Lifestyle|06.05.2021 13:48

Κλέλια Ρένεση: Η συγκινητική απαγγελία του Εθνικού Ύμνου στο σημείο που τον έγραψε ο Σολωμός

Newsroom

Η Κλέλια Ρένεση βρέθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα της, τη Ζάκυνθο και με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση είχε την ευκαιρία να απαγγείλει τον Εθνικό Ύμνο του Διονύσιου Σολωμού στο σημείο όπου τον έγραψε ο ποιητής, στον λόφο του Στράνη. Η ηθοποιός έκανε μια σχετική ανάρτηση και έγραψε τα συναισθήματά της για αυτή την ημέρα:

«200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση / σ' αυτό το σημείο, στο λόφο του Στράνη / στο νησί της Ζακύνθου, γράφτηκε ο Ύμνος εις την Ελευθερία από τον Διονύσιο Σολωμό, ακούγοντας τις κανονιές από το Μεσολόγγι. Αργότερα έγινε ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας. Μεγάλη χαρά και τιμή να μπορώ να απαγγέλλω αυτό το μεγαλειώδες ποίημα στον τόπο που γεννήθηκε απ' τα σπλάχνα του ποιητή.

Διαβάστε επίσηςΚλέλια Ρένεση για Νέα Σμύρνη: Μαζέψτε τα μαντρόσκυλα και παίξτε μονόπολη στα σαλέ σας

Ευχαριστώ όλους τους αρμόδιους για την κίνηση αυτή και την επιμέλεια αυτής της προσπάθειας. Τα λόγια είναι πιο μεγάλα απ' τον άνθρωπο/ τα χρόνια δεν έσβησαν τα σημάδια τους / ο κραδασμός τους ακόμα σε δονεί/ ίσως να βαράνε ακόμα τα κανόνια σκέφτεσαι καθώς η μέρα φεύγει και ίσως ο Διονύσιος Σολωμός κάνει ακόμα περίπατο στο λόφο του Στράνη κουβαλώντας τον πόνο της ανθρωπότητας» έγραψε η Κλέλια Ρένεση.

T

O Ύμνος εις την Ελευθερίαν ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 1823 και είναι ποίημα εμπνευσμένο από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Το ποίημα γράφτηκε από τον Διονύσιο Σολωμό στη Ζάκυνθο και έναν χρόνο αργότερα τυπώθηκε στο Μεσολόγγι. Δημοσιεύθηκε και στην Ευρώπη - το 1825 στο Παρίσι, σε γαλλική μετάφραση, αργότερα και σε άλλες γλώσσες - και η φήμη του ποιητή εξαπλώθηκε πέρα από τα στενά όρια του νησιού του. 

Διαβάστε επίσης: Κουίζ: 10 απλές ερωτήσεις για τον Εθνικό μας Ύμνο που 7/10 κάνουν λάθος! Εσύ;

Διονύσιος ΣολωμόςΕθνικός ύμνοςΖάκυνθοςΚλέλια Ρένεση