Lifestyle|17.06.2021 09:33

Dior: Η φωτογράφιση του 1951, τα γυμνά της Νelly's στην Ακρόπολη και η Τζένιφερ Λόπεζ «ερήμην» του ΚΑΣ

Άγγελος Γεραιουδάκης

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για την επίδειξη μόδας που θα παρουσιάσει ο γαλλικό οίκος Dior στο Καλλιμάρμαρο. Τα φώτα θ' ανάψουν στις 20:00 για να ξεκινήσει το project «Dior Celebrates Greece», με το οποίο ο oίκος τιμά τη χώρα μας και τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, μέρος του οποίου είναι το defile στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Οι εικόνες της Αθήνας και της Ελλάδας θα φθάσουν παντού, όπως και η μοναδικότητα των δημιουργιών του Dior με τα ελληνικά στοιχεία και την ελληνική σφραγίδα.

Η συλλογή, η οποία έχει σχεδιαστεί και έχει ραφτεί από Ελληνίδες και Έλληνες τεχνίτες δημιουργούς, που ζουν και εργάζονται σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως το Σουφλί, το Άργος και την Καλαμάτα, θ' αναδείξει την ελληνική παραδοσιακή χειροτεχνία και τις αρχαιοελληνικές αισθητικές αξίες του φωτός και της ομορφιάς, ενώ για το στήσιμο και την υλοποίηση του project στην Ελλάδα, ο Dior έχει προσλάβει εκατοντάδες Ελληνίδες και Έλληνες επαγγελματίες, από εταιρείες παραγωγής, μέχρι φωτογράφους, καλλιτέχνες, τεχνίτες, μουσικούς και τεχνικούς.

Διαβάστε επίσηςΗ Ακρόπολη έχει ανάγκη από σεβασμό όχι από διαφήμιση

Όσον αφορά τους καλεσμένους, στο σύνολο τους θα είναι αυστηρά 400 άτομα, ανάμεσά τους ο Βασίλης Ζούλιας, η Μαρία Σάκκαρη και ο Λάκης Γαβαλάς. «Ήταν λάθος από τις δημόσιες σχέσεις του γαλλικού οίκου να μην καλεστούν όλοι οι Έλληνες σχεδιαστές. Εμένα η πρόσκλησή μου, μόλις έφτασε χθες. Εμείς τιμούμε τον Dior με την παγκόσμια υπεραξία της κληρονομιάς μας, όχι το αντίθετο» τόνισε ο σχεδιαστής Βασίλης Ζούλιας στην εκπομπή «Πρωινό».

Ροζάνα Γεωργίου: Η Ελληνίδα που θα περπατήσει στην επίδειξη του Dior

Στην πολυαναμενόμενη εκδήλωση θα πάρουν μέρος 85 μοντέλα διεθνούς φήμης και μία από αυτές θα είναι Ελληνίδα. Ο λόγος για τη Ροζάνα Γεωργίου, την «Καρυάτιδα», όπως την αποκαλούν τα ξένα μέσα. Η καριέρα της μπορεί να συγκριθεί άνετα με εκείνη των αδερφών Hadid, έχοντας συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους οίκους μόδας -Prada, Louis Vuitton, Givenchy, Dior, Jil Sander, Calvin Klein, Marc Jacobs- και τους διασημότερους φωτογράφους. 

T

Η Ροζάνα Γεωργίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1994 από Ολλανδή μητέρα και Έλληνα πατέρα με καταγωγή από το Μεσολόγγι, ενώ ξεκίνησε το μόντελινγκ σε ηλικία 16 ετών. 

 

Ο διεθνής οίκος προκειμένου να τιμήσει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες τεχνίτες που δημιούργησαν τα εντυπωσιακά φορέματα, θα δώσει τη δυνατότητα στους κατοίκους των περιοχών (από το Σουφλί μέχρι την Καλαμάτα) όπου ζουν και εργάζονται οι Έλληνες δημιουργοί, να παρακολουθήσουν live σε κατάλληλους ανοικτούς χώρους το εντυπωσιακό event στο Καλλιμάρμαρο.

Η ίδια δυνατότητα θα δοθεί το βράδυ της Πέμπτης και στους κατοίκους της πρωτεύουσας που θα μπορούν να δουν ζωντανά τη φαντασμαγορική εκδήλωση που τιμά την Ελλάδα, στον υπαίθριο χώρο του Ιδρύματος Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, αλλά και στον ιστορικό θερινό κινηματογράφο Cine Paris στην καρδιά της Πλάκας.

