Lifestyle|22.06.2020 15:35

Έλλη Στάη: «Είμαι πολύ αυστηρή με τον εαυτό μου και θα συνεχίσω να είμαι»

Newsroom

Η Ελλή Στάη στην πρώτη της μεγάλη συνέντευξη έπειτα από την επιστροφή της στην τηλεόραση και την παρουσίαση του κεντρικού δελτίου του Open, μίλησε στον Γιώργο Πράτανο και το περιοδικό People κάνοντας μεταξύ άλλων έναν μίνι απολογισμό για το 2018 και όσα περιμένει από το 2019. 

Είναι ίσως η κορυφαία παρουσιάστρια στον τομέα της πολιτικής επικαιρότητας. Οι αναλύσεις της διεισδυτικές, το ένστικτό της –σχεδόν– αλάνθαστο, η πείρα της αδιαμφισβήτητη. Η επιστροφή της μέσα από τη συχνότητα του Open ήταν από τη μια η τηλεοπτική έκπληξη του 2018, από την άλλη επειγόντως αναγκαία, αφού το 2019 είναι η χρονιά τριπλών εκλογικών αναμετρήσεων και δεν υπάρχει παρουσιαστής στην Ελλάδα που να έχει συνδέσει το όνομά του με αυτές τις περιόδους όσο η Έλλη Στάη.

Ο άνθρωπος που είχα απέναντί μου στη συνέντευξη δεν απέχει πολύ από την άνκοργουμαν που βλέπει ο τηλεθεατής στους δέκτες του κάθε βράδυ. Χρησιμοποιεί μια θαυμαστή γκάμα επικοινωνίας: Επιχειρηματολογεί, δίνει μασημένη τροφή, κλείνει το μάτι, υπονοεί, αναλύει και, όταν βαριέται, δεν υποκρίνεται. Έχοντας ως σημαία την «επιμονή» και τη «δουλειά», προχωράει χωρίς να άγχεται σε μονοπάτια που η ίδια γνωρίζει καλά. Και πέρα από όλα τα άλλα, η ευτυχία της ολοκληρώθηκε με το γάμο του μονάκριβου γιου της, Μάρκου. Αν θα έπρεπε να προστεθεί ένα ακόμη κεφάλαιο στο βιβλίο Επτά Θανάσιμες Πεθερές, αφιερωμένο σε εκείνη, θα είχε τίτλο «Η Χαλαρή Πεθερά», αφού δείχνει να απολαμβάνει την ευτυχία του νιόπαντρου ζευγαριού.

Τρεις μήνες μετά τη συμφωνία σας με το Open, νιώθετε δικαιωμένη με την απόφασή σας;

Εννοείται πως ναι.

Βαδίζει η συνεργασία σας όπως προσδοκούσατε;

Πιστεύω ότι, όταν κάτι ξεκινάει από την αρχή, απαιτείται τεράστια επιμονή και προσήλωση για να πετύχεις τους αρχικούς στόχους. Είμαι από τους ανθρώπους που κρατούν μικρά καλάθια, τα γεμίζουν και στη συνέχεια παίρνουν τα μεγαλύτερα. Δεν κρατάω τεράστια καλάθια για να τα βλέπω άδεια. Αυτή είναι η οπτική μου σε όλα τα πράγματα στη ζωή: Η επιμονή και η στοχοπροσήλωση είναι τα στοιχεία που πρέπει να δουλεύονται. Βεβαίως και αισθάνομαι πως η επιλογή μου είναι σωστή, αφού υπάρχουν τα υλικά των καλών συνεργασιών, των υγιών προβληματισμών, της εργατικότητας. Κι εκεί πάνω πρέπει να δουλέψουμε για τους επόμενους μήνες. Οι τρεις μήνες είναι μικρό διάστημα, οπότε χρειάζεται λίγο χρόνος ακόμη μέχρι να κάνουμε τον πρώτο απολογισμό, οπότε θα δούμε τι θα πρέπει να διορθώσουμε και πού θα στοχεύσουμε.

