Lifestyle|14.02.2022 01:30

Virgil Abloh: Τα 200 sneakers που σχεδίασε άγγιξαν τα 25 εκατ. δολάρια, σε δημοπρασία

Newsroom

Μια δημοπρασία 200 ζευγαριών σε αποκλειστικό χρωματισμό και σε διάφορα μεγέθη, από τα αθλητικά παπούτσια Louis Vuitton και Nike Air Force 1 που δημιούργησε ο αείμνηστος Αμερικανός σχεδιαστής Virgil Abloh άγγιξε το συνολικό ποσό των 25 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με ανακοίνωση του οίκου Sotheby's. Το υψηλότερο ποσό που καταβλήθηκε για ένα από τα ζευγάρια ήταν πάνω από 350.000 δολάρια -μέγεθος 5- κατά τη διάρκεια ηλεκτρονικής δημοπρασίας, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών.

Η αρχική προσφορά ξεκίνησε στα 2.000 δολάρια ανά ζευγάρι και οι εκτιμήσεις του οίκου Sotheby's ήταν μεταξύ 5.000 με 15.000 δολαρίων το καθένα. Τελικά τα αθλητικά παπούτσια, τα οποία είναι σε μεγέθη από πέντε έως 18, ξεπέρασαν κατά μέσο όρο τα 100.000 δολάρια ανά ζευγάρι, ενώ τα φθηνότερα πωλήθηκαν περίπου στα 75.000 δολάρια.

Τα εμβληματικά αθλητικά παπούτσια κατασκευασμένα από δέρμα μοσχαριού, δημιουργήθηκαν αρχικά για την ανδρική συλλογή άνοιξη-καλοκαίρι 2022 της Louis Vuitton, της οποίας ο Abloh ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής. Ο πολυτάλαντος σχεδιαστής πέθανε τον Νοέμβριο σε ηλικία 41 ετών μετά από μία σπάνια, επιθετική μορφή καρκίνου.

 
Στενός συνεργάτης του Κάνιε Γουέστ (Kanye West), ήταν ο πρώτος έγχρωμος Αμερικανός, επικεφαλής σχεδιαστής των ανδρικών ενδυμάτων του κορυφαίου γαλλικού οίκου μόδας.

Τα sneakers, διαθέτουν την εκτύπωση «Louis Vuitton Air» στη γλώσσα, το «Air» στη γραμματοσειρά Helvetica που χρησιμοποιεί ο Abloh στη σόλα και τα κλασικά μοτίβα του οίκου στο επάνω μέρος. Ο Virgil Abloh σχεδίασε αυτά τα ζεύγη για την 40ή επέτειο του Nike Air Force 1.

Τα έσοδα από την πώληση θα διατεθούν στο Ταμείο Υποτροφιών «The Virgil Abloh 'Post-Modern' Scholarship Fund, το οποίο ο Αμερικανός σχεδιαστής είχε δημιούργησε για να ενισχύσει σπουδαστές αφροαμερικανών ή αφρικανικής καταγωγής.

Η κληρονομιά του Virgil Abloh τιμάται με έκθεση στο Μουσείο του Μπρούκλιν

Το Μουσείο του Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη διοργανώνει την πρώτη έκθεση - αφιερωμένη στο έργο του καλλιτέχνη, σχεδιαστή και επιχειρηματία, Virgil Abloh, ο οποίος πέθανε τον περασμένο Νοέμβριο σε ηλικία 41 ετών από καρδιακό αγγειοσάρκωμα. Με τίτλο «Virgil Abloh: «Figures of Speech» η έκθεση που θα εγκαινιαστεί τον Ιούλιο, είναι αναβίωση της πρώτης ατομικής έκθεσης του σχεδιαστή, η οποία φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Σικάγο - MCA Chicago το 2019.

Παρουσιάζοντας δύο δεκαετίες δημιουργικού έργου, το Μουσείο του Μπρούκλιν θα φιλοξενήσει ρούχα, γλυπτά μεγάλης κλίμακας, καθηλωτικές εγκαταστάσεις, ταινίες και αρχειακά σκίτσα - μεταξύ των οποίων τις συνεργασίες του Abloh που καθόρισαν την καριέρα του. «Είναι η πρώτη έκθεση αφιερωμένη στον αείμνηστο καλλιτέχνη και σχεδιαστή Virgil Abloh, το έργο του οποίου αναμόρφωσε τις έννοιες της σύγχρονης μόδας, της τέχνης, του εμπορίου, του σχεδιασμού και της νεανικής κουλτούρας» αναφέρει το Μουσείο στην ανακοίνωση του εκθεσιακού του προγράμματος για το 2022.

Την έκθεση επιμελούνται οι Μάικλ Ντάρλινγκ και Άντγουον Σάρτζεντ εστιάζοντας στην προσήλωση του εκλιπόντος σχεδιαστή στην τέχνη του και στην αποστολή του να ανοίγει πόρτες για άλλους και να δημιουργεί μονοπάτια για μεγαλύτερη ισότητα στην τέχνη και το σχέδιο. Ο Abloh έγραψε ιστορία ως ο πρώτος μαύρος καλλιτεχνικός διευθυντής του Louis Vuitton και ίδρυσε το brand streetwear Off-White με τον Kanye West.

Στη μουσική σφαίρα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ήταν επίσης DJ και είναι ίσως περισσότερο γνωστός ως καλλιτεχνικός διευθυντής του άλμπουμ «Watch the Throne» των Jay-Z και West, μεταξύ πολλών άλλων. Ήταν υπέρμαχος της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης και βοήθησε να ανοίξει ο δρόμος για αναδυόμενα δημιουργικά ταλέντα.

σχεδιαστής μόδαςπαπούτσιαειδήσεις τώραδημοπρασία