Lifestyle|17.04.2022 22:33

Ο θάνατος μιας νεαρής γυναίκας μετά από ραντεβού στο Bumble αναδεικνύει παθογένειες, ρατσισμό αλλά και τη δύναμη των social media

Newsroom

Έχουν περάσει τέσσερις μήνες από τότε που η Lauren Smith-Fields βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της και η ερώτηση για το τι συνέβη στην 23χρονη έχει προσθέσει έξτρα οργή στον μακροχρόνιο θυμό για τον τρόπο που ανταποκρίνονται οι Αρχές στην Αμερική (και όχι μόνο) όταν μιλάμε για νεκρές ή αγνοούμενες μαύρες γυναίκες και κορίτσια.

Ένα ραντεβού στο Bumble που κατέληξε σε θάνατο

Ήταν Δεκέμβριος του 2021 όταν η Lauren Smith-Fields βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της στο Bridgeport του  Κονέκτικατ, έπειτα από ραντεβού με άντρα που είχε γνωρίσει στην εφαρμογή γνωριμιών, Bumble. Μία τραγική είδηση που όμως έγινε ακόμα τραγικότερη από την εξέλιξή της.

Το τελευταίο άτομο που είδε τη φοιτήτρια ζωντανή ήταν το ραντεβού της στο Bumble, ο 37χρονος λευκός άντρας που πέρασε τη νύχτα στο σπίτι της. Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε, είπε ότι βρήκε τη Smith-Fields να αιμορραγεί από τη μύτη της όταν και κάλεσε την αστυνομία στις 12 Δεκεμβρίου.Η κατάσταση αρχίζεικαι περιπλέκεται καθώς ο άντρας δεν θεωρήθηκε καν ύποπτος ενώ η οικογένεια δεν ενημερώθηκε αμέσως. 

Η μητέρα της Fields, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που την αναζήτησε, καθώς είχε σχεδόν καθημερινή επικοινωνία μαζί της. Της έστειλε μήνυμα: «Είσαι καλά;» και στη συνέχεια και δεύτερο, «Σε παρακαλώ ενημέρωσέ με». Τα μηνύματα και τα τηλεφωνήματά της όμως έμειναν αναπάντητα, και έτσι το βράδυ της 13ης Δεκεμβρίου, εκείνη και ο γιος της πήγαν στο διαμέρισμά της. Εκεί, το μόνο που βρήκαν ήταν ένα σημείωμα στην πόρτα: «Αν ψάχνετε για τη Λόρεν, καλέστε αυτόν τον αριθμό».

Σε επικοινωνία που είχαν με τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος, στον οποίο άνηκε και το σημείωμα, εκείνος τούς έδωσε τον αριθμό ενός αστυνομικού και ο αδερφός της Lauren, Tavar Gray-Smith, τον κάλεσε για να μάθει περισσότερες πληροφορίες. Το μόνο όμως που έμαθε είναι πως η αδερφή του είχε βγει ραντεβού με έναν μεγαλύτερό της άνδρα και πως λίγο αργότερα πέθανε. Η τηλεφωνική κλήση διακόπηκε απότομα, καθώς ο αστυνομικός ήταν απρόθυμος να δώσει στην οικογένεια περισσότερες πληροφορίες, ενώ όταν τον ρώτησαν γιατί δεν επικοινώνησαν μαζί τους, ώστε να τους ενημερώσουν για τον θάνατο της Lauren, ο αστυνομικός απλά αποκρίθηκε πως «δεν χρειαζόταν». Ο αδελφός της άτυχης γυναίκας, μιλώντας στο CBS Mornings ανακάλεσε τα λόγια του αστυνομικού: «Είχαμε το διαβατήριό της και την ταυτότητά της, οπότε ξέραμε ποια ήταν και είχαμε ήδη κάνει νεκροψία και το σώμα της βρίσκεται στο γραφείο του ιατροδικαστή».

Όταν το νήμα άρχισε να ξετυλίγεται η οικογένεια της Lauren ανακάλυψε πως το τελευταίο άτομο που την είδε ζωντανή ήταν πράγματι το ραντεβού της από το Bumble. Αυτός ο άντρας ήταν που ανέφερε και τον θάνατό της στην αστυνομία. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δική του κατάθεση που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, ξύπνησε το πρωί δίπλα της και η Lauren «δεν ανέπνεε» και «έβγαινε αίμα από το δεξί της ρουθούνι». Τότε ήταν που κάλεσε το 911. Ο αξιωματικός που πήγε στο σπίτι δήλωσε ότι ο άνδρας «έτρεμε και ήταν εμφανώς ταραγμένος». Η αστυνομία δεν σχολίασε το αν οδηγήθηκε για ανάκριση ή αν θεωρήθηκε «ύποπτο πρόσωπο» για την υπόθεση.

Σύμφωνα με την έκθεση της νεκροψίας ο θάνατος της νεαρής γυναίκας προήλθε από «οξεία δηλητηρίαση λόγω των συνδυασμένων επιδράσεων της φαιντανύλης, [συνταγογραφούμενων φαρμάκων] και του αλκοόλ», και έτσι το γραφείο ιατροδικαστών του Κονέκτικατ έκρινε τον θάνατο της ως «ατύχημα». Το αποτέλεσμα ήταν να μην γίνει ανάκριση στο άτομο που την είδε τελευταία φορά, καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε ο αστυνομικός και αποκάλυψε ο πατέρας της, «Ήταν καλός τύπος και δεν χρειαζόταν να γίνει περαιτέρω έρευνα».

Η οικογένεια της αδικοχαμένης κοπέλας, ωστόσο, είπε ότι όταν έπειτα από προσωπική έρευνα στο σπίτι μετά τον θάνατό της, βρήκαν ένα χρησιμοποιημένο προφυλακτικό, ένα χάπι και ματωμένα σεντόνια - αποδεικτικά στοιχεία, που όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται, δεν διερευνήθηκαν ποτέ σωστά από το αστυνομικό τμήμα του Bridgeport. Η οικογένεια που ξεσηκώθηκε και απείλησε με μηνύσεις, κατηγόρησε το τμήμα ότι παραβίασε τα πολιτικά τους δικαιώματα, έκανε λόγο για κακή διαχείριση της έρευνας και ότι δεν τους ειδοποίησαν εγκαίρως ότι η Lauren είχε πεθάνει - γεγονός που αντιλήφθηκαν μόνοι τους.

 

Η δύναμη του hashtag #laurensmithfields 

Τον Φεβρουάριο του 2022, και ενώ έπρεπε να περάσουν εβδομάδες αναξιοποίητου χρόνου ώστε η αστυνομία του Bridgeport να ξεκινήσει ποινική έρευνα για τον θάνατο της 23χρονης άνοιξε ξανά η υπόθεση έπειτα από την πίεση που ασκήθηκε τόσο από την οικογένεια όσο και από τα social media. Και αυτό συνέβη έπειτα πολλές ημέρες οργής από την οικογένειά της αλλά και από τους χρήστες αφού κατέληξε να δημιουργηθεί μέχρι και hashtag στο Tik Tok, που αφορά στην υπόθεση.

Ο λόγος για το #laurensmithfields που έχει περισσότερες από 34 εκατομμύρια προβολές στη δημοφιλή πλατφόρμα. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης κυκλοφόρησαν βίντεο που παρότρυναν τους viewers να καλέσουν και να ασκήσουν πίεση τόσο στο γραφείο του δημάρχου του Bridgeport όσο και στο αστυνομικό τμήμα. Μία κίνηση με στόχο να πιέσει  και να ντροπιάσει τις τοπικές αρχές που όχι μόνο καθυστέρησαν την έρευνα αλλά και δεν ειδοποίησαν καν την οικογένεια της νεαρής γυναίκας.

Μετά την έκταση που πήρε το θέμα και έπειτα από εσωτερική έρευνα, δύο αστυνομικοί που είχαν αναλάβει την υπόθεση τέθηκαν σε αναστολή, ενώ το τμήμα εξέδωσε και ανακοίνωση: «Το αστυνομικό τμήμα του Bridgeport λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη αυτές τις ανησυχίες. Η υπηρεσία μας εξετάζει τον χειρισμό της υπόθεσης για να διασφαλίσει ότι ακολουθήθηκαν και τηρούνται οι βέλτιστες πρακτικές. Είναι επιτακτική ανάγκη να σημειωθεί ότι η έρευνα του θανάτου της Lauren Smith-Fields παραμένει σε εξέλιξη. Το τμήμα μας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά της».