T

Η πρώτη φωτογράφιση του οίκου Dior στην Αθήνα

Την ίδια ώρα, ο οίκος Dior έχει ξεκινήσει ειδικές φωτογραφήσεις σε εμβληματικά, περισσότερο αλλά και λιγότερο προβεβλημένα αρχαιολογικά σημεία -Ακρόπολη, Ηρώδειο, Αρχαία Αγορά, Σούνιο και Νεμέα-, οι οποίες μαζί με την κινηματογραφική δουλειά της Maria Grazia Chiuri (Μαρία Γκράτσια Κιουρί), θα μεταφέρουν σε όλο τον κόσμο την ομορφιά του ελληνικού πολιτισμού. Η Maria Grazia Chiuri θα τιμήσει τη Μητέρα - Θεά, «ένα πραγματικά εμπνευσμένο ταξίδι για να ανακαλύψουμε ξανά τις ξεχασμένες ρίζες του πολιτισμού μας», όπως υπογραμμίζει η ίδια η καλλιτεχνική διευθύντρια του Dior.

T

Έπειτα από εβδομήντα χρόνια ο γαλλικός οίκος επιστρέφει στην Ελλάδα. Η πρώτη φωτογράφιση του Dior στη χώρας μας πραγματοποιήθηκε το 1951, όταν οκτώ μοντέλα φόρεσαν μεταξωτές τουαλέτες και πόζαραν στην κάμερα του Jean-Pierre Pedrazzini στο Ερέχθειο, στα πόδια των Καρυάτιδων, αλλά και μπροστά από τον εμβληματικό ναό του Παρθενώνα, για λογαριασμό του περιοδικού «Paris Match». Εκείνη την περίοδο, ο διεθνής οίκος εκπροσωπούσε τη νέα θηλυκότητα αλλά και την αγάπη προς την πολυτέλεια που είχε λείψει λόγω του πολέμου.

H τότε φωτογράφιση του Dior είχε προκαλέσει μεγάλο σάλο, καθώς δημιούργησε ερωτήματα και αντιπαραθέσεις, σχετικά με τη χρήση της Ακρόπολης και σημαντικών άλλων αρχαιολογικών τόπων και μουσείων για θέματα εμπορικής χρήσης που όμως ταυτόχρονα προβάλλουν στο εξωτερικό τα μοναδικά στοιχεία της ελληνικότητας.

Η γυμνή φωτογράφιση στην Ακρόπολη

Νωρίτερα, είχαν προηγηθεί οι εικόνες της διάσημης φωτογράφου Έλλης Σουγιουλτζόγλου - Σεραϊδάρη ή αλλιώς Nelly's με την επίσης διάσημη μπαλαρίνα Mona Paeva να χορεύει γυμνή στην Ακρόπολη. Το γυμνό δεν ήταν προγραμματισμένο, αλλά προέκυψε τυχαία. Το αρχικό σχέδιο ήταν το μοντέλο να ποζάρει φορώντας μουσελίνες και πέπλα, για να παραπέμπει σε αρχαία Ελληνίδα. «Την ώρα που άλλαζε ρούχα η πόρτα ήταν μισάνοιχτη, και καθώς ο ήλιος έγερνε και γέμιζε με φως τον μικρό χώρο, είδα για πρώτη φορά τη χορεύτρια ολόγυμνη. Μου φάνηκε πως ενσάρκωνε το πνεύμα των αρχαίων μαρμάρων! Τότε αποφάσισα να τη φωτογραφίσω ολόγυμνη» θυμάται η φωτογράφος.

Το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό και η φωτογράφος για να την ευχαριστήσει, της έδωσε μερικές φωτογραφίες. Την επόμενη χρονιά, μία από αυτές δημοσιεύτηκε στο γαλλικό περιοδικό «Illustration de Paris». Αμέσως ξέσπασε σκάνδαλο. Η συντηρητική κοινωνία του μεσοπολέμου θεώρησε προσβολή το γυμνό και καταδίκασε τη Nelly's. Παρόμοια αντίδραση είχε και ο Αθηναϊκός Τύπος, μιλώντας για «βεβήλωση του χώρου».

Παρά τις αντιδράσεις, η φωτογράφιση στην Ακρόπολη επαναλήφθηκε, με μοντέλο την Ουγγαρέζα χορεύτρια Nikolska. Αυτή τη φορά, όμως, η Nelly's έντυσε το μοντέλο με πέπλα έτσι ώστε να μην ξεσπάσουν νέες αντιδράσεις. Αργότερα, οι φωτογραφίες με τις γυμνές χορεύτριες έγιναν αφίσες και παρουσιάστηκαν στο περίπτερο του ελληνικού Τουρισμού στην έκθεση του Παρισιού το 1936, αφήνοντας εποχή.

