Lifestyle|06.09.2021 14:07

Andy Gotts: Ο φωτογράφος των διάσημων που «εξαφάνισε» το photoshop - «Αγαπώ τις ατέλειες»

Newsroom

Ο φωτογράφος των διασημοτήτων Άντι Γκοτς (Andy Gotts) έχει απαθανατίσει αμέτρητα ονόματα της διεθνούς showbiz, από του χολιγουντιανούς σταρς Αλ Πατσίνο, Μπραντ Πιτ και Τζούλια Ρόμπερτς στις πιο νέες και πολλά υποσχόμενες ηθοποιούς Άνια Τέιλορ Τζόι και Ναταλί Εμάνουελ. Αλλά ένα πορτρέτο ξεχωρίζει και αυτό είναι του αμερικανού ηθοποιού Τόνι Κέρτις που έφυγε από τη ζωή στις 29 Σεπτεμβρίου του 2010. Το πρόσωπό του στη φωτογραφία του Άντι Γκοτς είναι ζωγραφισμένο με την αμερικανική σημαία.

Η φωτογραφία είναι μία από τις πολλές που παρουσιάζονται στην έκθεση «Icons» που σηκώνει αυλαία στο Λονδίνο μαζί με ένα φωτογραφικό λεύκωμα του φωτογράφου. Η καριέρα του απλώνεται σε τρεις δεκαετίες και έχει γίνει ο αγαπημένος φωτογράφος πολλών σταρ που ενθουσιάζονται με το μοναδικό προσωπικό του στιλ.

Andy Gotts - Το εμβληματικό πορτρέτο του Τόνι Κέρτις πριν τον θάνατό του

Ο Βρετανός φωτογράφος θυμήθηκε τα χρόνια που παρακαλούσε τους ατζέντηδες των σταρς για να ποζάρουν στον φακό του. Πολλοί τον απέρριψαν αλλά εκείνος επέμεινε και βρήκε το τηλέφωνο της συζύγου του Τόνι Κέρτις. Την πήρε τηλέφωνο και εκείνη το σήκωσε. Η φωτογράφηση κανονίστηκε για την επόμενη μέρα.

Εκείνο το βράδυ ο Γκοτς έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον μεγάλο πλέον σε ηλικία σταρ που υπέφερε από διάφορα προβλήματα υγείας και μετακινούνταν σε αναπηρικό καροτσάκι. «(Μου είπε) Δεν αισθάνομαι πολύ καλά, αλλά δεν θα ακυρώσω τη φωτογράφηση γιατί δεσμεύτηκα ότι θα το κάνω». Και συνέχισε: «Θα με κάνεις να μοιάζω είδωλο, για άλλη μία φορά;» είπε ο Κέρτις και ο φωτογράφος απάντησε καταφατικά!

Πρόκειται για το τελευταίο πορτρέτο του Κέρτις, το οποίο λέγεται ότι είδε ο μεγάλος ηθοποιός πριν πεθάνει και είπε ότι πρόκειται για την καλύτερη φωτογραφία που του έχουν βγάλει ποτέ.Το 1959 συμπρωταγωνίστησε με τον Τζακ Λέμον και τη Μέριλιν Μονρόε στην κομεντί του Μπίλι Γουάιλντερ «Μερικοί το προτιμούν καυτό» (Some like it Hot), ενώ ένα χρόνο αργότερα συμμετείχε στην επική υπερπαραγωγή του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, «Σπάρτακος» (Spartacus)

T

Ενσάρκωσε τόσο κωμικούς όσο και δραματικούς ρόλους σε περισσότερες από 100 ταινίες στις οποίες είτε είχε πρωταγωνιστικό ρόλο ή συμμετείχε. Ήταν υποψήφιος για Όσκαρ για την ερμηνεία του στην ταινία Όταν σπάσαμε τις αλυσίδες, (The Defiant Ones, 1958), στην τελετή των βραβείων το 1959.

