Lifestyle|04.04.2022 15:27

Μάρκος Σεφερλής: «Η βότκα είναι λιπαντικό για να κατεβάζουν τα βρακιά τους οι γυναίκες» - Σάλος στο Twitter

Newsroom

Σάλος και έντονες αντιδράσεις προκάλεσε ο Μάρκος Σεφερλής με την νέα του σειρά που προβλήθηκε χθες, Κυριακή, στον ΑΝΤ1. 

Την ώρα που γίνονται πολύ σοβαρές προσπάθειες για να εξοικειωθούμε με πολύ σημαντικούς όρους και να κατανοήσουμε τις δεύτερες και τρίτες αναγνώσεις τους, υπάρχουν ακόμα προγράμματα που διαιωνίζουν επιβλαβή και ξεπερασμένα σεξουαλικά, φυλετικά, έμφυλα κ.λπ. στερεότυπα. Την ίδια ώρα που οι δίκες για το #MeToo είναι σε εξέλιξη και η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα προσπαθεί να κατακτήσει τα αυτονόητα, υπάρχουν προγράμματα που υποκύπτουν σε στερεότυπα- συμπεριλαμβανομένων των γυναικών που παρουσιάζονται ως σεξουαλικά όντα, και των ομοφυλόφιλων των οποίων η ζωή κυριαρχείται από βεντάλιες, χρωματιστές ρόμπες, φτερά και πούπουλα, και μια γενικότερη αισθητική καρικατούρας. Και κάθε φορά που δίνεται πρωταγωνιστικός ρόλος/λόγος στην αισθητική καρικατούρας ώστε να προκληθεί γέλιο, τόσο πετιούνται στο περιθώριο άνθρωποι που παλεύουν για τα αυτονόητα. Και αυτό δεν είναι αστείο. 

Η δημιουργία προγραμμάτων που υποδηλώνουν ότι ο ρατσισμός είναι εντάξει, δεν είναι καθόλου εντάξει

Στη συντριπτική πλειοψηφία, οι ρόλοι για μειονοτικές ομάδες δεν έχουν βάθος και, ναι, είναι κακογραμμένοι. Δημιουργούνται ταινίες, σειρές, προγράμματα, με μηδέν περιεχόμενο, που είναι εκτός θέματος και που δεν αντικατοπτρίζουν καμία αλήθεια. Προγράμματα που δεν έχουν κανένα νόημα με το σκεπτικό ότι παρακολουθώντας τα, δεν θα βγει κάποιος καλύτερος. Αντίθετα, αυτά τα προγράμματα αναπαράγουν στερεότυπα και σεξιστικά σχόλια που, μεταξύ άλλων, προσβάλλουν το κοινό ή τουλάχιστον μία πολύ μεγάλη μερίδα του κοινού. Και ούτε αυτό είναι αστείο. 

«Ένα βήμα μπροστά, 30 χρόνια πίσω»

«Η βότκα είναι λιπαντικό για να κατεβάζουν τα βρακιά τους οι γυναίκες», «Super Mammy» 2022 μ.Χ. Αυτή ήταν μία από τις ατάκες που ακούστηκαν το βράδυ της Κυριακής (3/4) στο νέο project του Μάρκου Σεφερλή, ο οποίος επέστρεψε στην τηλεόραση με vibes -πιο 1990 και από το 1990.  Στη σειρά «Super Mammy», ο κωμικός ηθοποιός υποδύεται τη Χαρίκλεια, μία «Ελληνίδα μάνα» κομμένη και ραμμένη σε στερεότυπα και cliche- διές. Μία σειρά η οποία είναι βασισμένη σε ξένο φορμάτ, που δημιουργήθηκε πριν από περίπου 30 χρόνια και για κάποιο λόγο αναβιώνει το 2022 στην Ελλάδα.

Στη σειρά αυτή, υπάρχει σκηνή με τη Χαρίκλεια που περιγράφει ότι έτρεχε να προλάβει έναν βιαστή στον δρόμο. Στη σειρά αυτή παρουσιάζονται gay χαρακτήρες ως καρικατούρες, οι άνδρες πως θέλουν μόνο σεξ, ενώ οι γυναίκες συστήνονται ως εργαλεία που έχουν μονίμως τα χρήματα στο μυαλό τους. Στη σειρά αυτή ακούγονται ατάκες όπως «Η βότκα είναι λιπαντικό για να κατεβάζουν τα βρακιά τους οι γυναίκες». Στη σειρά αυτή που σημείωσε 14,1% στο γενικό σύνολο και 15% στο δυναμικό κοινό, το Twitter αντέδρασε με τους περισσότερους να μην μπορούν να διαχειριστούν αυτά που άκουσαν. 

