Lifestyle|02.11.2020 08:47

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Σον Κόνερι

Newsroom

Ο ανεπανάληπτος ηθοποιός Σον Κόνερι (Sean Connery), ο ηθοποιός που ενσάρκωσε πρώτος τον ρόλο του Άγγλου μυστικού πράκτορα James Bond, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών. Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα πέθανε στον ύπνο του στο σπίτι του στις Μπαχάμες, ενώ ρεπορτάζ του BBC αναφέρει ότι αντιμετώπιζε θέματα με την υγεία του, εδώ και κάποιο καιρό.

Ο Sir Sean Connery, ο Σκοτσέζος ηθοποιός συνώνυμος του στιλ και της ευγένειας έφυγε από τη ζωή το ίδιο διακριτικά όπως είχε ζήσει και ο θάνατός του ξάφνιασε τους θαυμαστές του σε όλο τον κόσμο. Ο ηθοποιός έδωσε το στίγμα του ερμηνεύοντας τον ρόλο του James Bond σε επτά ταινίες, με μία πλούσια καριέρα που απλώνεται σε πολλές δεκαετίες. Κάτοχος Όσκαρ (1988 για την ταινία «The Untouchables»), δύο βραβείων Bafta και τριών Golden Globes, ο Σον Κόνερι (Sean Connery) ήταν ένας από τους πιο αγαπητούς ηθοποιούς της γενιάς του.

Τον Ιούλιο του 2000 χρίστηκε ιππότης από τη βασίλισσα Ελισάβετ. Είχε ψηφιστεί ως «Κορυφαίος εθνικός θησαυρός της Σκοτίας», ενώ από το People είχε ανακηρυχθεί ως «πιο σέξι άνδρας» του 1989 και «πιο σέξι άνδρας του αιώνα» το 1999. Πρόσφατα ο 90χρονος Σον Κόνερι αναδείχθηκε ο καλύτερος Τζέιμς Μποντ όλων των εποχών, σε μία νέα δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του περιοδικού Radio Times. 

Σον Κόνερι - Μποντ

Ο Σκωτσέζος ηθοποιός, ο οποίος ήταν ο πρώτος που υποδύθηκε τον γοητευτικό κατάσκοπο, ήρωα του Ίαν Φλέμινγκ στη μεγάλη οθόνη το 1962, στην ταινία «Dr. No» βρέθηκε στην πρώτη θέση αφού κέρδισε εύκολα τους άλλους πρωταγωνιστές της κινηματογραφικής σειράς Τζέιμς Μποντ σε πολλούς γύρους ψηφοφορίας. Ο Σον Κόνερι υποδύθηκε τον Τζέιμς Μποντ σε έξι επίσημες ταινίες της κινηματογραφικής σειράς, καθώς και στο ανεπίσημο remake του «Thunderball» με τίτλο «Never Say Never Again» το 1983.

 

Σον Κόνερι - Από γαλατάς στο Εδιμβούργο έγινε Πράκτορας 007

Ο Σον Κόνερι (Sean Connery) γεννήθηκε στο Φάουντενμπριτζ, στο Εδιμβούργο. Ήταν γιος μιας καθαρίστριας και ενός εργάτη σε εργοστάσιο. Τον αποκαλούσαν Σον, το μεσαίο του όνομα, πολύ πριν γίνει ηθοποιός. Το πρώτο του επάγγελμα ήταν γαλατάς στο Εδιμβούργο. Ακολούθως κατατάχθηκε στο Βασιλικό Ναυτικό, αλλά απολύθηκε λόγω προβλημάτων υγείας και επέστρεψε στην παλιά του δουλειά κάνοντας διάφορες εργασίες όπως οδηγός λεωφορείου, εργάτης, μοντέλο για το κολλέγιο Καλών Τεχνών του Εδιμβούργου, στιλβωτής φερέτρων και μπόντι μπίλντερ.

Ο πανύψηλος, εντυπωσιακός ηθοποιός πρωτοανακαλύφθηκε από τους Χάρι Σάλτζμαν και Άλμπερτ Μπρόκολι, μετά την άρνηση άλλων υποψήφιων ηθοποιών για το ρόλο του Μποντ, μεταξύ των οποίων ο Ντέιβιντ Νίβεν (ο οποίος αργότερα έπαιξε τον Μποντ στην παρωδία του 1967 Casino Royale), ο Κάρι Γκραντ και ο Τζέιμς Μέισον. Ο χαμηλός προϋπολογισμός ανάγκασε τους παραγωγούς να προσλάβουν έναν άγνωστο ηθοποιό. Και έτσι ήρθε η τεράστια επιτυχία του Σον Κόνερι, που βρέθηκε στο κατάλληλο σημείο την κατάλληλη στιγμή. 

Ανάμεσα σε άλλες ταινίες τον απολαύσαμε στις: «The Hunt for Red October», «Indiana Jones and the Last Crusade» και «The Rock», καθώς και στο «Όνομα του Ρόδου». Το 1999 έπαιξε με την Κάθριν Ζέτα Τζόουνς στο ρομαντικό θρίλερ «Entrapment». Υπήρξε παντρεμένος από το 1975 με την Γαλλο-μαροκινή ζωγράφο Micheline Roquebrune και είχε έναν γιο, τον ηθοποιό Jason Connery, από τον πρώτο του γάμο με την ηθοποιό Diane Cilento.

Ο χολιγουντιανός σταρ έτρεφε τρυφερά αισθήματα και για την Ελλάδα μάλιστα είχε απαγγείλει με την υπέροχη φωνή του το ποίημα «Ιθάκη» του σπουδαίου ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη.

θάνατοςΤζέιμς ΜποντΣον ΚόνεριJames Bond