«Δεν χρησιμοποιώ Photoshop - Απαθανατίζω τη στιγμή»

Τα πορτρέτα του δεν ρετουσάρονται ποτέ και αποκαλύπτουν τις πραγματκές εκφράσεις των διασημοτήτων, που απλώνονται σαν «τοπία» στα πρόσωπά τους. Το στιλ του παραμένει σταθερό όλα αυτά τα χρόνια. 

«Αν δεις ένα σπυράκι στο πρόσωπό τους, είναι γιατί αυτό υπήρχε απέναντί μου όταν πόζαραν. Απαθανατίζω τη στιγμή, όπως είναι. Διάσημοι όπως η Κέιτ Μος, η Ναόμι Κάμπελ και ο Σερ Ιαν Μακέλεν «αγκάλιασαν» το στιλ του, σε αντίθεση με τις ρετουσαρισμένες πόζες άλλων φωτογράφων. 

Ο Γκοτς αντιστάθηκε στις στιλιζαρισμένες φωτογραφίες και στράφηκε στην αισθητική των 60s με μίνιμαλ φόντο και ασπρόμαυρο αποτέλεσμα. Η ανάδειξη κάθε λεπτομέρειας με το ιδανικό κοντράστ είναι το δυνατό του σημείο. 

«Με ενδιαφέρει το "τοπίο" του προσώπου, τα σημάδια, τα ζυγωματικά, οι όμορφες ατέλειες. Είναι φανταστικά και κανείς δεν τα εκτίμησε. Σκέφτηκα θα "γδύσω" το πρόσωπο... είναι απλά ένα πρόσωπο». 

T
T
T
T
T
T
T
T

Πολ Νιούμαν, Ματ Ντέιμον και Χιθ Λέτζερ

Ο ηθοποιός Πολ Νιούμαν τον αποκαλούσε «One Shot Gotts» γιατί έπαιρνε τη φωτογραφία που ήθελε χωρίς πολλά κλικ. Η μέθοδός του έχει κουβεντούλα, απλά αστεία και νόημα στη στιγμή. «Η φωτογραφία βγαίνει αμέσως, σαν να έχουν πάει να δουν έναν φίλο και όχι να ποζάρουν για φωτογραφία». Πολλές φορές προσαρμόζεται στην κατάσταση όπως σε φωτογραφίες των Ρόμπιν Γουίλιαμς και του Τζορτζ Κλούνεϊ. Θυμάται με συγκίνηση τα αστεία του Χιθ Λέτζερ σε φωτογράφηση με τον Πατ Ντέιμον. Όταν εμφάνισε τις φωτογραφίες ο Χιθ Λέτζερ είχε πεθάνει. 

T
T
T

Το... πρόβλημα του Άντι Γκοτς (Andy Gotts) είναι ότι αληθινοί θρύλοι είναι πλέον σπάνια φαινόμενα στη showbiz. Αν και πάντα θα υπάρχουν σταρς της πρώτης γραμμής, αυτό που λέμε «εμβληματικοί ηθοποιοί» έχουν εκλείψει - ειδικά σε έναν κόσμο γεμάτο ανθρώπους που κυνηγούν τη δόξα. «Δεν πιστεύω ότι ο όρος "celebrity" είναι τόσο σημαντικός όπως πριν από 30 χρόνια» είπε ο φωτογράφος σε συνέντευξή του στο CNN.

T

Όλες οι ειδήσεις

Κηδεία Mad Clip: Live η εξόδιος ακολουθία - Τα συγκινητικά λόγια του τράπερ στην Αρετή και το γκράφιτι

Δεν τα κατάφερε η Sarah Harding των Girls Aloud - Έφυγε από καρκίνο στα 39 της χρόνια

Σασμός: Βρεθήκαμε στα γυρίσματα - «Είναι πολύ γλυκό που δουλεύω με τη μαμά μου» λέει ο Ορφέας Αυγουστίδης

Γρηγόρης Βαλτινός: «Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν θα ξεχαστεί ποτέ - Έφερε την ποίηση στα χείλη των Ελλήνων»

Λονδίνοέκθεσηcelebritiesφωτογράφος