Lifestyle|15.12.2021 08:46

«Εξευτελιζόμαστε στον κόσμο»: Συγκινημένη η Χάρις Αλεξίου σχολιάζει το κάψιμο του βιβλίου του Ευγένιου Τριβιζά

Newsroom

Τη στεναχώρια της εξέφρασε η αγαπημένη ερμηνεύτρια Χάρις Αλεξίου, που τοποθετήθηκε με ανάρτησή της για το κάψιμο του βιβλίου του Ευγένιου Τριβιζά σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Χαλκίδα. Σχετικό βίντεο από την απαράδεκτη αυτή κίνηση των διαδηλωτών-αρνητών προβλήθηκε στα δελτία ειδήσεων.

Το απόγευμα της Τρίτης 14 Δεκεμβρίου, η Χάρις Αλεξίου δημοσίευσε ένα βίντεο, διάρκειας περίπου 40 δευτερολέπτων, στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, με το σχόλιό της για την κίνηση αυτή, την οποία θεωρεί «εξευτελιστική».

 

Όσα είπε η Χάρις Αλεξίου για το κάψιμο του βιβλίου του Ευγένιου Τριβιζά

«Είδα στις ειδήσεις ένα βίντεο, να καίνε τα παιδικά βιβλία που έγραψε ο Τριβιζάς. Δεν είναι σωστά πράγματα αυτά. Όποιος και να έχει δίκιο, η μία πλευρά ή η άλλη πλευρά, κάπου θα υπάρχει ένας λόγος για να στηρίζει ο καθένας την άποψή του. Δεν είναι ωραίο πράγμα αυτό. Ας μην εξευτελιζόμαστε σε όλο τον κόσμο, γιατί αυτή η εικόνα θα ταξιδέψει παντού» τονίζει η δημοφιλής τραγουδίστρια, ενώ στη λεζάντα του post της σημειώνει: «Ψυχραιμία παιδιά».

Διαδικτυακοί φίλοι της σπουδαίας ερμηνεύτριας έχουν σχολιάσει το βίντεο που ανάρτησε, επικροτώντας τα λεγόμενά της. «Πάλι καλά που υπάρχουν άνθρωποι σαν κι εσάς κι έχει ο κόσμος ακόμα ελπίδα. Μπράβο και πάλι μπράβο. Πόσο δίκιο έχετε για ακόμα μία φορά» γράφει ένας χρήστης, ενώ ένας άλλος «Γι αυτό είσαι η Χαρούλα, για αυτή τη λαμπερή ψυχή». Ενώ ένα άλλο μήνυμα αναφέρει: «Ας έχουμε σε όλα όσα βλέπουμε γύρω μας μια γλυκιά και γεμάτη κατανόηση στάση. Όπως ακριβώς αυτής της κας Χαρούλας. Έχουμε ξεχάσει τι σημαίνει ανθρωπιά, παιδεία, αγάπη. Όλοι ανυπομονούν να στήσουν στον τοίχο τον επόμενο που θα κάνει ένα παραστράτημα. Η ευγένεια και η αγάπη είναι τα φάρμακα των ψυχών μας. Κυρία Αλεξίου συνεχίστε να είστε φως μέσα σε όλο αυτό που ζούμε»

Θύμωσαν πολύ κόσμο οι εικόνες ντροπής, που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από τη συγκέντρωση αντιεμβολιαστών στη Χαλκίδα. Καίγοντας βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά αντιεμβολιαστές ακούγονται να λένε «αυτό δεν είναι βιβλίο», ενώ φωνάζουν συνθήματα όπως «κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας». Πριν κάψουν το βιβλίο του γνωστού συγγραφέα για τον κορονοϊό ακούγονται να βγάζουν κήρυγμα υποστηρίζοντας: «Αυτό είναι το βιβλίο του Ευγενίου Τριβιζά το οποίο κάνει προπαγάνδα στα μικρά μας τα παιδιά να μην πλησιάζουν τους ηλικιωμένους μας».

Οι αρνητές, σε κατάσταση παράκρουσης, έκαψαν επίσης παιδικές μάσκες, Self test, αντίγραφο του νόμου περί μέτρων περιορισμού του κορονοϊού και υποστήριξαν ότι το βιβλίο που μοιράστηκε την περασμένη εβδομάδα στα σχολεία αποτελεί προϊόν προπαγάνδας.

Ποιος είναι ο Ευγένιος Τριβιζάς

Ο Ευγένιος Τριβιζάς είναι δικηγόρος, πτυχιούχος της Νομικής και των Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος πτυχίου Master of Laws (University College London) και διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (London School of Economics and Political Science). Επίσης, Senior Research Fellow του Πανεπιστημίου Λονδίνου. Διδάσκει Εγκληματολογία και Συγκριτικό Ποινικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Reading και διευθύνει το Τμήμα Εγκληματολογικών Μελετών του ίδιου Πανεπιστημίου (Director of Criminal Justice Studies). Έχει διδάξει επίσης στο Bramshill Police College, τo Central London Polytechnic και το London School of Economics. Από το 1993-1998 ήταν επισκέπτης καθηγητής Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Με τη λογοτεχνία ο Ευγένιος Τριβιζάς έχει ασχοληθεί από τα παιδικά του χρόνια. Έχει γράψει πάνω από 100 βιβλία για παιδιά, ένα βιβλίο για ενήλικες (Ο Ερωτευμένος Πυροσβέστης) και πάνω από 20 θεατρικά έργα, καθώς και λιμπρέτα για όπερες. Τα θεατρικά του έργα «Το όνειρο του σκιάχτρου» παίχτηκε το 1992 στο θέατρο του Βρετανικού Μουσείου της Αγγλίας στα πλαίσια του European Arts Festival. Τον ίδιο χρόνο το έργο του «Χίλιες και Μία Γάτες» σε μετάφραση του Z. Rudrinski βραβεύτηκε με το Α΄ Βραβείο στον παγκόσμιο διαγωνισμό θεατρικού έργου που οργάνωσε το Πολωνικό Κέντρο Τέχνης για τη Νεότητα.

Το 1993 το βιβλίο του «Τα Τρία Μικρά Λυκάκια» έφτασε στη δεύτερη θέση των αμερικάνικων παιδικών best sellers (Picture Books). Βιβλία του Ευγένιου Τριβιζά έχουν μεταδοθεί από το BBC, έχουν περιληφθεί στα αναγνωστικά ελληνικών και αμερικανικών σχολείων και έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γερμανικά, ισπανικά, ολλανδικά, σουηδικά, ιαπωνικά και πολλές άλλες γλώσσες. Στην Αμερική η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Μινεσότα της Μινεάπολης (Ε.Μ. Αndersen Library) αποφάσισε να συγκεντρώσει το σύνολο των λογοτεχνικών βιβλίων του Ευγένιου Τριβιζά, μελέτες για το έργο του, χειρόγραφα και άλλο υλικό σε μια ειδική ερευνητική συλλογή. Η έκθεση των πρώτων αποκτημάτων της συλλογής έγινε στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα το Μάιο του 2000, όπου ο Ευγένιος Τριβιζάς ο ίδιος ήταν παρών.

συγκέντρωσηαρνητές μάσκαςΧάρις ΑλεξίουΕυγένιος Τριβιζάςτραγουδίστρια