Lifestyle|07.12.2021 09:23

Ζέτα Δούκα: «Έχω περάσει νευρική ανορεξία και νευρογενή βουλιμία από τα 15» - Ο εθισμός και οι απαντήσεις που έψαχνε

Newsroom

H Zέτα Δούκα βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή «Απλές κουβέντες» του OPEN το βράδυ της Δευτέρας (6/12) και μίλησε για τη νευρική ανορεξία, αλλά και την ψυχανάλυση και το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει. «Έχω περάσει νευρική ανορεξία και νευρογενή βουλιμία από τα 15 μέχρι τα 26 μου. Ο σωστός όρος είναι διαταραχές πρόσληψης τροφής και είναι καλό να το λέμε σωστά. Υπάρχει η πεποίθηση ότι ο ανορεξικός δεν πεινάει και δεν θέλει να φάει, κάτι που είναι λάθος. Ο άνθρωπος που έχει ανορεξία και πεινάει και θέλει να φάει» είπε η Ζέτα Δούκα.

Ζέτα Δούκα: «Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής ανήκουν στην κατηγορία των εθισμών»

Η ηθοποιός συνέχισε για τον άνθρωπο που αντιμετωπίζει θέματα ανορεξίας, ξεκαθαρίζοντας ότι η ίδια δεν είναι ειδικός: «Χρησιμοποιεί την τροφή ως μέσο άσκησης, εξουσίας και τελειομανίας στο κεφάλι του. Ως μέσο ελέγχου στον εαυτό του. Όταν προσπαθείς να ελέγξεις κάτι σημαίνει ότι έχεις ένα πολύ μεγάλο κενό με την ίδια σου την πηγή της ύπαρξης. Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής είναι σοβαρές ψυχικές αρρώστιες, που ανήκουν στην κατηγορία των εθισμών, όπως είναι τα ναρκωτικά και το αλκοόλ.

Οι άνθρωποι που έχουν εθισμούς ξέρουν ότι αυτό που κάνουν είναι κακό, ότι θα τους καταστρέφει, αλλά είναι ο μόνος τρόπος που μπορούν να υπάρξουν μέχρι να θεραπευτούν», είπε χαρακτηριστικά η ηθοποιός τονίζοντας πόσο την βοήθησε το θέατρο και η ψυχανάλυση: «H ενασχόλησή μου με το θέατρο ήταν ένα κομβικό σημείο. Σε ηλικία 19 ετών μπήκα για πρώτη φορά στη διαδικασία της ψυχοθεραπείας. Μέσα από αυτή τη διαδικασία βρήκα τα εργαλεία να δίνω απαντήσεις στα βασικά μου υπαρξιακά ερωτήματα. Η ψυχανάλυση είναι το μοναδικό δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου και να πιάσει τόπο».

Η Ζέτα Δούκα ανέτρεξε στο παρελθόν και περιέγραψε πώς πήρε την απόφαση να αφήσει την προηγούμενη δουλειά της και να ασχοληθεί με την υποκριτική. Μίλησε ακόμα για την παιδική της ηλικία και μοιράστηκε τον προβληματισμό της, όσον αφορά το πόσο έχουν αλλάξει οι εποχές σε σχέση με την αυτονομία και την ανεξαρτησία των ανθρώπων. Εξομολογήθηκε πως έχει παλέψει με την κατάθλιψη για πολλά χρόνια και εξήγησε πώς κατάφερε να την ξεπεράσει.

Χαρακτήρισε επίσης την περίοδο που πέρασε, εξαιτίας των γεγονότων του #ΜeΤoo, ως περίοδο πολύ μεγάλης μαυρίλας. Δήλωσε πως ένιωσε την ευθύνη των όσων είπε και ευθύνη για τους ανθρώπους που της ζητούσαν βοήθεια. Η Ζέτα Δούκα μιλάει και για τα παιδικά βιβλία που έχει γράψει και εξηγεί, πώς αυτά μπορούν να λειτουργήσουν, ως μέσο για να μεταφερθούν στα παιδιά οι αξίες που πραγματεύονται οι ιστορίες.

 

Ζέτα Δούκα: «Εξαντλήθηκα - Άντλησα δύναμη από τη Μπεκατώρου»

Η Ζέτα Δούκα βρέθηκε καλεσμένη πριν από μερικές ημέρες στην εκπομπή «Ποιος είναι Πρωινιάτικα» και μίλησε, αρχικά, για την περίοδο που πέρασε νευρική ανορεξία.

