Lifestyle|22.09.2021 17:39

Uma Thurman για τον νόμο των αμβλώσεων στο Τέξας - «Έμεινα έγκυος στα 15»

Newsroom

Σε μία προσωπική εξομολόγηση προχώρησε η διάσημη ηθοποιός του Χόλιγουντ, Ούμα Θέρμαν (Uma Thurman) αποκαλύπτοντας σε άρθρο γνώμης που δημοσίευσε η Washinghton Post για πρώτη φορά πως έκανε άμβλωση, όταν ήταν 15 ετών.

Η αποκάλυψη αυτή της Ούμα Θέρμαν, έρχεται με φόντο τις έντονες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει νόμος στην πολιτεία του Τέξας των ΗΠΑ, ο οποίος απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά από την έκτη εβδομάδα κύησης.

Ολόκληρη η ιστορία της Ούμα Θέρμαν για την άμβλωση και τις γυναίκες του Τέξας

«Έχω παρακολουθήσει την ακραία νομοθεσία κατά των αμβλώσεων στο Τέξας με μεγάλη λύπη και κάποιες φορές με τρόμο. Με την ελπίδα να τραβήξω τις φλόγες της πολεμικής διαμάχης μακριά από τις ευάλωτες γυναίκες, στις οποίες αυτός ο νόμος θα έχει άμεση επίδραση, μοιράζομαι τη δική μου εμπειρία. Μπορεί να μην σας ενδιαφέρει η γνώμη μιας ηθοποιού, αλλά μέσα σε αυτή την κατακραυγή νιώθω ότι είναι ευθύνη μου να σταθώ στα παπούτσια αυτών των γυναικών.

Ξεκίνησα την καριέρα μου ως ηθοποιός στα 15 και δούλεψα σε ένα περιβάλλον που πολύ συχνά ήμουνα το μοναδικό παιδί μέσα στο δωμάτιο. Στο τέλος της εφηβείας μου με άφησε κατά λάθος έγκυο ένας πολύ μεγαλύτερος άνδρας. Ζούσα με μία βαλίτσα στην Ευρώπη, πολύ μακριά από την οικογένειά μου και ήμουν έτοιμη να πιάσω δουλειά. Πάλεψα για να αποφασίσω τι να κάνω. Ήθελα να κρατήσω το μωρό, αλλά πώς;

Πήρα τηλέφωνο στο σπίτι μου. Η μητέρα μου τότε ήταν πολύ άρρωστη στο νοσοκομείο και ο πατέρας μου κάθισε να συζητήσει τις επιλογές μου στο προσκεφάλι της. Δεν είχαμε μιλήσει ποτέ για το σεξ στο παρελθόν. Ήταν η πρώτη φορά και ήταν πολύ άσχημο για όλους μας. Με ρώτησαν για το είδος της σχέσης μου - δεν ήταν "βιώσιμη" - και με προειδοποίησαν για το πόσο δύσκολο θα ήταν να μεγαλώσεις ένα παιδί στην εφηβεία. Η παιδική μου φαντασίωση για τη μητρότητα "επιδιορθώθηκε" όσο εξέταζα τις απαντήσεις στις πολύ συγκεκριμένες μου ερωτήσεις. Είχα μόλις ξεκινήσει την καριέρα μου και δεν είχα τους πόρους για να δημιουργήσω ένα σταθερό σπίτι - ούτε για τον εαυτό μου. Αποφασίσαμε σαν οικογένεια ότι δεν μπορούσα να συνεχίσω με την εγκυμοσύνη και συμφώνησα να την τερματίσω.

Η καρδιά του ωστόσο... ράγισε.

Μία μεγαλύτερη γυναίκα, φίλη μου στη Γερμανία, προσφέρθηκε να με βοηθήσει. Στο γραφείο του γιατρού της στην Κολωνία μου έγινε μία τοπική αναισθησία και έκανα άμβλωση. Ήμουν ξύπνια στο κρεβάτι, ενώ ο γιατρός που ήταν ένας ευγενικός άνδρας μου εξήγησε κάθε κάθε βήμα, πώς θα συνέβαινε. Πόνεσα πάρα πολύ, αλλά δεν παραπονέθηκα γιατί είχα εσωτερικεύσει τόσο πολύ την ντροπή μου, που ένιωσα ότι άξιζα τον πόνο.

Τα δάχτυλά μου ήταν στενά τυλιγμένα και τα χέρια μου στο στέρνο και όταν η διαδικασία τελείωσε ο γιατρός με κοίταξε και είπε: «Έχεις πολύ όμορφα χέρια, μου θυμίζεις την κόρη μου». Αυτή η μία και μοναδική χειρονομία ανθρωπιάς έχει μείνει στο μυαλό μου σαν μία από τις πιο συμπονετικές στιγμές που έχω νιώσει στη ζωή μου.

Ήμουν ένας άνθρωπος, ήμουν μία κόρη, ήμουν ένα κορίτσι.

Υπάρχει πολύς πόνος σε αυτή την ιστορία και ήταν το σκοτεινό μυστικό μου μέχρι τώρα. Είμαι 51 ετών και μοιράζομαι την ιστορία αυτή από το σπίτι μου, όπου μεγάλωσα τα τρία μου παιδιά που είναι η υπερηφάνεια και η χαρά μου.

Η ζωή μου υπήρξε εκπληκτική, είχε δυσκολίες, προκλήσεις, απώλειες, φόβο -όπως οι ζωές πολλών γυναικών- αλλά σημαδεύτηκε - όπως και οι δικές τους - από κουράγιο και συμπόνια.

Συνέλαβα τα μαγικά, όμορφα παιδιά μου με άνδρες τους οποίους αγαπούσα και εμπιστευόμουν αρκετά ώστε να τολμήσω να φέρω ένα παιδί μέσα σε αυτό τον κόσμο. Δεν μετανιώνω το μονοπάτι που ταξίδεψα. Χειροκροτώ και στηρίζω γυναίκες που κάνουν άλλες επιλογές. Η άμβλωση που έκανα εγώ σαν έφηβη ήταν η πιο δύσκολη απόφαση στη ζωή μου, μία απόφαση που μου έφερε αγωνία και με λυπεί μέχρι σήμερα.

T



Αλλά ήταν το μονοπάτι σε μία ζωή γεμάτη χαρά και αγάπη. Η επιλογή να μην κρατήσω αυτή την πρώτη εγκυμοσύνη μού επέτρεψε να μεγαλώσω και να γίνω η μητέρα που έπρεπε και ήθελα να γίνω.

Δεν έχω τίποτα να κερδίσω από αυτή την αποκάλυψη και ίσως έχω πολλά να χάσω. Αποκαλύπτοντας την "τρύπα" που αυτή η απόφαση σκάλισε μέσα μου ελπίζω ότι κάποιο φως θα φτάσει στις γυναίκες και τα κορίτσια που αισθάνονται ντροπή γιατί δεν μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους και δεν έχουν κάποια κάλυψη. Σας διαβεβαιώνω ότι κανένας δεν φτάνει στο τραπέζι της άμβλωσης, επειδή το θέλει.

Ο νόμος για την έκτρωση στο Τέξας ήρθε σε ισχύ χωρίς καμία αμφισβήτηση από το Ανώτατο Δικαστήριο, κάτι που είναι έδαφος για μία κρίση στα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών στην Αμερική. Αυτός ο νόμος είναι ακόμη ένα εργαλείο διακρίσεων ενάντια στους οικονομικά αδύναμους και συχνά κατά των παρτενέρ τους. Γυναίκες και παιδιά πλούσιων οικογενειών έχουν όλες τις επιλογές του κόσμου, και με μηδαμινό ρίσκο.

T



Είμαι συγκλονισμένη επίσης γιατί ο νόμος στρέφει τον ένα πολίτη ενάντια στον άλλο πολίτη, δημιουργώντας "νέους εκδικητές" που θα εκμεταλλευτούν αυτές τις γυναίκες που μειονεκτούν. Θα τους αρνηθούν το δικαίωμά τους να μην αποκτήσουν παιδιά όταν δεν είναι ακόμα έτοιμες να τα φροντίσουν, και θα σβήσουν τις ελπίδες του για μια μελλοντική οικογένεια που οι ίδιες θα επιλέξουν.

Για όλες εσάς στις γυναίκες και τα κορίτσια του Τέξας, που φοβάστε ότι θα τραυματιστείτε και θα κυνηγηθείτε από αρπακτικά και "κυνηγούς κεφαλών" -  σε όλες τις γυναίκες που είναι εξοργισμένες γιατί το κράτος έχει δικαίωμα στο σώμα τους και σε όλες εσάς που έχετε γίνει ευάλωτες και σας έχει επιβληθεί η ντροπή επειδή έχετε μήτρα... λέω...

Σας βλέπω - να έχετε θάρρος - είστε όμορφες - μου θυμίζετε τις κόρες μου».  

Kill Bill και η κόρη της Ούμα Θέρμαν, Μάγια Χοκ -αριστ. (AP photo)

Ούμα Θέρμαν - Δαλάι Λάμα, Ταραντίνο και τρίτο παιδί στα 42

Η Ούμα Θέρμαν γεννήθηκε στη Βοστόνη. Η μητέρα της ήταν μοντέλο από τη Σουηδία και ο πατέρας της Αμερικανός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια με ειδίκευση στο Βουδισμό, γι' αυτό η Ούμα συναναστρεφόταν συχνά το Δαλάι Λάμα, ο οποίος ήταν καλός φίλος του πατέρα της.

Έχοντας παίξει μικρούς ρόλους σε ταινίες όπως οι «Επικίνδυνες Σχέσεις» (Dangerous Liaisons, 1988) έγινε διεθνώς γνωστή το 1994, χάρη στη συμμετοχή της στη θρυλική πλέον ταινία «Pulp Fiction» του Κουέντιν Ταραντίνο για την οποία προτάθηκε για ένα Βραβείο Όσκαρ, μια Χρυσή Σφαίρα και ένα βραβείο BAFTA. Κατά την δεκαετία του 1990 έπαιξε και σε πολλές άλλες ταινίες όπως στο «Μπάτμαν & Ρόμπιν», «Gattaca» και «Οι Άθλιοι».

Ο Κουέντιν Ταραντίνο τη θεωρεί μούσα του, γι' αυτό της εμπιστεύθηκε επίσης το ρόλο της Νύφης στις ταινίες Kill Bill Vol.1 και Kill Bill Vol.2. Το 1990 η Ούμα παντρεύτηκε τον ηθοποιό Γκάρυ Όλντμαν και έζησαν μαζί για δύο χρόνια. Αρκετά χρόνια αργότερα, στα γυρίσματα της ταινίας Gattaca γνώρισε τον ηθοποιό Ίθαν Χοκ με τον οποίο παντρεύτηκε το 1998. Οι δύο τους απέκτησαν μία κόρη, τη Μάγια Ρέι και ένα γιο, τον Λέβον Ρόαν. Το ζευγάρι πήρε διαζύγιο το 2004.  Σε ηλικία 42 ετών έφερε στον κόσμο το τρίτο παιδί της με τον 49χρονο εκατομμυριούχο Αρπάντ Μπουσόν.

Τι λέει ο νόμος του Τέξας που απαγορεύει τις αμβλώσεις

Με ψήφους 5-4 το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών διατήρησε σε ισχύ έναν νόμο του Τέξας που απαγορεύει σχεδόν καθολικά τις εκτρώσεις, εξοργίζοντας τους υποστηρικτές του δικαιώματος της επιλογής.

Βάσει του επίμαχου πολιτειακού νόμου, η έκτρωση απαγορεύεται εφ' όσον ανιχνευθεί καρδιακή δραστηριότητα στο κύημα, δηλαδή περίπου στις έξι εβδομάδες και συνήθως πριν οι περισσότερες γυναίκες αντιληφθούν την εγκυμοσύνη.

Σε δήλωσή του, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τονίζει ότι με τον νόμο αυτόν παραβιάζεται κατάφορα ένα συνταγματικό δικαίωμα που καθιερώθηκε με την απόφαση Ρόου εναντίον Ουέιντ και ισχύει εδώ και σχεδόν μισό αιώνα.

«Δεν είναι η πρώτη απειλή κατά της απόφασης Ρόου εναντίον Ουέιντ που έχουμε δει, αλλά είναι μια ακραία απειλή. Σημειώνω πως δίνεται αμοιβή έως και 10.000 δολαρίων σε όσους καταγγείλουν κάποια γυναίκα που πάει να κάνει έκτρωση», σχολίασε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Σάκη.

Ο λεγόμενος «Heartbeat Act» υπεγράφη από τον Τεξανό ρεπουμπλικανό κυβερνήτη Γκρεγκ Άμποτ τον Μάιο, ωστόσο πλέον είναι σε ισχύ, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο δεν ανταποκρίθηκε στην έφεση που κατατέθηκε ενώπιόν του.

Οι αμβλώσεις αποτελούν εδώ και καιρό ένα από τα πιο καυτά κοινωνικά ζητήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πάνω από τους μισούς Αμερικανούς θεωρούν ότι πρέπει να είναι νόμιμες σε όλες ή στις περισσότερες περιπτώσεις. Στο συντηρητικό Τέξας όμως σχεδόν το 50% των ψηφοφόρων στηρίζουν την απαγόρευση των έξι εβδομάδων.

Όλες οι ειδήσεις

Monica Bellucci και Άννα Βίσση χέρι χέρι στο Ηρώδειο - Όταν η «απόλυτη» γνώρισε την Ιταλίδα σταρ

Willie Garson: Πέθανε ο «Stanford Blatch» του Sex and the City στα 57 του

Monica Bellucci: Έλαμψε ως Μαρία Κάλλας στο Ηρώδειο - Μπακογιάννης και Ιμάμογλου στο κοινό

Louis Vuitton: Στη νέα καμπάνια του γαλλικού οίκου συμμετέχουν μαθητές της Μήλου

Σπύρος Μπιμπίλας: Δέχτηκε πρόταση για τη σειρά «The Crown» - Ο ρόλος που θα υποδυθεί

αμβλώσειςέκτρωσηΧόλιγουντΤέξαςΟύμα Θέρμανηθοποιός