Lifestyle|10.01.2022 07:30

MasterChef 2022: Η ιστορία του μαγειρικού διαγωνισμού, οι νικητές και τι θα δούμε στην πρεμιέρα

Άγγελος Γεραιουδάκης

Οι κουζίνες του «MasterChef» παίρνουν και πάλι φωτιά και οι νέοι διαγωνιζόμενοι θα τα δώσουν όλα για την πολυπόθητη ποδιά στο ριάλιτι μαγειρικής του Star, το οποίο επιστρέφει για έκτη χρονιά και ανεβάζει αυλαία απόψε (10/1) στις 21:00. Αυτή τη σεζόν, οι τρεις chef -Σωτήρης Κοντιζάς, Πάνος Ιωαννίδης και Λεωνίδας Κουτσόπουλος- δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να γευτούν άτολμα πιάτα αλλά ακραία πρωτότυπες, τολμηρές δημιουργίες. Δεν θέλουν δικαιολογίες αλλά δουλειά, επιμονή, αγάπη, σεβασμό στα υλικά και φαντασία. Ο παίκτης, που θα ξεπεράσει, όχι τους αντιπάλους του αλλά τον εαυτό του και τις εξαιρετικά εφευρετικές μαγειρικές δοκιμασίες του φετινού «MasterChef», θ' αναδειχθεί νικητής και θα κερδίσει, πέρα από τον τίτλο και το έπαθλο των 50.000 ευρώ.

Το «MasterChef» ξεκίνησε να προβάλλεται από τη Βρετανία πριν από 31 χρόνια και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 1990, με δημιουργό τον Franc Roddam (Φρανκ Ρόνταμ). Το φορμάτ ήταν αρκετά διαφορετικό σε σχέση με αυτό που γνωρίζουμε σήμερα. Απευθυνόταν αμιγώς σε ερασιτέχνες μάγειρες, ενώ δεν είχε καθιερωθεί ακόμη τότε η παρουσία κριτών - σεφ που θα καθοδηγούσαν τους διαγωνιζόμενους. Περιελάμβανε εννέα γύρους, τρεις ημιτελικούς και έναν τελικό. Σε κάθε γύρο, τρεις διαγωνιζόμενοι είχαν την αποστολή να ετοιμάσουν ένα γκουρμέ γεύμα τριών πιάτων σε λιγότερο από δύο ώρες. Οι διαγωνιζόμενοι μπορούσαν να επιλέξουν το γεύμα, αν και υπήρχε όριο τιμής στα υλικά.

Οικοδεσπότης του ριάλιτι ήταν τότε ο Loyd Grossman (Λόιντ Γκρόσμαν), ο οποίος κάθε βδομάδα μαζί τον Richard Shepherd και τον Michael Caine συζητούσαν τα μενού, μιλούσαν με τους διαγωνιζόμενους και έκριναν τα πιάτα. Το «MasterChef» προβλήθηκε με αυτούς τους κανόνες για δέκα ολόκληρα χρόνια. Τον Οκτώβριο του 2000, ο Grossman αποφάσισε ν' αποχωρήσει από την εκπομπή, καθώς δεν συμφωνούσε με τις προτεινόμενες αλλαγές που σχεδίαζαν οι υπεύθυνοι. Τη θέση του πήρε ο σεφ Gary Rhodes, ο οποίος παρουσίαζε προηγουμένως το αμερικάνικο «MasterChef» και ήταν πηγή έμπνευσης για διάφορους άλλους μαγειρικούς διαγωνισμούς, όπως το «Hell's Kitchen», που προβλήθηκε στην Ελλάδα, μέσα από τη συχνότητα του ΑΝΤ1 πριν από μερικά χρόνια. Δυστυχώς, όμως, τα νούμερα τηλεθέασης δεν ήταν ικανοποιητικά για το «MasterChef», με αποτέλεσμα το BBC σταμάτησε την προβολή του σόου, μόλις ολοκληρώθηκε η σεζόν. 

