Lifestyle|31.08.2020 00:01

Ανδρέας Μικρούτσικος: Κι όμως είναι ακόμα εδώ - Από την κατάθλιψη μέχρι το Big Brother

Άγγελος Γεραιουδάκης

Γεννήθηκε στην Πάτρα σε ένα νεοκλασικό, Αράτου 33 και Κορίνθου, κάτω από τον αστερισμό των Διδύμων. Έξυπνος, επικοινωνιακός, κοινωνικός, ευρηματικός, πνευματώδης, συλλέκτης γνώσεων και εμπειριών. Η ζωή για τον Ανδρέα Μικρούτσικο αποδείχτηκε ένα πολύ ενδιαφέρον ταξίδι, το οποίο ο ίδιος απόλαυσε και με το παραπάνω. Έπειτα από έντεκα χρόνια απουσίας του από την τηλεόραση, επέστρεψε με διπλό ρόλο στο «Big Brother» της νέας εποχής και όλοι μιλούν για τη μεγάλη επάνοδό του.

Διαβάστε ακόμα: Big Brother: Ιογενής ανοησία εν μέσω κορονοϊού και το τηλεοπτικό lockdown μόλις άρχισε… & Big Brother: Σάρωσε σε νούμερα τηλεθέασης, αλλά χωρίς αντίπαλο

Μαθηματικός, μουσικός, ραδιοφωνικός παραγωγός και τελικά παρουσιαστής. Η μεγάλη τηλεοπτική του καριέρα ξεκίνησε το 1992, όταν το ΜΕGΑ του πρότεινε να παρουσιάσει το «Μεγάλο παζάρι». Την επόμενη κιόλας χρονιά μεταπήδησε στην πρωινή ζώνη, παρουσιάζοντας την εκπομπή «Χαμογελάτε, είναι μεταδοτικό», ενώ κάποια στιγμή μετονομάστηκε σε «Χαμογελάτε». Το 1996 παίρνει μεταγραφή στον ΑΝΤ1 και ξεκινά την εκπομπή «Επιτέλους μαζί», που παρά τις αρνητικές κριτικές, «τρελαίνει» τα μηχανάκια της AGB. Διαρκεί τέσσερα χρόνια, ενώ παράλληλα παρουσιάζει και τηλεπαιχνίδια, όπως το «Τώρα είναι η σειρά σου» και το «Αντρες έτοιμοι για όλα». Στη συνέχεια, κάνει τη μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας του, παρουσιάζοντας το «Big Brother», το πρώτο ριάλιτι της ελληνικής τηλεόρασης. Παράλληλα, παρουσιάζει και το «Θησαυροφυλάκιο», ακολουθούν το «The wall», το «Fame story», το «Mission», ενώ δοκιμάζει και τις υποκριτικές του ικανότητες, συμμετέχοντας ως γκεστ στη σειρά «Λευκός οίκος» το 2003.

Ανδρέας Μικρούτσικος (Copyright: NDP)

Διαβάστε ακόμα: Με σάουνα και τζακούζι το σπίτι του «Big Brother» - Ο ρόλος του Μικρούτσικου

Η συνεργασία του με τον ΑΝΤ1 λήγει το 2004 όταν παίρνει μεταγραφή στον Αlpha, όπου παρουσιάζει το «Dream Show». Ακολουθούν τα προγράμματα «Αυτό που θέλουν οι γυναίκες», «Διπλό παιχνίδι», «Από καρδιάς», «Το πιο μεγάλο παζάρι», «Αυτός μας έλειπε» και «Θα πεις κι ένα τραγούδι». Η τελευταία του εκπομπή στην τηλεόραση, «Παρέα με τον Αντρέα», ήταν τη σεζόν 2008-2009 στο STAR. Ο Ανδρέας Μικρούτσικος υπήρξε πρωτοπόρος στο είδος του και στο τέλος εγκατέλειψε τα φώτα λόγω της οικονομικής του καταστροφής. Πέρασε δύσκολα, τα προσωπικά και οικονομικά προβλήματα ήταν πολλά, ενώ πάλεψε και με την κατάθλιψη.