Οι σχέσεις σας με τους ανθρώπους του καναλιού ποιες είναι;

Άριστες!

Tι είναι εκείνο που έχετε βάλει ως στόχο να βελτιώσετε στην Έλλη για το 2019;

Τα πάντα. Είμαι από τους ανθρώπους που θέλουν να τα βελτιώσουν όλα, σε αντίθεση με εκείνους που θεωρούν πως έχουν αγγίξει το απόλυτό τους. Όλα θέλω να τα βελτιώνω, ακόμη κι αν τα έχω ήδη βελτιώσει. Είμαι ο κλασικός τύπος περφεξιονίστριας.

Περίμενα να μου πείτε «το χρόνο μου στα 10 χλμ.», αφού είναι γνωστό πως αθλείστε εντατικά…

Στο συγκεκριμένο τομέα δεν είναι αυτός ο βασικός μου στόχος... Εκεί θέλω να αναπτύξω την αντοχή μου. Η «αντοχή» είναι η λέξη-κλειδί της ζωής μου. Είμαι ψυχολογικά περισσότερο δρομέας μεγάλων αποστάσεων, δηλαδή αντοχής, παρά σπρίντερ. Εξάλλου, ο τρόπος που έχει κυλήσει η ζωή μου το φανερώνει αυτό. Με ενδιαφέρει η ανθεκτικότητα, γιατί αυτό σημαίνει ταυτόχρονα και διαχρονικότητα.

Είναι και ψυχοφθόρο…

Καλά, ναι, αλλά δεν υπάρχει τίποτε δημιουργικό που να μη σε φθείρει.

Δίνετε την αίσθηση μιας γυναίκας που έχει τον απόλυτο έλεγχο της ζωής της. Υπάρχουν στιγμές που έχετε λυγίσει;

Εννοείται! Το γεγονός ότι έχω το control των πραγμάτων που κάνω σημαίνει πως θέλω να πηγαίνουν εκεί που επιθυμώ να πάνε. Αλλά κανείς δεν μπορεί να επιτύχει το απόλυτο.

Άρα δεν είστε τόσο αυστηρή όσο φαίνεστε...

Είμαι πολύ αυστηρή, και ειδικά με τον εαυτό μου. Είμαι πιο αυστηρή με τον εαυτό μου παρά με τους άλλους.

Ε, να κάτι που πρέπει να διορθώσετε το 2019...

Όχι! Δεν υπάρχει λόγος να το κάνω αυτό. Γιατί;

Αυτή η αυστηρότητα μπορεί να είναι πάντοτε εποικοδομητική;

Αγχωτική θα έλεγα πως είναι, αλλά μαθαίνεις να ζεις και με τη διαχείριση του άγχους. Όλα είναι αλληλένδετα, όταν κοντρολάρεις σωστά τον εαυτό σου. Μαθαίνεις να ζεις και με αυτά που δεν είναι ευχάριστα ή που σου δυσκολεύουν τη ζωή.

Το 2018 ήταν μια χρονιά-ορόσημο για εσάς, από την άποψη πως αλλάξατε και status, αφού ο γιος σας παντρεύτηκε.

Έγινα πεθερά... (γέλια)

Ναι, είναι ένας πρωτόγνωρος ρόλος αυτός…

Αυτά είναι απλά πράγματα. Δεν άλλαξε καθόλου η ζωή μου, πέρα από το γεγονός πως είμαι χαρούμενη με την ευτυχία των παιδιών.

Ίσως να έρθει και ο ρόλος της γιαγιάς το 2019…

Μακάρι. Όλα αυτά είναι τα ευχάριστα πράγματα που φέρνει η πορεία της ζωής.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη στο People που κυκλοφορεί εκτάκτως, το Σάββατο 5 Ιανουαρίου, μαζί με το Έθνος της Κυριακής!

Open TVΈλλη Στάησυνέντευξη