Το 2005, ο Franc Roddam και ο John Silver (Τζον Σίλβερ) μαζί με την παραγωγό Karen Ross (Κάρεν Ρος), δίνουν μία ακόμα ευκαιρία στο ριάλιτι, το οποίο αναβαθμίζουν και το φέρνουν πιο κοντά σε αυτό που ξέρουμε εμείς στην Ελλάδα. Αρχικά έφερε τον τίτλο «MasterChef Goes Large», αλλά η ονομασία επανήλθε σε «MasterChef» το 2008. Κριτές ήταν ο John Torode και ο Gregg Wallace, ενώ το ρόλο του αφηγητή ανέλαβε η India Fisher. Η εκπομπή έκανε μεγάλη επιτυχία και προβιβάστηκε από το BBC 2 στο πρώτο κανάλι της βρετανικής τηλεόρασης, λόγω της υψηλής τηλεθέασης.

Αυτή τη στιγμή, το «MasterChef» παράγεται σε πάνω από 40 χώρες και προβάλλεται σε περισσότερες από 200 επικράτειες. Παρουσιάζεται σε τέσσερις κύριες μορφές: το κύριο «MasterChef», την έκδοση για επαγγελματίες μάγειρες «MasterChef: The Professionals», την έκδοση για διασημότητες «Celebrity MasterChef» και την έκδοση για παιδιά «Junior MasterChef», η οποία άρχισε να προβάλλεται στη Βρετανία το 1994. Εκτός από τα παραπάνω φορμάτ, όμως, η Αυστραλία έχει δημιουργήσει το «MasterChef All - Stars», όπου πρώην διαγωνιζόμενοι μαγειρεύουν ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα για φιλανθρωπίες, αλλά και η Ουκρανία την εφηβική έκδοση «MasterChef Teens».

Το 2018, η εταιρεία παιχνιδιών για κινητά «Animoca» εξασφάλισε τα δικαιώματα του franchise, με σκοπό να δημιουργήσει παιχνίδια βασισμένα στο επιτυχημένο τηλεοπτικό πρόγραμμα.

Άκης Πετρετζίκης: Ο πρώτος Έλληνας MasterChef

Σε μια δύσκολη μαγειρική μονομαχία με τον Μιχάλη Καλαβρινό, ο Άκης Πετρετζίκης στις 28 Δεκεμβρίου 2010 αναδείχτηκε ο πρώτος Έλληνας «MasterChef» με 64 βαθμούς, έναντι 63 του αντιπάλου του. Χαρακτηριστικό είναι πως εκείνη την ημέρα, η παρουσιάστρια Ευγενία Μανωλίδου την ώρα της ανακοίνωσης του νικητή είχε αναφέρει την ατάκα «θα καταρρεύσω», που μέχρι και σήμερα είναι viral. 

«Το MasterChef είναι μία πολύ πονεμένη ιστορία και από τα μεγαλύτερα άγχη που έχω περάσει στη ζωή μου. Στο ξενοδοχείο που δούλευα στο Λονδίνο έτρωγε η βασιλική οικογένεια. Ήταν ουσιαστικά το ξενοδοχείο του Παλατιού. Το να δουλεύεις σε αυτό το ξενοδοχείο και να έχεις τη θέση που είχα ήταν σε φάση ότι με το που φύγεις από εκεί, ότι θέση υπάρχει στην αγορά την έχεις. Σκοπός μου ήταν να πάω στη Νέα Υόρκη. Εκείνο το διάστημα βγήκε ο διαγωνισμός του "MasterChef" και την αίτηση την έκανε ο κολλητός μου. Ήταν μεγάλο δίλημμα τι θα κάνω. Είχα μια φτιαγμένη καριέρα στο εξωτερικό και έπρεπε να πάρω την απόφαση αν θα γυρίσω στην Ελλάδα ή θα κάτσω τελικά στο ξενοδοχείο. 

