Lifestyle|01.05.2022 14:30

Met Gala 2022: Mε super glamorous θέμα και εισιτήριο αξίας 30.000 δολαρίων η φετινή διοργάνωση μόδας

Newsroom

Ύστερα από την ακύρωση το 2020 και την αναβολή από τον Μάιο για τον Σεπτέμβριο το 2021, λόγω της πανδημίας, το Met Gala είναι έτοιμο να βάλει τα καλά του και να γιορτάσει τη μόδα την πρώτη Δευτέρα του Μαΐου, ενθουσιάζοντας τους θεατές με τις εξτράβαγκαντ παρουσίες των καλεσμένων του απ' όλους τους χώρους, καθώς και με τη μυστικότητα της εκδήλωσης.

Το «Gilded Glamour», το οποίο θα είναι το φετινό θέμα, αγκαλιάζει τη χλιδή και εμπνέεται από τη χρονική περίοδο, μεταξύ 1870 και 1900, τότε που η Αμερική γνώρισε τεράστια οικονομική άνθηση και ευημερία, κυρίως για τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα, και όχι για την εργατική τάξη. Ωστόσο, το φετινό θέμα προκάλεσε ποικίλα σχόλια, καθώς υπήρχαν φωνές που το θεώρησαν το λιγότερο άκομψη την προβολή του πλούτου, ενώ οικονομίες προσπαθούν να διαχειριστούν ακόμη την πανδημία και τον πόλεμο της Ουκρανίας από τη ρωσική εισβολή.

Το ετήσιο γκαλά ξεκίνησε το 1948 για τη συγκέντρωση χρημάτων του Ινστιτούτου Κοστουμιών του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης (Met) στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης με εισιτήρια που κόστιζαν μόλις πενήντα δολάρια. Το 1999, η αρχισυντάκτρια της Vogue, Άννα Γουίντουρ (Anna Wintour) ανέλαβε την προεδρία του Ινστιτούτου.

Το περσινό θέμα του Met Gala αναφερόταν στην αμερικάνικη μόδα και οι διοργανωτές, σκέφτηκαν να το χωρίσουν σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος της έκθεσης που παρουσιάστηκε με τίτλο: «In America: A Lexicon of Fashion» (Στην Αμερική: Ένα Λεξικό της Μόδας) επικεντρωνόταν στη μόδα του 20ου και 21ου αιώνα αλλά και στους δεσμούς της με την ισότητα, τη διαφορετικότητα και την ένταξη. Άνοιξε για το κοινό στο Anna Wintour Costume Center στις 18 Σεπτεμβρίου 2021.

Το δεύτερο μέρος της έκθεσης και φετινό θέμα έχει τον τίτλο «In America: An Anthology of Fashion» (Στην Αμερική: Μία Ανθολογία της Μόδας) και φέρνει στο φως «ανολοκλήρωτες ιστορίες σχετικά με την αμερικανική μόδα του 19ου έως τα μέσα του 20ου αιώνα, μέσα από περίπου 100 παραδείγματα ανδρικών και γυναικείων ενδυμάτων. Θ' ανοίξει για το κοινό στις 7 Μαΐου 2022. Και οι δύο εκθέσεις θα διαρκέσουν έως τις 5 Σεπτεμβρίου 2022.

Οι Ρετζίνα Κινγκ (Regina King), η Μπλέικ Λάιβλι (Blake Lively) με τον σύζυγός της Ράιαν Ρέινολντς (Ryan Reynolds) και η Λιν Μανουέλ-Μιράντα (Lin-Manuel Miranda) θα είναι οι επίσημοι οικοδεσπότες της εκδήλωσης, ενώ ο σχεδιαστής Τομ Φορντ (Tom Ford), η Άννα Γουίντουρ της Vogue και ο επικεφαλής του Instagram Άνταμ Μοσερί (Adam Mosseri) θα είναι οι επίτιμοι παρουσιαστές όπως συνέβη και τον περασμένο Σεπτέμβριο στα εγκαίνια του πρώτου μέρους της έκθεσης «In America: An Anthology of Fashion».

Η εκδήλωση φιλοξενεί περίπου 600 παρευρισκόμενους, με την λίστα των καλεσμένων να είναι άκρως απόρρητη. Σημειωτέον τα εισιτήρια σύμφωνα με τη Vogue UK κοστίζουν γύρω στα 30.000 δολάρια το καθένα ή για το κλείσιμο ενός τραπεζιού η αξία ανεβαίνει στα 275.000 δολάρια

Met Gala ή αλλιώς... τα «Όσκαρ της Μόδας»

Το Met Ball ή Met Gala είναι η σπουδαιότερη ετήσια φιλανθρωπική εκδήλωση στο ημερολόγιο της μόδας. Τα «Όσκαρ της Μόδας» ήταν έμπνευση της υπεύθυνης δημοσίων σχέσεων και ειδικής στη μόδα Έλενορ Λάμπερτ, το 1948 για να ενθαρρύνει τις δωρεές από την υψηλή κοινωνία της Νέας Υόρκης. Το Met (Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης) ιδρύθηκε το 1870 από μια ομάδα Αμερικανών επιχειρηματιών και καλλιτεχνών, που ήθελαν να δημιουργήσουν ένα μουσείο για να φέρουν την Τέχνη και την Παιδεία στον αμερικανικό λαό.

Βρίσκεται στην 5η Λεωφόρο στο Μανχάταν και οι συλλογές του περιλαμβάνουν περισσότερα από δύο εκατομμύρια έργα τέχνης. Σήμερα το Met είναι το μουσείο με το μεγαλύτερο εμβαδόν στον πλανήτη (186.000 τετραγωνικά μέτρα περίπου) και περίπου 1,5 εκατομμύρια έργα τέχνης που καλύπτουν 5.000 χρόνια ανθρώπινης ιστορίας. Τα τελευταία 12 χρόνια, η επισκεψιμότητά του έχει ανέβει από 4 εκατομμύρια σε 7 εκατομμύρια, και προσελκύει πλέον πιο νεανικό κοινό. Ραντεβού, λοιπόν, στο ετήσιο Met Gala του 2022 που επιστρέφει στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στο Μανχάταν τη Δευτέρα 2 Μαΐου.

Met GalaμόδαΜπλέικ Λάιβλιειδήσεις τώραΡάιαν ΡέινολντςΜανχάτανΆννα ΓουίντουρThe Metropolitan Museum of ArtVogue