Lifestyle|27.11.2021 10:22

Χριστίνα Χειλά - Φαμέλη για το διαφημιστικό σποτ με θέμα τις γυναικοκτονίες: «Υπήρχαν στιγμές που ανατρίχιαζα ολόκληρη»

Newsroom

Η Lacta σε συνεργασία με το Κέντρο Διοτίμα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Έμφυλης Βίας, δημιούργησε φέτος ένα βίντεο που μιλά για τις γυναικοκτονίες στο πλαίσιο της ενδοοικογενεικής/ενδοσυντροφικής βίας αλλά και όσα προηγούνται αυτών. Κυρίως όμως, κάνει σαφή τη μοναξιά που βιώνει μια γυναίκα όταν κακοποιείται, που δυσκολεύεται να πιστέψει, που δεν μπορεί να μιλήσει και που παρακολουθεί την απόπειρά της για διαφυγή από την κόλαση της κλειστής πόρτας να γίνεται η αφορμή για ακόμα πιο έντονη βία, σωματικές και ψυχολογικές απειλές.

Η ταινία μικρού μήκους περιγράφει την ιστορία αγάπης μιας νεαρής γυναίκας -την υποδύεται η Χριστίνα Χειλά Φαμέλη- την οποία δολοφονεί στο τέλος ο σύντροφός της -τον υποδύεται ο Εκτορας Λιάτσος- κατά τη διάρκεια ενός ακόμη καυγά τους. «Αυτή η ταινία, η πολύ μικρή ταινία, έγινε με πολύ μεγάλη αγάπη και σεβασμό. Δύσκολο πολύ. Είναι πράγματα που δεν αγγίζονται εύκολα αυτά. Αυτό που είπαμε όλοι είναι ότι έστω και μία γυναίκα να ζητήσει βοήθεια, έχουμε πετύχει τον σκοπό μας» ανέφερε, αρχικά, η ηθοποιός.

Και συνέχισε: «Η πιο δύσκολη στιγμή ήταν η τελευταία, αυτή που με ρίχνει από τον γκρεμό. Αυτή ήταν η πιο δύσκολη και πρακτικά και συναισθηματικά, πήγαμε στα άκρα. Η αλήθεια είναι ότι ήμουν λίγο κενή συναισθηματικά. Γιατί αν το άφηνα όλο αυτό το πράγμα να με επηρεάσει και να μπει μέσα μου, δεν θα μπορούσα να παίξω. Με σοκάρει η ιδέα. Όσο κράτησαν τα γυρίσματα, προσπαθούσα να παίρνω απόσταση από αυτό, να μην το σκέφτομαι, να κάνω απλά τη δουλειά μου. Όταν τελείωσε όλο αυτό, με τα μηνύματα που έλαβα, υπήρχαν στιγμές που ανατρίχιαζα ολόκληρη, δεν μπορώ να το διανοηθώ». 

Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τους αρμόδιους φορείς είναι ενδεικτικά. Η τελευταία έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα αποδεικνύει πως 137 γυναίκες ανά τον κόσμο δολοφονούνται καθημερινά από τον σύντροφό τους ή από κάποιον συγγενή τους. Σύμφωνα πάλι με την πιο πρόσφατη έκθεση για τη βία κατά των γυναικών από τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΟΠΙΦ), την περίοδο Μαρτίου - Απριλίου 2020, στα συμβουλευτικά κέντρα του δικτύου δομών για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών απευθύνθηκαν 549 γυναίκες στο σύνολο. Οι επικρατέστερες μορφές και τους δύο μήνες αναφοράς υπήρξε η ενδοοικογενειακή βία με σχεδόν 84%. Περίπου το 28% των γυναικών έλαβε ψυχολογική υποστήριξη και το 26% νομική υποστήριξη.

LactaγυναικοκτονίαΗμέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικώνέμφυλη βίαΧριστίνα Χειλά Φαμέληκακοποίηση