O Ανδρέας Μικρούτσικος μαζί με την Ελένη Μενεγάκη (Copyright: NDP)

Η ταμπέλα του «γυναικά»

Ο Ανδρέας Μικρούτσικος έχει αδυναμία στο ωραίο φύλο και το έχει αποδείξει. Η πρώτη του σύζυγος ήταν η Μαρία Δημητριάδη. Γνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια των γεγονότων του Πολυτεχνείου και μαζί απέκτησαν τον γιο τους, Στέργιο, για χάρη του οποίου η τραγουδίστρια αποσύρθηκε από τη δισκογραφία. «Χτυπημένη» από μια σπάνια νόσο των πνευμόνων, η Μαρία «έφυγε» στα 58 της χρόνια, στις 7 Ιανουαρίου του 2009, στο δωμάτιο του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», όπου νοσηλευόταν. «Εξι χρόνια χωρίς τη Μαρία Δημητριάδη. Με τη στάχτη της στο σπίτι μου. Με τον γιο της κορόνα στη ζωή μου. Με τη φωνή της βαθιά στο μυαλό και στην καρδιά μου» θα γράψει ο παρουσιαστής στα social media έξι χρόνια μετά τον θάνατό της. 

Ο Ανδρέας Μικρούτσικος με το γιό του, Σέργιο (Copyright: NDP)

Το ίδιο καθοριστική για τη ζωή του ήταν και η Σοφία Βόσσου, με την οποία έμειναν μαζί σχεδόν μια δεκαετία. Δεν παντρεύτηκαν ποτέ παρόλο που ήταν ένα θρυλικό ζευγάρι για την τότε εγχώρια σόουμπιζ. Για τον Ανδρέα, η Σοφία πέρα από γυναίκα της ζωής του, ήταν και η μούσα του, γράφοντας για εκείνη μεγάλες επιτυχίες. «Μαζί χτίσαμε την καριέρα μας. Δεν μας ήταν δύσκολο να συνυπάρχουμε και στη σκηνή και στη ζωή. Περνάγαμε ωραία μαζί. Το διασκεδάζαμε» θα πει λίγα χρόνια αργότερα η αγαπημένη ερμηνεύτρια. 

Στις 29 Δεκεμβρίου του 1995 όλη η Ελλάδα βλέπει ζωντανά τον παρουσιαστή να ανεβαίνει τα σκαλιά της εκκλησίας μαζί με την αγαπημένη του γυμνάστρια Φωτεινή Γεωργαντά, την οποία γνώρισε στο «Χαμογελάτε, είναι μεταδοτικό». Οσο θορυβώδης ήταν ο γάμος τους τόσο αθόρυβο ήταν το διαζύγιό τους που έριξε αυλαία λίγα χρόνια αργότερα.

Φωτεινή Γεωργαντά και Ανδρέας Μικρούτσικος (Copyright: NDP)

Μετά τον χωρισμό του από τη Φωτεινή Γεωργαντά, ο παρουσιαστής βρήκε ξανά τον έρωτα στο πρόσωπο της Δήμητρας Ρουμπέση, μιας επίσης ωραίας γυναίκας, η οποία συμμετείχε στην εκπομπή που παρουσίαζε ο Ανδρέας Μικρούτσικος, «Αντρες έτοιμοι για όλα». Παντρεύτηκαν στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στην Κηφισιά με κουμπάρο τον Δημήτρη Κοντομηνά. Ο γάμος του ζευγαριού τελέστηκε υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες και θα δινόταν τέλος σε αυτόν τρία χρόνια αργότερα. «Ηµασταν στο σαλόνι και πίναμε το καφεδάκι µας. Γυρνάει ο Ανδρέας και µου λέει: “Δήμητρα, σε αγαπάω τόσο πολύ, που θέλω να σε παντρευτώ”. Εννοείται ότι απάντησα θετικά» θα εξομολογηθεί η Δήμητρα Ρουμπέση σε συνέντευξή της.

Ο Ανδρέας Μικρούτσικος στον γάμο του με τη Δήμητρα Ρουμπέση (Copyright: NDP)
Δήμητρα Ρουμπέση και Ανδρέας Μικρούτσικος (Copyright: NDP)

Μιλώντας για τις γυναίκες της ζωής του, αλλά και την ταμπέλα του «γυναικά» που του κόλλησαν, ο Ανδρέας Μικρούτσικος θα αναφέρει στο περιοδικό «ΕΓΩ! Weekly»: «Όταν άρχιζε ένα παράπονο, όταν ένιωθα ότι εδώ πέταξα την μπάλα έξω με καθυστέρηση, μου δημιουργούσε μια ανησυχία. Χρειαζόμουν ίσως ένα μαγκούρι να πατήσω, να στηριχτώ, λες και έβλεπα τον επερχόμενο χωρισμό και είχα ανάγκη εναλλακτικής λύσης. Οπότε λοιπόν εμφανιζόμουν ως ένα είδος μοιχού που απατάει, ήταν γιατί ήδη είχε μπει ένα ζιζάνιο στο “εμείς” και έβλεπες τον καθένα να κλείνεται στο φρούριο του “εγώ”. Τότε λειτουργούσα έτσι. Ξόρκιζα το κακό. Έλεγα “Εντάξει, ρε παιδί μου, δεν έγινε και τίποτα”. Γινόταν όμως».