Η Τζένιφερ Λόπεζ στην Ακρόπολη «ερήμην» του ΚΑΣ

Το 2008, η Τζένιφερ Λόπεζ πριν ανέβει στη σκηνή του ΟΑΚΑ, έκανε μία στάση για φωτογράφιση στον Παρθενώνα. Αυτή η απόφαση ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων, καθώς δεν ελήφθη από το ΚΑΣ. Το ίδιο όργανο είχε αρνηθεί πριν από τρία χρόνια ανάλογη φωτογράφιση για διάσημο ιταλικό οίκο, αλλά και σε πλείστες άλλες περιπτώσεις υπήρξε αυστηρό σε παραχωρήσεις μνημείων για εμπορικούς λόγους. Η διάσημη τραγουδίστρια και ηθοποιός είχε «πατήσει» στον Ιερό Βράχο και είχε φωτογραφηθεί με μια απλή απόφαση του Εφόρου της Ακροπόλεως και χωρίς κεντρική απόφαση του ΚΑΣ, κάτι που, φυσικά, είχε επικριθεί έντονα.

H Λόπεζ πριν ανέβει στη σκηνή του ΟΑΚΑ, έκανε μία στάση για φωτογράφιση στον Παρθενώνα (NDP)
Η Λόπεζ είχε φωτογραφηθεί χωρίς κεντρική απόφαση του ΚΑΣ (NDP)

Και ο οίκος Gucci ήθελε την Ακρόπολη αλλά...

To 2017, ο οίκος Gucci ζήτησε άδεια προκειμένου να χρησιμοποιήσει τον χώρο της Ακρόπολης για επίδειξη μόδας. Το εγχείρημα θα κόστιζε 55 εκατομμύρια ευρώ, θα διαρκούσε 15 λεπτά, θα είχε 300 υψηλούς καλεσμένους, εκ των οποίων 240 εκδότες και δημοσιογράφους, 30 αστέρες του κινηματογράφου και 30 Έλληνες καλλιτέχνες. Η εγκατάσταση και η αποξήλωση καθώς και η πρόβα θα γίνονταν το ίδιο βράδυ, ώστε να μη μείνει κλειστή η Ακρόπολη. Ωστόσο, το ΚΑΣ και η τότε υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου απέρριψαν το αίτημα. Μάλιστα, η πρόταση χαρακτηρίστηκε «προσβλητική και χυδαία», ενώ μία από τις αιτιολογίες του ΚΑΣ ήταν «ότι η Ακρόπολη δεν έχει ανάγκη από προβολή».

Κατασκοπεία με φόντο την Ακρόπολη

Με γυρίσματα στην Ακρόπολη, την Ελευσίνα, την Κινέτα και το Σούνιο, η μίνι σειρά του BBC, «The Little Drummer Girl», προκάλεσε έντονες αντιδράσεις καθώς το ΚΑΣ δεν συναίνεσε αρχικά στη χορήγηση άδειας κινηματογράφησης στον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου. Η αιτιολογία τότε ήταν η μεγάλη διάρκεια γυρισμάτων, ο πολυπληθής αριθμός προσώπων και ο βαρύς εξοπλισμός, που θα προκαλούσαν προβλήματα στη λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου. Ωστόσο, λίγες ημέρες μετά, το ΚΑΣ συνεδρίασε εκ νέου και έδωσε την έγκρισή του. Με αφορμή την πρεμιέρα της σειράς, οι πρωταγωνιστές εξύμνησαν μέσα από δηλώσεις τους την Ελλάδα, αναφέροντας μάλιστα ότι στάθηκαν ιδιαίτερα τυχεροί που είχαν την ευκαιρία να βρεθούν στη χώρα μας για τα γυρίσματα της σειράς.

Όλες οι ειδήσεις

Γιώργος Τσαλίκης: Εκτός Big Brother 2 ο τραγουδιστής - Ο ΣΚΑΪ καταγγέλλει το συμβόλαιό του

Γιάννης Μπέζος: Θα ήθελα να εξαλειφθεί η βλακεία από τον πλανήτη, αλλά έχω ηττηθεί κατά κράτος

Η Madonna επέστρεψε στη Νέα Υόρκη - Ποδήλατο με τον 27χρονο σύντροφό της

πασαρέλαΡοζάνα Γεωργίουελληνική επανάστασηΒασίλης ΖούλιαςΚαλλιμάρμαροChristian DiorμόδαΑκρόποληΤζένιφερ Λόπεζφωτογράφιση