Lifestyle|24.11.2021 16:27

Ζέτα Δούκα: «Εξαντλήθηκα και εξουθενώθηκα συναισθηματικά με το #metoo - Άντλησα δύναμη από τη Μπεκατώρου»

Newsroom

Το πρωί της Τετάρτης (24/11), η Ζέτα Δούκα βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή «Ποιος είναι Πρωινιάτικα» και μίλησε, αρχικά, για την περίοδο που πέρασε νευρική ανορεξία.

«Έφτιαξα μία μη κερδοσκοπική οργάνωση την “Ανάσα” η οποία είναι 14 χρόνια για ανθρώπους που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές. Το ξεκίνησα γιατί κι εγώ αντιμετώπιζα πρόβλημα στην εφηβεία μου και στα μετεφηβικά χρόνια. Είχα φτάσει να ζυγίζω 42 κιλά. Ήταν μια περίοδος στην οποία νόσησα κι εγώ από νευρική ανορεξία και όταν μετά από πολλά χρόνια το ξεπέρασα και ερωτήθηκα ως ηθοποιός αν έπασχα από διαταραχές πρόσληψης τροφής, είπα ναι. Το σώμα μου, σταμάτησε να έχει περίοδο για 9 μήνες. Το σώμα πάντοτε σε προειδοποιεί και ο οργανισμός σου για οτιδήποτε σου συμβαίνει. Το θέμα είναι πώς θα το αντιληφθείς» δήλωσε η ίδια.

Στη συνέχεια, η ηθοποιός είναι από τις γυναίκες που μίλησαν ανοιχτά για τη λεκτική και ψυχολογική βία στον εργασιακό χώρο, η ίδια ανέφερε ότι πήρε δύναμη από την υπόθεση της Σοφίας Μπεκατώρου. «Άντλησα, όντως, δύναμη από τη Σοφία. Αισθάνθηκα ό,τι η κοινωνία είναι πιο έτοιμη. Αισθάνθηκα μέσα μου πιο έτοιμη. Αισθάνθηκα ό,τι είναι σημαντικό να μιλήσουμε καθαρά και ονομαστικά γιατί μόνο αυτό θα έκανε τη διαφορά, όπως και τελικά έγινε. Πέρασα δύσκολα. Πέρασα πάρα πολλά μονοπάτια συναισθηματικά. Εξαντλήθηκα και εξουθενώθηκα συναισθηματικά. Επειδή είμαι άτομο της ευθύνης, δεν φοβάμαι να βγαίνω μπροστά και να μιλήσω... Εγώ είμαι μάνα για όλα τα παιδιά. Είμαι σε αυτή την ηλικία που είμαι, για να φτιάξω έναν κόσμο καλύτερο, όχι μόνο για τη Θάλεια, αλλά για όλους τους ανθρώπους, σε όποια ηλικία κι αν είναι... Η κοινωνία είναι στηριγμένη σε σαθρά θεμέλια. Πατριαρχικά, με στερεότυπα που δεν ευνοούν κανέναν, παρά μόνο κάποιες ομάδες».   

Κλείνοντας, η Ζέτα Δούκα αναφέρθηκε στην παράσταση «Η Κυρία Επιθεώρηση», στην οποία πρωταγωνιστεί, κάνοντας έκκληση στον κόσμο να πηγαίνει στα θέατρα, λέγοντας πως είναι ασφαλείς χώροι. Επίσης, αναφέρθηκε στην απόφαση του Άρη Σερβετάλη ν' αποχωρήσει από την παράσταση «Ρινόκερος». «Ο,τιδήποτε κάνεις, πρέπει να το κάνεις με γνώμονα, το πώς επηρεάζεις και τους άλλους. Να βγαίνεις από τον μικρόκοσμό σου και να πας στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο για να δεις πώς αυτή αντανακλά, τι αντανάκλαση έχει και πώς επηρεάζει την υγεία, την εργασία, την ευτυχία κλπ». 

MeTooΆρης ΣερβετάληςΣοφία ΜπεκατώρουΖέτα Δούκανευρική ανορεξίαηθοποιός