Lifestyle|24.11.2021 08:53

Φίλιππος Πλιάτσικας: Κορίτσι ξύπνησε από κώμα με το «Έπαψες αγάπη να θυμίζεις» των Πυξ Λαξ

Newsroom

Καλεσμένος της εκπομπής «The 2night show» το βράδυ της Τρίτης (23/11) ήταν ο Φίλιππος Πλιάτσικας, ο γνωστός τραγουδοποιός και ένας εκ των ιδρυτικών μελών του ιστορικού ροκ συγκροτήματος, Πυξ Λαξ. Μεταξύ άλλων ο Φίλιππος Πλιάτσικας μίλησε για τις τελευταίες συναυλίες των Πυξ Λαξ, τη συγκλονιστική ιστορία με το «Έπαψες αγάπη να θυμίζεις» και το κορίτσι που ξύπνησε από κώμα, αλλά για τα χρόνια που είχαν 7 θαυμαστές. Ο Φίλιππος Πλιάτσικας μίλησε στον Αρναούτογλου για τον Μπάμπη Στόκα και παραδέχτηκε ότι υπήρξε φάση στην ιστορία των Πυξ Λαξ που «σκεφτόμασταν να το τελειώνουμε ή και να πάμε εκτός Ελλάδος».

Πυξ Λαξ - Φίλιππος Πλιάτσικας: Αν δεν ήταν ο Μπάμπης Στόκας δεν ξέρω αν θα είχαμε δημιουργηθεί

Το συγκρότημα των ΠΥΞ ΛΑΞ ιδρύθηκε το 1989. Το όνομα του συγκροτήματος δόθηκε από έναν υπάλληλο δισκογραφικής, τον Δημήτρη Φεργάδη, και προέρχεται από την αρχαιοελληνική γλώσσα, σημαίνοντας «Με γροθιές και κλωτσιές». Εμφανίστηκαν στη δισκογραφία το 1990 με τον δίσκο «Τι άλλο να πεις πιο απλά». Το συγκρότημα διαλύθηκε το 2004 και επανασυνδέθηκε το καλοκαίρι του 2011 με μια πανελλαδική περιοδεία, ως φόρο τιμής στον Μάνο Ξυδού, που απεβίωσε τις 13 Απριλίου του 2010. Το καλοκαίρι του 2018, 7 χρόνια μετά την τελευταία τους συνάντηση, επανασυνδέθηκαν οριστικά. Συνολικά, οι πωλήσεις δίσκων των Πυξ Λαξ έφτασαν πάνω από 1 εκατομμύριο αντίτυπα, ενώ έχουν δώδεκα χρυσούς και πλατινένιους δίσκους. Έχουν χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο αξιόλογα ελληνικά εναλλακτικά ροκ συγκροτήματα των τελευταίων δεκαετιών.

Ο Φίλιππος Πλιάτσικας μιλώντας στον Αρναούτογλου αναφέρθηκε στις πρώτες δύσκολες μέρες και τις συναυλίες με τα... μετρημένα στα δάχτυλα εισιτήρια, τον ρόλο του Μπάμπη Στόκα και το τέλος που έπρεπε να έχει μπει νωρίτερα. «Την περίοδο που έγινε επαγγελματικό με τους Πυξ Λαξ δεν ήμουν στην καλύτερή μου κατάσταση. Είχα βαρύ πένθος με τον πατέρα μου και δεν είχα μυαλό να το συνειδητοποιήσω. Αν δεν ήταν ο Μπάμπης Στόκας δεν ξέρω αν θα είχαμε δημιουργηθεί. Περάσαμε μεγάλες πείνες. Μέχρι να αρχίσουμε να έχουμε κόσμος στις συναλίες, από τον τρίτο δίσκο και μετά, είχαμε ρεκόρ εισιτήριων από 7 άτομα μέχρι κανένα. Κάναμε διάφορες δουλειές για να ζήσουμε, εμείς είχαμε φτιάξει μαγαζί με πίτσες, αλλά δεν ξέραμε να φτιάχνουμε», είπε ο Πλιάτσικας. 

Φίλιππος Πλιάτσικας: «Μου είπαν ότι ξύπνησε από το κώμα ακούγοντας το "Έπαψες αγάπη να θυμίζεις"»

«Τελευταία συναυλία, όταν είχαμε πει ότι θα την κάνουμε το 2004 την κάναμε. Μετά από 14χρόνια πορείας μόνοι μας, το 2018 βρεθήκαμε ξανά και μπήκαμε πάλι στο σπίτι μας. Με τον Μπάμπη ήρθαμε πιο κοντά αυτά τα χρόνια που κάναμε προσωπική πορεία. Το 2004 έπρεπε να τελειώσει η συνεργασία. Υπήρχε κορεσμός. Η απόφασή μας δικαιώθηκε από το αποτέλεσμα. Οι ίδιοι δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε και να παράγουμε με τον ίδιο τρόπο».

Ο Φίλιππος Πλιάτσικας μοιράστηκε και μία πολύ συγκινητική ιστορία με το τραγούδι «Έπαψες αγάπη να θυμίζεις» και ένα κορίτσι που βρισκόταν σε κώμα: «Ήταν μια ιστορία πολύ συγκινητική. Είχε έρθει ένας άνδρας και μια γυναίκα και το παιδί τους είχε μείνει σε κώμα και αγαπούσε πολύ ένα τραγούδι του συγκροτήματος. Τους είχε πει ο γιατρός να της βάζουν αυτό το τραγούδι να ακούει και τελικά ξύπνησε. Η ιστορία αυτή ήταν τόσο συγκινητική που αργήσαμε πολύ να βγούμε στη σκηνή. Ελπίζω να είναι καλά αυτό το κορίτσι. Το τραγούδι ήταν το "Έπαψες αγάπη να θυμίζεις"».

«Με τον Μπάμπη έχουμε μια σχέση ζωής. Είναι κάτι που εύχομαι σε όλους να βιώσουν. Μια σχέση δύο φίλων που ξεκίνησαν από πάρα πολύ μικροί μαζί με πολύ διαφορετικούς χαρακτήρες ο ένας απ’ τον άλλο, γι' αυτό άλλωστε κι ο ένας συμπληρώνει τον άλλο. Υπάρχει, όμως, μεταξύ μας σεβασμός και με μια ξεκάθαρη ματιά στο τι προσφέρει ο ένας και τι ο άλλος στο συγκρότημα. Το ίδιο συνέβαινε και όσο ζούσε ο Μάνος. Δεν υπήρξε φορά που να φέρει κάποιος ένα τραγούδι που πιστεύει ότι αξίζει και κάποιος από τους υπόλοιπους να διαφωνήσει. Από τότε που ξεκινήσαμε μέχρι και σήμερα, αποφασίσαμε ότι το σπίτι μας είναι οι Πυξ Λαξ, και αυτό το σπίτι πρέπει να είναι πάντα ενεργό» είχε δηλώσει ο Φίλιππος Πλιάτσικας σε συνέντευξή του στο ethnos.gr.

Πυξ ΛαξΜπάμπης ΣτόκαςτραγούδιΦίλιππος Πλιάτσικας