«Έφτιαξα μία μη κερδοσκοπική οργάνωση την "Ανάσα" η οποία είναι 14 χρόνια για ανθρώπους που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές. Το ξεκίνησα γιατί κι εγώ αντιμετώπιζα πρόβλημα στην εφηβεία μου και στα μετεφηβικά χρόνια. Είχα φτάσει να ζυγίζω 42 κιλά. Ήταν μια περίοδος στην οποία νόσησα κι εγώ από νευρική ανορεξία και όταν μετά από πολλά χρόνια το ξεπέρασα και ερωτήθηκα ως ηθοποιός αν έπασχα από διαταραχές πρόσληψης τροφής, είπα "ναι". Το σώμα μου, σταμάτησε να έχει περίοδο για 9 μήνες. Το σώμα πάντοτε σε προειδοποιεί και ο οργανισμός σου για οτιδήποτε σου συμβαίνει. Το θέμα είναι πώς θα το αντιληφθείς» δήλωσε η ίδια.

 

Στη συνέχεια, η ηθοποιός είναι από τις γυναίκες που μίλησαν ανοιχτά για τη λεκτική και ψυχολογική βία στον εργασιακό χώρο, η ίδια ανέφερε ότι πήρε δύναμη από την υπόθεση της Σοφίας Μπεκατώρου. «Άντλησα, όντως, δύναμη από τη Σοφία. Αισθάνθηκα ό,τι η κοινωνία είναι πιο έτοιμη. Αισθάνθηκα μέσα μου πιο έτοιμη. Αισθάνθηκα ό,τι είναι σημαντικό να μιλήσουμε καθαρά και ονομαστικά γιατί μόνο αυτό θα έκανε τη διαφορά, όπως και τελικά έγινε. Πέρασα δύσκολα. Πέρασα πάρα πολλά μονοπάτια συναισθηματικά. Εξαντλήθηκα και εξουθενώθηκα συναισθηματικά. Επειδή είμαι άτομο της ευθύνης, δεν φοβάμαι να βγαίνω μπροστά και να μιλήσω... Εγώ είμαι μάνα για όλα τα παιδιά. Είμαι σε αυτή την ηλικία που είμαι, για να φτιάξω έναν κόσμο καλύτερο, όχι μόνο για τη Θάλεια, αλλά για όλους τους ανθρώπους, σε όποια ηλικία κι αν είναι... Η κοινωνία είναι στηριγμένη σε σαθρά θεμέλια. Πατριαρχικά, με στερεότυπα που δεν ευνοούν κανέναν, παρά μόνο κάποιες ομάδες».   

Το μήνυμα για το «body positivity» - Αγάπησε το σώμα σου και μην ακούς κανέναν

Πολλές είναι οι φορές που η Ζέτα Δούκα έχει μοιραστεί δημοσίως θέματα που την έχουν απασχολήσει. Η ηθοποιός πριν από κάποιο καιρό θέλησε να στείλει ένα μήνυμα για το πόσο σημαντικό είναι να αγαπάμε το σώμα μας και να το αποδεχόμαστε όπως ακριβώς είναι. Έτσι ανέβασε μια φωτογραφία της στο Instagram με μαγιό την οποία συνόδεψε με το εξής κείμενο.

 

«Αυτό είναι το σώμα μου. Ένα σώμα που έχει παχύνει, αδυνατίσει, βασανιστεί, αρρωστήσει από ανορεξία, γεννήσει τη Θάλεια, έχει χειρουργηθεί, μπαίνει σε κλιμακτήριο, αλλάζει, προσπαθεί να διατηρείται υγιές και δυνατό, κατά καιρούς μισηθεί και αγαπηθεί και πλέον έχει την απόλυτη αποδοχή και σεβασμό μου. Ε, δεν αξίζει μια ωραία σέλφι με μαγιώ; Αγάπησε το σώμα σου, κάντο να περνάει όμορφα μαζί σου και μην ακούς κανέναν! Καλό καλοκαίρι».

Η ηθοποιός παλαιότερα είχε αποκαλύψει και τα σημάδια στο σώμα της από μία εγχείρηση, στην οποία είχε υποβληθεί, λέγοντας ότι μετά από έναν απλό έλεγχο ρουτίνας κατέληξε να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. «Στη ζωή μου εχω περάσει πολλά και διάφορα γεγονότα που έχουν αφήσει το σημάδι τους πάνω μου. Άλλα σημάδια είναι ορατά διά γυμνού οφθαλμού, άλλα όχι, αφού μπορεί να κρύβονται βαθιά στην ψυχή μας… Όλα όμως με κάνουν να νιώθω ξεχωριστή, γιατί μου θυμίζουν όλα όσα έχω καταφέρει», είχε γράψει η ηθοποιός Ζέτα Δούκα.



OPENνευρική ανορεξίαΖέτα ΔούκαOpen TV