δεν άρεσε σε πολλούς χρήστες, οι οποίοι του απάντησαν ότι αναζητά μια νέα Αντζυ Σαμίου για να υποστηρίξει με φανατισμό το κόμμα μέσα από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Το retweet του Νίκου Παππά δεν πέρασε απαρατήρητο και κάποιοι επέστρεψαν στη σελίδα της τραγουδίστριας για να της επισημάνουν αυτό που αντιλήφθηκαν ως κομματικό φλερτ. «Σε αγάπησαν οι συριζαίοι, Καίτη μου, βλέπω» έγραψε χαρακτηριστικά ένας χρήστης.

T

Οπως προκύπτει από τα σχόλια, πάντως, η Καίτη Γαρμπή περισσότερο κέρδισε παρά έχασε από αυτό το διαδικτυακό επεισόδιο. Οι περισσότεροι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης της έδωσαν συγχαρητήρια για την άποψη που εξέφρασε και για το χιούμορ με το οποίο συχνά απαντά σε όσους της απευθύνονται.

Η αλήθεια είναι ότι οι λογαριασμοί της Καίτης Γαρμπή στα social media είναι κατά κύριο λόγο αυστηρά επαγγελματικοί, με κάποιες αναφορές στην οικογενειακή ζωή της. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει κάνει κάποιες αναρτήσεις που αποδεικνύουν την κοινωνική ευαισθησία της, αν και πάντα απέφευγε να τοποθετηθεί κομματικά. Είναι χαρακτηριστικό ένα μακροσκελές thread της από το 2013, στο οποίο εκφράζει τον αποτροπιασμό της για το φαινόμενο της κλειτοριδεκτομής, ενώ πριν από περίπου έναν μήνα στάθηκε δίπλα στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα με μια ανάρτηση στο Facebook στην οποία έγραψε: «Παγκόσμια ημέρα κατά της ομοφοβίας, αμφιφοβίας και τρανσφοβίας σήμερα. Σεβασμός και αγάπη στους ανθρώπους όλου του κόσμου και στον τρόπο που επέλεξαν να αυτοπροσδιορίζονται!».

Στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού, η Καίτη Γαρμπή χρησιμοποίησε την εικόνα της με χιουμοριστικό και πρωτότυπο τρόπο για να δημιουργηθούν καταφύγια αδέσποτων ζώων. Εμπνεύστηκε καρτουνίστικες υφασμάτινες μάσκες, τις οποίες ονόμασε Kaitoji, και άρχισε να τις πουλά στο Διαδίκτυο, με το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων να μοιράζεται σε φιλοζωικούς συλλόγους. «Προστατεύουμε τον εαυτό μας, προστατεύουμε τους γύρω μας και μαζί φτιάχνουμε και εμείς μια Κιβωτό για τα αδέσποτα ζώα» έγραψε στο Facebook, ενώ την Πέμπτη σχολίασε στο Twitter την απόφαση της Χαρούλας Αλεξίου να σταματήσει το τραγούδι με αναφορά στον Μπουκόφσκι. 

T
Καίτη ΓαρμπήΧάρις ΑλεξίουTwitter