Θάνος και Ανδρέας: Η ιδιαίτερη σχέση δύο διαφορετικών ανθρώπων

Παρά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισε ο Ανδρέας Μικρούτσικος στα 11 αυτά χρόνια που έλειπε από τα φώτα δημοσιότητας ήταν η περιπέτεια της υγείας του αδελφού του. «Συνειρμικά εγώ, όταν έλεγα Big Brother, δεν εννοούσα καμία εκπομπή. Εννοούσα τον γλυκό και τρυφερό μου αδελφό, τον Θάνο. Και έτσι, τότε, μπήκα στη λογική να γράψω ένα τραγούδι» αποκάλυψε συγκινημένος ο παρουσιαστής στην πρεμιέρα του «Big Brother» και στη συνέχεια έπαιξε το τραγούδι.

Ο Ανδρέας και ο Θάνος ακολούθησαν διαφορετικούς δρόμους, κάτι που αποτέλεσε συχνά αντικείμενο σχολιασμού από ανθρώπους που δεν μπορούσαν να δουν πίσω από την επιφάνεια των πραγμάτων. «Η κουλτούρα του δεν ήταν διαφορετική από τη δική μου. Είχε ταλέντο, αλλά διαφοροποιήθηκε για να μην μου μοιάζει. Μέχρι τις αρχές του ’80 έκανε μεγάλα πράγματα στο ραδιόφωνο και δεν μπορούσε να του καταμαρτυρήσει κανείς τίποτα. Η ζημιά συνέβη στην τηλεόραση και επειδή το κατάλαβε, προσπαθούσε να το εξηγήσει ιδεολογικά. Εκεί με χρειαζόταν, αλλά δεν ήμουν κοντά του» είχε αναφέρει ο Θάνος Μικρούτσικος στο «ΒΗΜΑgazino» και στον Γιώργο Νάστο για τη σχέση του με τον μικρότερο αδελφό του. 

Αν και οι δυο τους δεν συνήθιζαν να κάνουν κοινές δημόσιες εμφανίσεις, ήταν αρκετά δεμένοι και ειδικά τα τελευταία χρόνια. «Ο Ανδρέας είναι ο μόνος που μου έχει μείνει από την παλιά μου οικογένεια» θα τονίσει στην ίδια συνέντευξη ο γνωστός μουσικοσυνθέτης. Όσο ο Θάνος Μικρούτσικος έδινε σκληρή μάχη με την επάρατη νόσο, ο παρουσιαστής βρισκόταν διαρκώς στο πλευρό του. Ο θάνατος του Θάνου βύθισε στο πένθος τον Ανδρέα. Αμίλητος, εμφανώς καταβεβλημένος και βαθιά συγκινημένος ο Ανδρέας Μικρούτσικος δεχόταν αγκαλιές και συλλυπητήρια την ημέρα της κηδείας του αδερφού του, αλλά στην πραγματικότητα φαινόταν σαν να μην ήταν εκεί. Δεν μπορούσε να δεχτεί ότι ο Θάνος δεν θα ήταν πια κοντά του.

Λίγες ημέρες μετά μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Ιπποκράτειο με πνευμονικό οίδημα. Εκεί θα δώσει τη δική του μάχη για να κρατηθεί στη ζωή και έπειτα από έντεκα μέρες νοσηλείας βγαίνει νικητής. «Όλα αυτά τα χρόνια που λείπω από τα φώτα, δεν ένιωσα ποτέ μόνος, εξαιτίας της αγάπης σας. Είναι πολύ σημαντικό μεγαλώνοντας να μην νιώθεις μόνος» θα πει φορτισμένος συναισθηματικά στην πρεμιέρα του «Big Brother». 

Big BrotherπρεμιέραΣΚΑΪΑνδρέας Μικρούτσικος