Lifestyle|14.02.2022 13:33

Λήδα Πρωτοψάλτη: «Έζησα σκληρά και τώρα πια είμαι δυστυχισμένη»

Newsroom

Βαρύ το θεατρικό και όχι μόνο, εκτόπισμα της ηθοποιού των μεγάλων ρόλων Λήδας Πρωτοψάλτη. Εξήντα χρόνια αφιερωμένα στη μυστικιστική τέχνη του σπουδαίου θεάτρου. Μία από τις ελάχιστες πλέον ιέρειες, στον ναό της θεατρικής πίστης, ήταν καλεσμένη του Ανδρέα Ροδίτη στην εκπομπή «Η ζωή είναι στιγμές» και παραδέχθηκε πως περνάει μια πολύ δύσκολη φάση τον τελευταίο καιρό και δεν μπορεί να βρει ελπίδα για το αύριο.

«Θα σας πω ότι έζησα σκληρά και είμαι δυστυχισμένη, τώρα πια. Περνάω μια πάρα πολύ δύσκολη φάση αυτή την στιγμή, αυτόν τον καιρό. Αυτό δεν έχει σχέση με την δουλειά μου, παρά είναι μια προσωπική ιστορία. Δεν πειράζει όμως. Θα δούμε. Δεν ξέρω αν υπάρχει ελπίδα» συμπλήρωσε, εμφανώς συγκινημένη, η δημοφιλής πρωταγωνίστρια του θεάτρου. «Τα πάντα στη ζωή είναι θέμα συγκέντρωσης και πίστης σε αυτό που πας να κάνεις. Δεν μπορεί να το κάνει ο καθένας αυτό. Αυτοί που γίνονται ηθοποιοί πασχίζουν να μπουν μέσα στο αίσθημα» συμπλήρωσε.

Η Λήδα Πρωτοψάλτη γεννήθηκε στον Πειραιά και σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης. Η αδελφή της είναι η υψίφωνος Έλσα Καστέλλα. Σε ηλικία έξι ετών πήγε στην πρώτη της οντισιόν, ενώ στα δώδεκα, συμμετείχε στην πρώτη της θεατρική παράσταση. Έκτοτε, έχει πολλές εμφανίσεις στο θέατρο. Ήταν μία από τους ιδρυτές του θιάσου «Βήματα» το 1969 και από το 1974 είναι μόνιμη συνεργάτης του Θεάτρου Στοά.

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε ηλικία 10 ετών στην ταινία Το παιδί μου πρέπει να ζήσει. Έχει συμμετάσχει σε ταινίες όπως: «Διαβόλου κάλτσα», «Ελ Γκρέκο» και «Η Ρόζα της Σμύρνης». Στην τηλεόραση, έπαιξε σε διάφορες σειρές της ΕΙΡΤ, της ΥΕΝΕΔ και της ΕΤ1. Το 1995 πρωταγωνίστησε στη σειρά «Το τρίτο στεφάνι», που βασίστηκε στο ομότιτλο βιβλίο, υποδυόμενη την Εκάβη.

Έχει λάβει πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων το Βραβείο Μαρίκας Κοτοπούλη το 1993, το βραβείο από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου το 1997 και το Α' Βραβείο ερμηνείας για την Εκάβη του Ευριπίδη από το περιοδικό «Αθηνόραμα» το 2000. Επίσης, στα Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου του 2013 ήταν υποψήφια για το Βραβείο Β' Γυναικείου ρόλου για την ταινία Χαρά. 

ΕΡΤ1ηθοποιόςειδήσεις τώραΛήδα Πρωτοψάλτη