Lifestyle|25.11.2021 09:11

Σπύρος Μπιμπίλας: «Η αναίτια επίθεση που δέχτηκα με εξύψωσε» - Η Νομική, το θέατρο και το δώρο του Crown

Newsroom

Τον ηθοποιό και πρόεδρο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρο Μπιμπίλα υποδέχτηκε το βράδυ της Τετάρτης (24/11) στο «The 2night show» ο Γρηγόρης Αρναούτογλου. Ο ταλαντούχος ηθοποιός μίλησε για τις αναίτιες επιθέσεις που έχει δεχθεί, για τους υποκριτές που έχει συναντήσει στην μακρόχρονη καριέρα του, αλλά και για όσους τον εκμεταλλεύτηκαν οικονομικά. Πώς από τη Νομική βρέθηκε στο θεατρικό σανίδι, η συμμετοχή στο «The Crown» και η «επίθεση» που δέχτηκε από τον Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος τον είχε αποκαλέσει μέτριο ηθοποιό.

«Έχω γίνει καλός στα συνδικαλιστικά, δεν φοβάμαι τη γραφειοκρατία και έχω γίνει ο καλύτερος μάρτυρας στα δικαστήρια, λόγω των σπουδών μου στη Nομική. Δεν έχω γίνει ποτέ ψευδομάρτυρας. Τέλειωσα τη Νομική αφού είχα μπει στο θέατρο. Δούλεψα σε δικηγορικό γραφείο παράλληλα με το θέατρο. Ήμουν βοηθός δικηγόρου σε ναυτιλιακά. Εμένα το όνειρό μου από παιδική ηλικία ήταν το θέατρο! Η σοβαρότητα δεν έχει να κάνει ούτε με τα χρώματα, ούτε με τον τρόπο που ντυνόμαστε», σχολίασε o Σπύρος Μπιμπίλας στον Αρναούτογλου. Ο ηθοποιός μίλησε και για τα πρώτα του βήματα στην τηλεόραση στο σίριαλ «Ιερόσυλοι», στην ΕΡΤ το 1983. «Όταν έπαιξα στους "Ιερόσυλους" με τραβολογούσαν στον δρόμο να τους πω τον δολοφόνο. Έλα που ο δολοφόνος ήμουν... εγώ και δεν μπορούσα να τους το πω. Το σίριαλ με έκανε πολύ γνωστό. Τότε αναγκάστηκα να πάρω το πρώτο μου αμάξι».

Σπύρος Μπιμπίλας: Η αναίτια επίθεση που δέχτηκα με εξύψωσε

Αναφορικά με τη δημοσιότητα που έχει πάρει τα τελευταία χρόνια ο Σπύρος Μπιμπίλας είπε: «Το αντιμετωπίζω πολύ ψύχραιμα. Το όνομά μου εκτοξεύθηκε, αλλά τα μυαλά μου δεν πήραν αέρα. Η αναίτια επίθεση που δέχτηκα (από Λιγνάδη) με εξύψωσε τόσο πολύ που άρχισαν όλοι να δείχνουν ότι με αγαπάνε, ακόμα και αυτοί που δεν με αγαπούσαν. Καταλαβαίνω τους ανθρώπους που μου ζητάνε συγγνώμη με τον τρόπο τους και γελάω με άλλους που μου δείχνουν τόσο μεγάλη αγάπη, ενώ ξέρω ότι δεν ισχύει. Δεν περιαυτολογώ, αλλά είμαι ένας καλός ηθοποιός και όλοι με ήθελαν στις δουλειές τους. Δεν έχω ζητήσει ποτέ πολλά χρήματα και δεν κοίταξα ποτέ αν είναι μεγάλος ή μικρός ο ρόλος», τόνισε και συνέχισε: «Δεν έχω νιώσει πόνο, αλλά πικρία όταν με εκμεταλλεύτηκαν οικονομικά. Τους δάνεισα χρήματα για να γίνει μια δουλειά και δεν μου τα επέστρεφαν ποτέ. Εκτός από τα προβλήματα με το MeToo και τον κορονοϊό, δεν μας δίνουν τα δικαιώματα και από τις πλατφόρμες. Κάνουμε μεγάλους αγώνες»

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών μίλησε για τη δράση του ΣΕΗ και τι προσφέρει στους ηθοποιούς. «Οι φίρμες σνόμπαραν το σωματείο παλιά, τώρα όχι. Ειδικά όταν ξεκίνησε το πρόβλημα του κορονοϊού ήρθαν ακόμα και πολύ παλιοί ηθοποιοί», εξήγησε και επεσήμανε: «Βοηθάνε πάρα πολύ πια και δίνουν χρήματα. Μερικοί έδωσαν πολλά χρήματα για να βοηθήσουν άλλους ηθοποιούς που είχαν πρόβλημα στον κορονοϊό. Χρειάζονται οι συλλογικές συμβάσεις για να ξέρει ο μικρός ηθοποιός τι πρέπει να παίρνει. Τα τελευταία 15 χψρόνια παρουσίαζαν ότι οι εργαζόμενοι στο θέατρο είχαν σαν πρώτη τους μέρα εργασίας την πρεμιέρα και όχι τις πρόβες. Το υπουργείο Πολιτισμού όταν χρειαστήκαμε βοήθεια μας βοήθησε».

