Lifestyle|18.03.2022 14:40

«Δε θέλω να τσακιστείτε, όπως ο πατέρας μου στο Λένιγκραντ»: Ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ απευθύνεται στους Ρώσους

Newsroom

Ο Αυστρο-Αμερικανός ηθοποιός και πολιτικός Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ (Arnold Schwarzenegger) απευθύνθηκε στον ρωσικό λαό για να του «πει την αλήθεια σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία», σε ένα βίντεο, διάρκειας άνω των 9 λεπτών και υποτιτλισμένο στη ρωσική γλώσσα, που δημοσίευσε σήμερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο οποίο κατήγγειλε «την προπαγάνδα και την παραπληροφόρηση» του Κρεμλίνου.

«Στέλνω αυτό το μήνυμα στους Ρώσους φίλους μου και τους Ρώσους στρατιώτες που υπηρετούν στην Ουκρανία. Σας μιλώ σήμερα γιατί συμβαίνουν πράγματα στον κόσμο, τρομερά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε. Αλλά πριν μιλήσω για τις σκληρές αλήθειες, αφήστε με να σας μιλήσω για τον Ρώσο που έγινε ήρωάς μου.

Το 1961, ήμουν 14 ετών και ένας πολύ καλός μου φίλος με κάλεσε στη Βιέννη, για να δω το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών. Ήμουν εκεί όταν ο Yuri Petrovich Vlasov πήρε τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή κι έγινε ο πρώτος άνθρωπος που σήκωσε 200 κιλά πάνω από το κεφάλι του. Ένας φίλος μου, κάπως με πήγε στα αποδυτήρια. Από το πουθενά, ένα 14χρονο αγόρι στεκόταν μπροστά στον δυνατότερο άνδρα του κόσμου. Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Μου έσφιξε το χέρι, που ήταν παιδικό ακόμη. Αυτό το πανίσχυρο χέρι του, κατάπιε το δικό μου. Αλλά ήταν ευγενικός και μου χαμογέλασε. Δε θα ξεχάσω ποτέ αυτήν την ημέρα ... Ο λόγος που σας τα λέω όλα αυτά, είναι γιατί από τα 14 μου χρόνια, δεν νιώθω τίποτα πέρα από στοργή και σεβασμό για τους Ρώσους, τη δύναμη και την καρδιά του ρωσικού λαού που πάντα με ενέπνεε».

Ο πατέρας του, τον πίεσε να βρει έναν διαφορετικό ήρωα. Έναν ήρωα από κάποια άλλη χώρα, καθώς «δε συμπαθούσε τους Ρώσους εξαιτίας όσων βίωσε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο». Έπειτα, εξήγησε πως οι ισχυρισμοί της ρωσικής κυβέρνησης περί σωτηρίας της Ουκρανίας και αποναζικοποίησής της, είναι ψευδείς. Τόνισε πως ο Volodymir Zelensky είναι Εβραίος, πως έχασε συγγενείς στο Ολοκαύτωμα.

«Η ρωσική κυβέρνηση δεν είπε ψέματα μόνο στους πολίτες, αλλά και στους στρατιώτες», πρόσθεσε. Κι έπειτα, μίλησε ξανά για τον πατέρα του.«Όταν έφτασε στο Λένιγκραντ, πίστεψε τα ψέματα της κυβέρνησής του. Όταν έφυγε από το Λένιγκραντ, ήταν συντετριμμένος – σωματικά και πνευματικά. Πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του γεμάτος πόνο - πονούσε λόγω της σπασμένης πλάτης του, πονούσε από την οβίδα που πάντα του θύμιζε όλα αυτά τα τρομερά χρόνια, πονούσε από την ενοχή που ένιωθε. Μιλώ στους Ρώσους στρατιώτες που με ακούν: Ήδη γνωρίζετε τις αλήθειες που λέω. Τις είδατε με τα μάτια σας. Δε θέλω να τσακιστείτε, όπως ο πατέρας μου». Τέλος, μίλησε στους Ρώσους που φυλακίστηκαν επειδή τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν στον πόλεμο. «Σας συνέλαβαν, σας φυλάκισαν και σας χτύπησαν. Εσείς είστε οι ήρωές μου. Έχετε τη δύναμη του Yuri Petrovich Vlasov.Έχετε την πραγματική καρδιά της Ρωσίας».

Ο πρωταγωνιστής του Terminator στέλνει, ταυτόχρονα, ένα μήνυμα προς «εκείνους στην εξουσία στο Κρεμλίνο», ρωτώντας τους «γιατί θυσιάζουν αυτούς τους νέους για τις δικές τους φιλοδοξίες».

Προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, λέει: «Ξεκινήσατε αυτόν τον πόλεμο. Διεξάγετε αυτόν τον πόλεμο. Μπορείτε να σταματήσετε αυτόν τον πόλεμο».

Ρωσίαπόλεμοςειδήσεις τώραΟυκρανίαΆρνολντ Σβαρτσενέγκερ