Lifestyle|09.02.2021 15:37

Χάρης Τζωρτζάκης για καταγγελίες: «Υπάρχει ομερτά και φοβόμαστε τις μηνύσεις»

Newsroom

Ο Χάρης Τζωρτζάκης είναι ένας από τους τρεις ηθοποιούς οι οποίοι μέσα από αναρτήσεις τους στο Facebook γνωστοποίησαν περιστατικά απρεπούς συμπεριφοράς και σεξουαλικής παρενόχλησης που δέχτηκαν από πασίγνωστο σκηνοθέτη στο πλαίσιο οντισιόν για μια ταινία που δεν έγινε ποτέ. Ο Χάρης Τζωρτζάκης μίλησε τηλεφωνικά στην εκπομπή «Πρωινό» και υπήρξε πολύ σαφής αναφορικά με το γιατί τόσος φόβος και τι θα έπρεπε να πράξει η πολιτεία στις περιπτώσεις των επίσημων καταγγελιών. 

«Τόσες μέρες ακούγονται φοβερά και τρομερά πράγματα για βιασμούς, ακούγονται πράγματα για αποπλάνηση, τρομακτικά πράγματα και ακόμα και τώρα ο κόσμος φοβάται να μιλήσει. Φανταστείτε ακόμα πόσο βαθιά είναι η διαπλοκή σε αυτό το σύστημα, όχι μόνο στο σύστημα της τέχνης, που έχουν μεγάλο φόβο τα θύματα να βγουν και να μιλήσουν. Υπάρχει μία ομερτά που φοβόμαστε να μη βγούμε να μιλήσουμε για να μη μας κάνουν μηνύσεις. Γιατί άμα η δικαιοσύνη δεν επιληφθεί και δεν βγει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού να μιλήσει, να πει ότι θα μπει το μαχαίρι στο κόκαλο, να σταθεί δίπλα στα θύματα, πώς να βγουν να μιλήσουν!» είπε ο Χάρης Τζωρτζάκης.

Διαβάστε ακόμα: Ερρίκος Μηλιάρης, Γιάννης Νιάρρος και Χάρης Τζωρτζάκης αναφέρουν τις ανάρμοστες απαιτήσεις γνωστού σκηνοθέτη 

Ο ηθοποιός συνέχισε λέγοντας: «Αν είναι δυνατόν να υπάρχουν τέτοιες καταγγελίες και να υπάρχει ομερτά και να μην μπορεί να μιλήσει ο κόσμος. Σε τελική ανάλυση είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας και τα θύματα με τα ίδια μας τα σώματα. Αφού η δικαιοσύνη και το κράτος δεν κάνει τη δουλειά του. Δείτε εσείς που είστε σε μεγάλα κανάλια, δυνατοί, δεν μπορείτε να μιλήσετε και λέτε για τα θύματα για 15χρονα για 18χρονα για 19χρονα χωρίς κανένα βήμα. Τι δύναμη έχουν αυτά τα παιδιά και βγαίνουν και μιλάνε;

Πλέον μιλάμε για ένα μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα έχει ξεφύγει από τα στενά όρια της τέχνης και του θεάτρου. Αφορά το σύνολο της κοινωνίας. Έχουν υπάρξει και καταγγελίες και για μεγαλοδημοσιογράφους. Πρέπει να ανοίξουν τα στόματα σε όλους τους τομείς, να σπάσει το απόστημα της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης στους εργασιακούς χώρους. Μέχρι εδώ!»


«Φήμες κυκλοφορούν για όλους και για όλα. Δεν μπορούμε να καταδικάσουμε ανθρώπους με φήμες, αλλά βάσει συγκεκριμένων καταγγελιών επώνυμων. Να αναλάβει λοιπόν να εξετάσει το θέμα η δικαιοσύνη, η πολιτική ηγεσία του χώρου, το Υπουργείο Πολιτισμού - το οποίο έχει βγάλει μία γενικόλογη ανακοίνωση "δεν ξέρω δεν είδα όταν δω θα πω". 

Διαβάστε ακόμα: Κώστας Ζάπας - Τι απαντά ο σκηνοθέτης μετά τις καταγγελίες - «Δεν έχω πιέσει κανέναν»

Σκεφτείτε ένα παιδί 15 χρονών που ζει αυτή την εμπειρία την τραγική που όλοι διαβάσαμε, που φοβόμαστε εμείς μεγάλοι άνθρωποι να μιλήσουμε ελεύθερα και χωρίς φόβο, που φοβόμαστε όλοι το νομικό σύστημα. Φανταστείτε πώς ένα παιδί θα πάει στον πατέρα του και τι θα του πει, πώς θα μιλήσει όταν ξέρει ότι ολόκληρο το κράτος είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να μην προστατεύει αυτό το παιδί. Έχω κι εγώ παιδιά που σε 10-15 χρόνια θα έρθουν αυτή την ηλικία και πρέπει να αφήσω μία καλύτερη κοινωνία για αυτά τα παιδιά. Αυτό είναι το νόημα. Που μας κουνάνε το δάχτυλο γιατί βγήκατε τώρα να μιλήσετε, που θα μας πούνε πότε να μιλήσουμε. Μιλήστε εσείς, λοιπόν, μιλήστε...» είπε εμφανώς απηυδισμένος από τις καταγγελίες των ημερών ο ηθοποιός Χάρης Τζωρτζάκης.

Δικηγόρος Τζωρτζάκη και Νιάρρου για σεξουαλική παρενόχληση: «Δεν θα προχωρήσουν νομικά»

MeTooκαταγγελίεςΧάρης Τζωρτζάκης