Την ώρα που οι γονείς έχουν αποφασίσει να μηνύσουν την αστυνομία του Bridgeport για τον χειρισμό της υπόθεσης ένα μεγάλο «κατηγορώ» υπάρχει και ως προς τον τρόπο με τον οποίο τα Μέσα ενημέρωσης αντιμετώπισαν τον θάνατο της κόρης τους. Παράλληλα, οποιος ασχολήθηκε ή διάβασε και ευαισθητοποιήθηκε για την υπόθεση, τόνισε πως το αστυνομικό τμήμα ήταν ρατσιστικά αναίσθητο σε αυτήν την οικογένεια και τους φέρθηκε χωρίς σεβασμό παραβιάζοντας πολιτικά  δικαιώματα. 

«Το σύνδρομο Missing White Woman»

Η Lauren ήταν μια νεαρή μαύρη γυναίκα. Όπως επισημαίνει και το Cosmopolitan σε σχετικό άρθρο του, αυτή η πληροφορία συνάδει με την τεράστια διαφορά μεταξύ της κάλυψης των λευκών θυμάτων από τα Μέσα ενημέρωσης και των μαύρων θυμάτων, η οποία τροφοδοτεί και διαιωνίζει το μακροχρόνιο αμερικανικό ψέμα ότι οι ζωές των μαύρων είναι «μιας χρήσης». «Κανείς δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει την κόρη μου σαν να ήταν σκουπίδι», δήλωσε η μητέρα της Lauren σε μια συγκέντρωση που έγινε με αφορμή τα γενέθλια της κόρης της τονίζοντας, «Δεν ήταν σκουπίδι. Είχε μια ζωή».

Πρόσφατες σειρές ντοκιμαντέρ όπως το Black and Missing στο HBO Max και το Unsolved Mysteries, μαζί με ανεξάρτητες πλατφόρμες όπως το Our Black Girls, αποκαλύπτουν ότι τα μαύρα κορίτσια και οι γυναίκες εξαφανίζονται με σημαντικά υψηλότερο ποσοστό από εκείνα άλλων ομάδων. Μόνο το 2020, τα μαύρα κορίτσια και οι γυναίκες αντιπροσώπευαν σχεδόν το 34% από τα 268.884 κορίτσια και γυναίκες που δηλώθηκαν ως αγνοούμενες.

«Το σύνδρομο Missing White Woman είναι η τάση να δημιουργείται "εθνικός πανικός" όταν εξαφανίζεται μια λευκή γυναίκα, ειδικά αν είναι όμορφη», αναφέρει η δημοσιογράφος και συγγραφέας Deborah Mathis σε ένα επεισόδιο του Black and Missing. Σε αυτό το φαινόμενο έχουν φυσικά τεράστιο μερίδιο και τα ΜΜΕ, καθώς ο τρόπος που επιλέγουν να καλύψουν ή όχι μια ιστορία λειτουργεί εις βάρος των μαύρων γυναικών και της ασφάλειας τους. 

Η Lauren Smith-Fields είχε όνομα

Η υπόθεση της Lauren Smith-Fields έχει τεράστια σημασία και είναι πολύ-παραγοντική. Μεταξύ άλλων, η μεταθανάτια δικαίωσή της είναι υψίστης σημασίας ώστε να μπουν γερά θεμέλια σε σύνδρομα και ρατσιστικές συμπεριφορές που υποτιμάνε τον πολιτισμό. Η υπόθεση της Lauren Smith-Fields αναδεικνύει βεβαίως και κάτι ακόμα: τη δύναμη των social media που όταν χρησιμοποιείται με τόσο θετικό και ηθικό τρόπο, θέτονται οι βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον. Η υπόθεση της Lauren Smith-Fields έχει σημασία. Η Lauren Smith-Fields είχε όνομα. Ας ελπίσουμε να δικαιωθεί. 

 

θάνατοςέγκλημαγυναικοκτονίαγυναίκαειδήσεις τώραΑμερική