Lifestyle|19.02.2021 09:31

Σπύρος Μπιμπίλας: Καταθέτει στον εισαγγελέα για τις καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης

Newsroom

Στον Εισαγγελέα που εξετάζει τις μηνύσεις που έχουν κατατεθεί σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων από τον καλλιτεχνικό χώρο, καταθέτει την Δευτέρα το πρωί ο Σπύρος Μπιμπίλας. Σκοπός είναι να εξεταστεί αν αυτές οι καταγγελίες αφορούν σε αδικήματα τα οποία δεν έχουν παραγραφεί. Αυτό σημαίνει ότι ο εισαγγελέας που χειρίζεται την υπόθεση θα τις εξετάσει σε βάθος και σε περίπτωση που στοιχειοθετείται η τέλεση αξιόποινης πράξης, τότε θα ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του καταγγελόμενου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το τσουνάμι των καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση η βεντάλια της έρευνας ανοίγει σε βάρος όλων όσων στρέφονται σε βάρος συναδέλφων τους. Ειδικότερα, ο εισαγγελέας πρωτοδικών Κώστας Σπυρόπουλος, ο οποίος διενεργεί την προκαταρκτική εξέταση με βάση τις δύο μηνύσεις που έχουν ήδη κατατεθεί για τέτοιες υποθέσεις, καλεί τη Δευτέρα  ως μάρτυρα τον πρόεδρο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Σπύρο Μπιμπίλα. Ο τελευταίος έχει στα χέρια του και αλλά στοιχεία, τα οποία πιθανώς να δείξουν μη παραγεγραμμένα αδικήματα.

Διαβάστε επίσης: Καταγγελία για γνωστό θεατράνθρωπο: «Ήμουν 15 ετών και με κακοποιούσε επί 4 χρόνια»

Την ίδια ώρα, σοκάρει η εξομολόγηση του 40χρονου που κατέθεσε μήνυση για βιασμό σε βάρος γνωστού σκηνοθέτη όταν ήταν σε ηλικία 15 χρόνων. Ο δικηγόρος του 40χρονου Βασίλη, που συγκλόνισε με την τηλεοπτική του εμφάνιση στην Ελεονώρα Μελέτη, όπου περιέγραψε την σεξουαλική του κακοποίηση  από την ηλικία των 15 ετών και για τέσσερα χρόνια, από γνωστό θεατράνθρωπο, μίλησε στην εκπομπή «Ευτυχείτε!» για το νομικό πλαίσιο της μαρτυρίας. Η Μαρία Κουρτέση αναφέρθηκε στην κακοποίηση του πελάτη της και την εξέλιξη της υπόθεσης αναφορικά με τις καταγγελίες στον χώρο του θεάτρου. Αποκάλυψε μάλιστα ότι στο γραφείο της υπάρχουν άλλες τρεις καταγγελίες που θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Η Μαρία Κουρτέση είπε χαρακτηριστικά: «Αυτή η μήνυση κατατέθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 2021 και εξ όσων πληροφορούμαι είναι η πρώτη μήνυση η οποία επίσημα κατατέθηκε στον εισαγγελέα. Αφορά πράγματι την περίπτωση του μηνυτή, του εντολέα μου, για τα αδικήματα του βιασμού και της αποπλάνησης και μιλάμε για γεγονότα του 1995 με 98 που παραγεγραμμένα. Αυτό το γνωρίζουν και εισαγγελικές αρχές και το ξέρουμε. Το ζήτημα όμως είναι -και για αυτό κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά και όχι έγκληση -  ότι αφορά και άλλα πρόσωπα ανήλικα την εποχή εκείνη. Και μάλιστα σε εποχές που συνεχίζονται, δηλ. κατά το 2014 και 2017-18 όπως μέχρι στιγμής γνωρίζω. Έχω αυτές οι υποθέσεις στο γραφείο μου».

Ο Βασίλης, μιλώντας στην Ελεονώρα Μελέτη, ανέφερε την Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου, για την εποχή που ήταν 15 ετών: «Ήμουν σε ένα θεατρικό εργαστήρι όπου μια καθηγήτρια μας πήγε σε μια θεατρική παράσταση. Ειχα κάτσει κοντά στη σκηνή είχε μεγάλο ενθουσιασμό. Πάντα στο θέατρο ένιωθα δέος. Κατά τη διάρκεια αυτής της παράστασης ο θεατράνθρωπος αυτός ένιωθα ότι με κοιτούσε. Λόγω του νεαρού της ηλικίας μου κολακεύτηκα, ενθουσιάστηκα και μου δημιουργήθηκε η απορία αν ήταν μέρος του ρόλου ή αν όντως με κοιτάει. Όταν τελείωσε η παράσταση, πήγαμε στα παρασκήνια να συγχαρούμε και να γνωρίσουμε τους συντελεστές, με είδε και μια διάλεξε. Μου είπε "έλα εσύ εδώ" και όντως πήγα κι έκατσα δίπλα του. Εκείνη την ώρα ένιωσα πάρα πολύ ξεχωριστός. Νόμιζα ότι κατάλαβε πως έχω ταλέντο και το είδα σαν ευκαιρία. Ειδοποίησα τους συμμαθητές μου και την καθηγήτρια ότι θα μείνω παραπάνω γιατί θέλει να μου μιλήσει ο ηθοποιός και είπα ένα ψέμα ότι θα έρθει η μητέρα μου αργότερα να με πάρει [...]  Στο τέλος της συζήτησής μας - ήταν μπροστά κι άλλη ηθοποιός της παράστασης που περιφερόταν - με ρώτησε αν θέλω αυτόγραφο. Εγώ του απάντησα όχι, δεν ένιωθα την ανάγκη ότι είναι κάτι να μου υπογράψει κάποιος ένα αυτόγραφο. Αυτός τότε γύρισε το αυτόγραφο και μου έγραψε το σταθερό του τηλέφωνο και μου είπε να τον πάρω την επόμενη ημέρα τηλέφωνο».

Διαβάστε επίσης: Μαρία Κουρτέση: «Ο πελάτης μου βιάστηκε και αποπλανήθηκε» - Ακόμα 3 καταγγελίες

καταγγελίεςMeTooΣπύρος Μπιμπίλαςασέλγειαβιασμόςεισαγγελέαςσεξουαλική κακοποίηση