Και κάπου εδώ ο λόγος πάει στο Twitter:

Σαφέστατα, ο Μάρκος Σεφερλής έχει και το πιστό του κοινό το οποίο τον ακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια:

Η Έλενα Ακρίτα θα τα πει στο Εφετείο με τον Μάρκο Σεφερλή:

Για την ιστορία, την Παρασκευή (1/4) έγινε γνωστή η είδηση πως ο Μάρκος Σεφερλής κέρδισε τη δικαστική διαμάχη με την Έλενα Ακρίτα. Ειδικότερα, κέρδισε την αγωγή εναντίον της και εναντίον της εφημερίδας «Τα Νέα» για κείμενό της, το οποίο αναφερόταν στα «αστεία» του κωμικού, μιλώντας για ρατσιστικό και ομοφοβικό χιούμορ. Σύμφωνα με όσα έγραψε η Έλενα Ακρίτα, από τα 100 χιλιάδες ευρώ αποζημίωση που ζητούσε ο Μάρκος Σεφερλής, του επιδικάστηκαν οι 8000 ευρώ, ενώ δεν έγινε δεκτό το αίτημά του για προσωποκράτηση της δημοσιογράφου και των υπευθύνων της εφημερίδας για τη δημοσίευση του άρθρου.

Η Έλενα Ακρίτα τόνισε ότι δεν θα άλλαζε ούτε «και» ενώ ευχήθηκε «καλή επιτυχία στο νέο του σίριαλ όπου με το γνωστό του κακοποιητικό τρόπο υποδύεται μια γυναίκα».

«Ο Μάρκος Σεφερλής κέρδισε την αγωγή που είχε κάνει εναντίον μου και εναντίον της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ. Προφανώς ο δημόσιος λόγος του δεν κρίθηκε από το δικαστήριο ούτε ομοφοβικός, ούτε ρατσιστικός. Οι δε δημοσιογράφοι οφείλουν να αυτολογοκρίνονται μην και ενοχλησουν τους οπαδούς του κακοποιητικου λόγου. Η σκοταδιστική αυτή απόφαση μάς γυρίζει χρόνια πίσω: ενθαρρύνει τον ρατσιστικό λόγο προς τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας ή τα άτομα που το ύψος, τα κιλά και το σώμα τους δεν συμφωνούν με την ’κανονικότητας’ του κάθε Προκρούστη. Ο Σεφερλής και οι όμοιοι του μπορούν ανενόχλητα πλέον να χλευάζουν τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Στα πρακτικά τώρα. Ο Σεφερλής είχε ζητήσει 100.000 € αποζημίωση και του επιδικάστηκαν οι 8.000 €. Επίσης δεν έγινε δεκτό το αίτημα του να μάς βάλει (τους υπεύθυνους της εφημερίδας κι εμένα) φυλακή. Για να τελειώνουμε. Από το επίμαχο κείμενο μου δεν αλλάζω ούτε ‘και’. Υποστηρίζω μέχρι κεραίας αυτά που έγραψα. Και θα συνεχίσω τον αγώνα μου για να καταδικαστεί επιτέλους η ρητορική μίσους από τον δημόσιο λόγο. Εύχομαι καλή επιτυχία στο νέο του σίριαλ όπου με το γνωστό του κακοποιητικό τρόπο υποδύεται μια γυναίκα. Σας ευχαριστώ για την αγάπη, σας ευχαριστώ για τη στήριξη και δεν χανόμαστε βρε. Χέρι χέρι θα προχωράμε στους ίδιους δρόμους, χέρι-χέρι θα διεκδικούμε ίσα δικαιώματα για όλους-ες-α, μέχρι η ρητορική μίσους να πάει εκεί που είναι η θέση της. Στον υπόνομο της Ιστορίας. Πάμε παρακάτω. Στο εφετείο».

Ακολουθεί η ανάρτηση όπως δημοσιεύτηκε στο Facebook της Έλενας Ακρίτα: