Lifestyle|21.10.2021 09:07

Miss France: Αγωγή στα καλλιστεία - Θέλουν τις υποψήφιες άγαμες, χωρίς παιδιά και να μην καπνίζουν

Newsroom

Αγωγή κατά της εταιρείας παραγωγής του διαγωνισμού ομορφιάς «Miss France» έκαναν η φεμινιστική οργάνωση «Osez le féminisme» (Τόλμησε να είσαι φεμινίστρια) και τρεις ακόμα γυναίκες που «κόπηκαν» από τα καλλιστεία. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, οι διαγωνιζόμενες εκτελούν εργασία και ως εκ τούτου θα πρέπει να προστατεύονται από το γαλλικό δίκαιο για τα εργασιακά.

Οι διακρίσεις σε βάρος των εργαζομένων λόγω φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, οικογενειακής κατάστασης ή γενετικών χαρακτηριστικών θεωρούνται παράνομες στη Γαλλία. Σύμφωνα με το έντυπο που συμπληρώνουν οι επίδοξες διαγωνιζόμενες για να κάνουν αίτηση, δεν θα γίνουν δεκτές οι γυναίκες, που είναι κάτω από 1,65 cm ή είναι παντρεμένες ή έχουν παιδιά.

Επίσης, απορρίπτονται και όσες υποψήφιες έχουν τατουάζ σε κάποιο σημείο του σώματός τους, καπνίζουν ή φορούν εξτένσιον. Την ίδια ώρα, η εφαρμογή της αίτησης ζητεί το μέγεθος των ρούχων των υποψηφίων και τους επιβάλλει να μην κάνουν μεγάλες σωματικές αλλαγές, μετά την αποδοχή τους από τον διαγωνισμό. Η μη τήρηση των κανόνων θα μπορούσε να επιφέρει στη διαγωνιζόμενη πρόστιμο 5.000 ευρώ (5.822 δολάρια), σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του «Miss France».

T

Η αποστολή του διαγωνισμού είναι να βρει «τη νεαρή γυναίκα που αντιπροσωπεύει την ομορφιά και την κομψότητα», ωστόσο, οι αυστηρές και στερεοτυπικές απαιτήσεις εγγραφής περιορίζουν τον αριθμό συμμετοχών για τη διεκδίκηση του στέμματος. «Εκτός από την εκμετάλλευση των γυναικών για οικονομικό όφελος, αυτός ο διαγωνισμός, με τις παραβιάσεις του νόμου για τις οποίες κατηγορείται, έχει αρνητικό αντίκτυπο σε ολόκληρη την κοινωνία» σημειώνει η οργάνωση «Osez le féminisme» στην ανακοίνωσή της. «Είναι καιρός η Endemol Production ν' αφαιρέσει επιτέλους όλες τις σεξιστικές ρήτρες από τους κανονισμούς της».

Οι υπεύθυνοι του διαγωνισμού «Miss France» και η παραγωγή «Endemol Productions» δεν έχουν δώσει ακόμη κάποια απάντηση για τις κατηγορίες. Η Alyssa Ahrabare, επικεφαλής της «Osez le féminisme», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η «Miss France» αυτή τη στιγμή «προωθεί στερεότυπα που εμποδίζουν την ισότητα». Οι τρεις πρώην υποψήφιες, που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, απορρίφθηκαν από τον διαγωνισμό λόγω της «ηλικίας, του ύψους, για κατανάλωση αλκοόλ και κάπνισμα δημοσίως και επειδή έχουν τατουάζ» δήλωσε ο Ahrabare στο CNN.

Αυτή, όμως, δεν είναι η πρώτη φορά που διοργανώσεις καλλιστείων δέχονται αρνητική κριτική για τους ξεπερασμένους κώδικες δεοντολογίας και κουλτούρας τους. Το 2013, η Γαλλία αποφάσισε ν' απαγορεύσει τους διαγωνισμούς για παιδιά κάτω των 16 ετών, λόγω ανησυχιών για προώθηση της υπερσεξουαλικοποίησης ανηλίκων. Ωστόσο, λίγες χώρες ακολούθησαν το παράδειγμά της, παρά τον μεγάλο αριθμό των αναφορών. Το 2018, αφαίρεσαν τον τίτλο «Miss Ukraine» του μοντέλου Veronika Didusenko, καθώς οι διοργανωτές ανακάλυψαν ότι ήταν μητέρα, αλλά και νωρίτερα φέτος, ο «Miss United States of America» κέρδισε το δικαίωμα να απαγορεύσει στις τρανς γυναίκες να διαγωνίζονται.

T

Τρανσφοβική στάση διαγωνισμού

Σύμφωνα με το hypebae.com, τον Δεκέμβριο του 2019, η Anita Noelle Green άσκησε αγωγή εναντίον του «Miss United States of America» – η οποία είναι ξεχωριστή από την παρόμοια ονομασία «Miss USA» – μετά την απαγόρευση εισόδου. Μετά την αποστολή της αγωγής, η Green ενημερώθηκε από τους παραγωγούς ότι ο διαγωνισμός είναι για τις «φυσικές γυναίκες».

Ο δικαστής Michael W. Mosman έκρινε ότι ο διαγωνισμός για «Miss United States of America» προστατεύεται υπό τον νόμο ότι είναι «οργανισμός έκφρασης» και όχι εμπορικός οργανισμός. Αυτό σημαίνει ότι ο διαγωνισμός επιτρέπεται να διατηρήσει το καθεστώς αποκλειστικά για γυναίκες που έχουν αναγνωριστεί ως γυναίκες κατά τη γέννησή τους.

T

«Αυτή η υπόθεση έδωσε επίγνωση σε ένα ζήτημα που πολλοί άνθρωποι είχαν αλλά και δεν είχαν γνώση για αυτό», δήλωσε η Green σε δήλωση της στο Oregon Live. «Οι διακρίσεις εναντίον των τρανς ατόμων εξακολουθούν να συμβαίνουν ενεργά στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ακόμη και εντός των διαγωνισμών ομορφιάς».

Όλες οι ειδήσεις

Ανδρέας Μικρούτσικος: Διασωληνωμένος στην εντατική ο παρουσιαστής

Αννίτα Πάνια: Πρεμιέρα για το «Ανοιχτά» με πρώτη καλεσμένη την Άννα Βίσση - Οι σημειώσεις του Καρβέλα

Νίκος Μπάρκουλης: Το bullying λόγω του πατέρα του και η ασθένεια που τον ταλαιπώρησε

Μιχάλης Οικονόμου – Γιώργος Μακρής: Μετά το σύμφωνο συμβίωσης, έρχεται η βάπτιση του γιου τους

Celine Dion: Με σπασμούς λίγο πριν την πρεμιέρα στο Λας Βέγκας - Η ακύρωση και η μυθική αμοιβή για το σόου

lgbtqφεμινισμόςΓαλλίαδιαγωνισμόςτρανσέξουαλκαλλιστεία