Για την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τη θρησκεία

«Ήταν η νεράιδα της παιδικής μου ηλικίας. Αγαπούσα την Αλίκη Βουγιουκλάκη και κοιμόμουν με μια φωτογραφία της κάτω από το μαξιλάρι. Σε έκθεση στο δημοτικό είχα γράψει ότι αγαπάω περισσότερο την Αλίκη, από ότι τη μαμά και τον μπαμπά μου. Η μεγαλύτερή μου ευτυχία ήταν ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που τους θαύμαζα από παιδάκι έγιναν οικογένειά μου. Η Μάρθα Καραγιάννη, η Μαίρη Χρονοπούλου είναι φίλες μου. Καλουτά, Βέγγος που ήταν τα ινδάλματά μου, δούλεψα μαζί τους!», εξιστόρησε ο Σπύρος Μπιμπίλας. «Η μαμά μου που με λάτρευε, στην πρώτη ομάδα που κάναμε όταν αποφοιτήσαμε, ήρθε και έκανε την ταμία, την καθαρίστρια και τη μοδίστρα. Μέχρι και αφίσες κόλλησε στο δρόμο. Ο μπαμπάς μου είχε πεθάνει όταν έγινα ηθοποιός».

Αναφορικά με τα «πιστεύω» του ανέφερε: «Δεν χρειάζομαι τον φόβο καμίας θρησκείας. Είμαι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος. Μία κυρία με έβρισε στον δρόμο επειδή βγαίνω και λέω ότι είμαι άθρησκος. Μα δεν έχουμε δημοκρατία; Σέβομαι όλες τις θρησκείες, τις ιδιαιτερότητες και τις σεξουαλικές προτιμήσεις του καθενός. Για μένα θρησκεία είναι το σύμπαν, που ορίζει τα πάντα με τις ενέργειές του τις οποίες δεν μπορούμε να εξερευνήσουμε. Ό,τι δεν αποδεικνύεται εγώ το βάζω στην άκρη». 

Ο Σπύρος Μπιμπίλας εξήγησε - όπως έχει ξαναδηλώσει - ότι θεωρεί πώς δεν πρέπει να κοπούν τα σίριαλ με τον Πέτρο Φιλιππίδη, ενώ αναφέρθηκε και στον Γιάννη Δαλιανίδη: «Για εμένα ήταν μεγάλη απώλεια . Είχαμε γίνει πολύ φίλοι και όταν πέθανε ήταν σαν να έχανα ξανά τον πατέρα μου, τον είχα αγαπήσει πολυ. Δεν έγινα φίλος του εξ’ ανάγκης, γίναμε φίλοι μετά», είπε.

«Έχω περάσει μια πολύ ωραία ζωή. Είχα τέσσερις μεγάλες σχέσεις και είναι οικογένειά μου», τόνισε και συνέχισε: «Δεν ήθελα ποτέ να κάνω παιδί, δεν με ενδιέφερε να αφήσω τη συνέχειά μου. Θα αφήσω την καλή μου αύρα και όλο αυτό το έργο που κάνω για όλους. Το είχα αποφασίσει από μικρός».

Για το Crown: «Ντύθηκα Λάτσης και πήγα στο κάστινγκ»

«Δεν το είχα δει ποτέ. Με πήρε μία casting director και με ρώτησε αν θέλω να κάνω δοκιμαστικό. Το πρώτο που είπα είναι ότι δεν ξέρω καλά αγγλικά, ξέρω τα αγγλικά του τουρίστα. Μου είπαν ότι μοιάζω στον Λάτση. Ντύθηκα όπως εκείνος με το καπέλο και πήγα. Με διάλεξαν. Απαίτησα βοηθό για τη γλώσσα, μου είπαν μετά από 20 μέρες ότι δεν γίνεται και τους είπα ότι δεν θα πάω. Τελικά μου έφεραν. Με υποδέχτηκαν λες και ήμουν ο πιο διάσημος της Ελλάδας. Έγινα τα γυρίσματα στη Μαγιόρκα και τη Σεβίλλη. Πέρασα πολύ ωραία, έκατσα 10 μέρες για ένα επεισόδιο δύο σκηνών. Ήταν σαν ένα δώρο», εξήγησε και συνέχισε: «Υπήρχε χλιδή, άπειρη οργάνωση και άπειροι βοηθοί. Πήγα να δέσω τα κορδόνια μου μόνος μου και δεν με άφησαν. Δύο σκηνές έπαιξα βέβαια, δεν έγινε και κάτι. Πιο σπουδαία και ωραία πράγματα είναι αυτά που κάνω εγώ».

Σπύρος ΜπιμπίλαςThe CrownηθοποιόςΣΕΗΓρηγόρης Αρναούτογλου