Γύρισα και πήγα στο "MasterChef" για να κερδίσω τον τίτλο. Η συνέχεια ήταν τραγική. Δεν μου άρεσε καθόλου. Είχα κάνει τόσα πράγματα στη ζωή μου και όταν βγαίνει ένας άνθρωπος από ένα παιχνίδι δεν ενδιαφέρει κανέναν να ρωτήσει τι έκανε στη ζωή του. Ενδιαφέρουν όλα τα υπόλοιπα εκτός από αυτό. Για καιρό μετά που τελείωσε το παιχνίδι ήμουν μετανιωμένος, δεν ήξερα τι να κάνω. Είχα στεναχωρηθεί πάρα πολύ γιατί δεν υπήρχε κάτι μετά το MasterChef» είχε ομολογήσει ο ίδιος στην εκπομπή της Ελεονώρας Μελέτη μερικά χρόνια μετά τη νίκη του. 

Μετά το τέλος του ριάλιτι, ωστόσο, ο Άκης Πετρετζίκης εμφανίστηκε στην εκπομπή «Το Πρωινό Μου» με τη Φαίη Σκορδά και τον Γιώργο Λιάγκα, αναλαμβάνοντας την καθημερινή στήλη μαγειρικής. Στη συνέχεια, δημιούργησε το δικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και σάιτ, στα οποία δείχνει τις συνταγές του και πουλάει δικά του προϊόντα για την κουζίνα. Εν τω μεταξύ, έχει ανοίξει τα δικά του εστιατόρια σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, έχει γράψει βιβλία με τις δικές του συνταγές, ενώ έχει παρουσιάσει και αρκετές εκπομπές μαγειρικής, όπως τα «Καν’ το όπως ο Άκης», «Ιστορίες από τη Λίστα», «Μια βαλίτσα γεύσεις», «Ready Steady, cook», «Kitchen Lab», «Bake of Greece» κ.α.

Ο πρώτος και o δεύτερος κύκλος του «MasterChef» προβλήθηκαν μέσα από τη συχνότητα του MEGA, με παρουσιάστριες την Ευγενία Μανωλίδου και τη Μαίρη Συνατσάκη αντίστοιχα. Τον Μάρτιο του 2017, το Star απέκτησε τα δικαιώματα της εκπομπής, επαναφέροντας το ριάλιτι μαγειρικής έπειτα από τέσσερα χρόνια, χωρίς παρουσιαστές και με κριτές - σεφ τον Σωτήρη Κοντιζά, τον Πάνο Ιωαννίδη και τον Λεωνίδας Κουτσόπουλο. Όλα αυτά τα χρόνια, νικητές έχουν αναδειχθεί ο Λάμπρος Βακιάρος, ο Τιμολέων Διαμαντής, ο Μανώλης Σαρρής, ο Σταύρος Βαρθαλίτης και η Μαργαρίτα Νικολαΐδη

Μαργαρίτα Νικολαΐδη: Η πρώτη Ελληνίδα MasterChef 

Έπειτα από πέντε μήνες σκληρής προσπάθειας, δύσκολων συνταγών και ίντριγκας, το «MasterChef 5» έριξε αυλαία τον περασμένο Ιούνιο, με τη Μαργαρίτα Νικολαΐδη να παίρνει τον τίτλο της πρώτης Ελληνίδας MasterChef και το έπαθλο των 50.000 ευρώ. Η ανακοίνωση του νικητή έγινε στο live κομμάτι του τελικού και προκάλεσε χειροκροτήματα και ιαχές ενθουσιασμού ειδικά από τον σύντροφό της, Χρήστο.

Η Μαργαρίτα κατάγεται από την Καλλονή της Μυτιλήνης και είναι 27 ετών. Το παρατσούκλι της είναι «γλωσσοκοπάνα» και έτσι τη φωνάζουν οι φίλοι και οι συνάδελφοί της για να την πειράξουν. Η μαγειρική είναι τρόπος ζωής για εκείνη και φάνηκε και μέσα στο ριάλιτι μαγειρικής του Star. Με μία βαλίτσα στο χέρι έχει κυνηγήσει πολλές φορές το όνειρό της. 

«Όταν αποφάσισα να κάνω αίτηση στο MasterChef 5 έγραψα σε ένα λευκό πίνακα στο δωμάτιό μου "Μαργαρίτα Νικολαΐδη νικήτρια MasterChef 5" δεν το πίστευα το ήθελα όμως… Πέντε μήνες μετά γύρισα στο δωμάτιό μου και το ξαναδιάβασα και τώρα έχει συμβεί και γελάω από μέσα μου, γιατί τότε ξεκίνησε σαν αστείο και τώρα κρατάω το έπαθλο. Δεν θα σβήσω αυτά τα γράμματα από τον πίνακα, με συγκινούν, και πιο πολύ με συγκινεί που ενώ δεν άλλαξε τίποτα στο δωμάτιό μου μέσα σε ένα μόνο βράδυ αλλάζει σιγά σιγά η ζωή μου! Εγώ, η Μαργαρίτα σας λέω να πιστεύετε στα όνειρα σας, ν' αγαπάτε αυτό που κάνετε και να ζείτε την κάθε στιγμή» είχε γράψει η ίδια σε ανάρτησή της, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος. 

Έχει σπουδάσει μαγειρική και ζαχαροπλαστική και έχει ζήσει για πολλά χρόνια στο εξωτερικό, δουλεύοντας. Όπως είπε στην οντισιόν της, στη Νορβηγία δούλεψε σε εστιατόριο κάτω από το νερό! Είχε ενθουσιαστεί όταν είχε μάθει πώς υπάρχει τέτοιο πράγμα... και έστελνε το βιογραφικό της επίμονα πριν καν ακόμα ανοίξει! Τελικά την προσέλαβαν και ήταν μια μαγική εμπειρία. Έχει απορρίψει προτάσεις στο εξωτερικό για να γυρίσει στην Ελλάδα και να είναι δίπλα στον σύντροφό της, Χρήστο Καλομοίρη

«Η αλήθεια είναι πως έχω δηλώσει τρεις φορές συμμετοχή στο MasterChef. Και με είχαν καλέσει, αλλά πάντα κάτι τύχαινε. Δεν πήγα ποτέ, παρόλο που με φώναξαν να κάνω οντισιόν. Φέτος είπα: "γιατί όχι; τι έχω να χάσω;". Ένιωσα πως ήθελα να ζήσω την εμπειρία, να δω τι γίνεται πίσω από τις κάμερες. Ήθελα να το δω αυτό που λένε για το MasterChef. Λέω να πάω μ' ένα πιάτο να δω τι θα γίνει και αν περάσω, συνεχίζω. Όντως πήγα με το κρύο πιάτο, μου λένε να πάω και με το ζεστό πιάτο. Μετά τα είδατε τα επόμενα βήματα...» είχε αναφέρει για τη συμμετοχή της στο ριάλιτι στην εκπομπή «Στη Φωλιά των Κου Κου».   

MasterChef 6: Μποξ, μπαλέτο και μπουζούκια στο τρέιλερ των κριτών

Το τρέιλερ του «MasterChef 6» κυκλοφόρησε στον τηλεοπτικό αέρα μέσα Δεκεμβρίου και προκάλεσε «σεισμό» γέλιου και σχολίων στους χρήστες των social media. Θα μπορούσαν ποτέ οι τρεις chef Σωτήρης Κοντιζάς, Πάνος Ιωαννίδης και Λεωνίδας Κουτσόπουλος, να αλλάξουν πορεία ζωής; Να κάνουν τη μεγάλη ανατροπή; Ν' απαρνηθούν κουτάλες, κατσαρόλες, το μπεν μαρί, το κονφί το κονσομέ και να διαλέξουν ρινγκ, πίστες και μαθήματα χορού;

Ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος «παλεύει» με το ταλέντο του όχι στα αυγά ποσέ αλλά στα… δυνατά κροσέ! Επαγγελματίας πυγμάχος με αποφασιστικότητα, ορμή, και το γνωστό βλέμμα – αίνιγμα αλλά μήπως κάτι δεν έχει υπολογίσει σωστά; Ο Πάνος Ιωαννίδης, θέλησε να ανακαλύψει άγνωστες πτυχές του εαυτού του σε μια αίθουσα μπαλέτου. Αντί να ετοιμάζει σάλτσα κουλί, βρίσκεται ανάμεσα σε τουτού από λευκό τούλι και εκείνος ως «μαύρος κύκνος» παλεύει να συντονίσει τις κινήσεις του με τις εντολές της δασκάλας χορού, προκαλώντας της.. πονοκέφαλο! Τι μπορεί να κάνει ένας Ιάπωνας στα μπουζούκια; Να είναι στην κουζίνα και να ετοιμάζει απολαυστικό σούσι ή να τραγουδάει στην πίστα μεγάλες λαϊκές επιτυχίες; Μη βιαστείτε να απαντήσετε γιατί ο Σωτήρης Κοντιζάς κάνει τη μεγάλη έκπληξη τραγουδώντας για τον μεγάλο του έρωτα, το φαγητό!

Όλες οι προσπάθειες τους, όμως, ν' αλλάξουν τη μοίρα τους είναι μάταιες! Γιατί όλοι οι δρόμοι οδηγούν τελικά στην κουζίνα του ριάλιτι, που είναι πανέτοιμη να τους υποδεχθεί μαζί με δεκάδες υποψήφιους μάγειρες για να ζήσουμε για άλλη μια χρονιά ένα μαγικό, μοναδικό, εκστατικό, μαγειρικό ταξίδι!

Το γύρισμα για το τρέιλερ του φετινού «MasterChef» ήταν πολύωρο αλλά ξεκαρδιστικό, με τους τρεις chef σε μεγάλα κέφια, με ανεβασμένη ενέργεια και διάθεση. Αξέχαστο θα μείνει σε όλους το βλέμμα του Λεωνίδα Κουτσόπουλου μόλις αντίκρυσε τον αντίπαλό του στο ρινγκ καθώς το ύψος του ξεπερνάει τα 2 μέτρα! Λίγο πριν το γύρισμα ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος έκανε προπόνηση με τον επαγγελματία αθλητή, φόρεσε τον εξοπλισμό του, έβαλε το μασελάκι του και ρίχτηκε σαν "πάνθηρας" στη μάχη!

Το γύρισμα του Πάνου Ιωαννίδη δυσκόλεψε περισσότερο απ' όλα την παραγωγή, η οποία έψαξε πάρα πολύ για να βρει παπούτσι μπαλέτου νούμερο 50! Πριν μπει στο σετ, ο Πάνος Ιωαννίδης έκανε ζέσταμα και πρόβα με τις μπαλαρίνες και τους χορευτές. Ο «μαύρος κύκνος», όπως τον αποκαλούσαν, ακολούθησε πιστά τη χορογραφία και εκτέλεσε με περίσσια χάρη τα tendu, τα releve-plie και τα demi-plie, που απαιτούσε το concept.

Με αφορμή το τρέιλερ, εκτός από την αξέχαστη ερμηνεία, ο Σωτήρης Κοντιζάς αποκάλυψε και ένα ακόμα του ταλέντο καθώς υπογράφει τους στίχους του τραγουδιού μαζί με τον σκηνοθέτη του «MasterChef», Κώστα Τριπύλα. Οι δυο τους το έγραψαν καθ' οδόν για την Αθήνα μετά την audition της Θεσσαλονίκης. Τη μουσική έγραψε ο μουσικός επιμελητής του «MasterChef», Τρύφων Κουτσουρέλης. Ο Σωτήρης Κοντιζάς μπήκε από την αρχή βαθιά στο «πετσί» του ρόλο του. Τι κι αν ήταν νωρίς το πρωί, τι κι αν έχει πάει μία και μοναδική φορά στα μπουζούκια στη ζωή του; Το έζησε σαν αληθινός star με την πίστα να γεμίζει λουλούδια από τους θαυμαστές του!

Ρεκόρ συμμετοχών

Το ριάλιτι μαγειρικής επιστρέφει και υπόσχεται να συναρπάσει τους λάτρεις της γαστρονομίας, προσφέροντας τηλεοπτικές στιγμές πλημμυρισμένες από χρώματα, αρώματα, γεύσεις, αγωνία και απρόοπτα. Οι υποψήφιοι θα έχουν 35 λεπτά στη διάθεσή τους, για να ετοιμάσουν ένα πιάτο που θα εντυπωσιάσει τους κριτές και που θα τους χαρίσει μία από τις πολυπόθητες ποδιές. Ενδεικτικό είναι το ρεκόρ συμμετοχών που καταγράφηκε φέτος, με τις αιτήσεις να ξεπερνούν τις 8.000, παρόλο που υπήρχαν ήδη δύο νέοι μαγειρικοί διαγωνισμοί («Game Of Chefs» και «Top Chef») στο πρώτο μισό της σεζόν. Έπειτα από έναν χρόνο, επιστρέφουν τα εξωτερικά γυρίσματα, τα οποία είχαν σταματήσει λόγω κορονοϊού τις προηγούμενες δύο σεζόν. 

Ο Γιάννης Αποστολάκης, ως chef αλλά και ως παλιός συμμετέχων του διαγωνισμού, είναι ο άνθρωπος, ο οποίος προσφέρει τις απαραίτητες γνώσεις, πληροφορίες και tips προς τους επίδοξους μελλοντικούς MasterChef. Θα μυήσει τους παίκτες σε γεύσεις γαστριμαργικού ενδιαφέροντος και θα τους συστήσει γνωστούς και βραβευμένους chef στα καλύτερα εστιατόρια. Μέσω αυτής της διαδικασίας, οι διαγωνιζόμενοι απολαμβάνουν μοναδικές συνταγές, παρατηρούν λεπτομέρειες που αφορούν στη συνολική εμπειρία του φαγητού (decor, service, plating, food styling) και παίρνουν την απαραίτητη έμπνευση, για την παραμονή τους στον διαγωνισμό.

Food and Beverage Manager και στο MasterChef 2022, ο άνθρωπος, που θα επινοεί τις συνταγές στις δοκιμασίες των υποψηφίων και θα έχει τον απόλυτο έλεγχο του pantry, δηλαδή της αποθήκης τροφίμων, θα είναι ο έμπειρος Νίκος Θωμάς. Ο έμπειρος chef Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος θα είναι ο Food and Styling Chef του MasterChef 2022 και θα προσφέρει τη γνώση και την εμπειρία του στην πρωτότυπη παρουσίαση και την αρχιτεκτονική δομή των πιάτων, ώστε οι διαγωνιζόμενοι να είναι… ετοιμοπόλεμοι στις πολλές μαγειρικές δοκιμασίες, που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν. Θα καθοδηγεί τους διαγωνιζόμενους σχετικά με το πως να χρησιμοποιούν νέες υφές, νέες τεχνικές και πώς να διαχειρίζονται τις πρώτες ύλες, ώστε να εξελιχθούν κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού.

Η ταχύτητα, η συνέπεια, η δημιουργικότητα, η αφοσίωση, η λεπτομέρεια, θα κρίνουν την πορεία των παικτών στο παιχνίδι. Οι πιο «αδύναμοι» αποχωρούν από τον διαγωνισμό μέσα από εβδομαδιαίες ατομικές αλλά και ομαδικές δοκιμασίες, που θα γίνουν σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. MasterChef 2022, ένα ακόμα ταξίδι μαγειρικής ξεκινά και ο πήχης ανεβαίνει ακόμα πιο ψηλά με την ανατροπή να κυριαρχεί και με καλεσμένους αναγνωρισμένους chef από την Ελλάδα και απ' όλο τον κόσμο!

Μαργαρίτα Νικολαΐδη Σωτήρης ΚοντιζάςMasterChef 6πρεμιέραΠάνος Ιωαννίδηςειδήσεις τώραΛεωνίδας ΚουτσόπουλοςMasterChefμαγειρικήΆκης Πετρετζίκης