Lifestyle|21.05.2022 10:45

Fyre Festival: Αποφυλακίστηκε ο 30χρονος διοργανωτής του μεγαλύτερου φιάσκου της δεκαετίας - Η πολυτελής all-inclusive εμπειρία που κατέληξε σε απάτη

Newsroom

Ελεύθερος πριν εκτίσει ολόκληρη της ποινή του αφέθηκε ο Μπίλι ΜακΦάρλαντ (Billy McFarland) ή αλλιώς ο  διοργανωτής του περίφημου Φεστιβάλ-φιάσκο- Fyre 2017. Ο 30χρονος άντρας, εξέτιε ποινή φυλάκισης έξι ετών αφού ομολόγησε την ενοχή του σε πολλές κατηγορίες απάτης, συμπεριλαμβανομένου του καταστροφικού Φεστιβάλ στις Μπαχάμες το 2017.

Ο ΜακΦάρλαντ καταδικάστηκε το 2018 σε έξι χρόνια φυλάκιση και κλήθηκε να πληρώσει 26 εκατομμύρια δολάρια, αφού ομολόγησε την ενοχή του σε πολλές κατηγορίες απάτης, συμπεριλαμβανομένου του -υποτίθεται high profile- καταστροφικού Φεστιβάλ στις Μπαχάμες το 2017 το οποίο άφησε εκατοντάδες ανθρώπους αποκλεισμένους σε ένα νησί χωρίς φαγητό, στέγη και νερό.

Ο ΜακΦάρλαντ αναμενόταν να μείνει στη φυλακή μέχρι τα τέλη Αυγούστου 2023, ωστόσο οι δικηγόροι του πάλευαν για την πολυπόθητη αποφυλάκιση από το 2020. Σύμφωνα με το TMZ, τώρα βρίσκεται υπό τη δικαιοδοσία της υπηρεσίας που επιβλέπει κέντρα επανένταξης στη νότια Νέα Υόρκη, την ανατολική Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ. Η ημερομηνία αποχώρησης του ΜακΦάρλαντ από το κέντρο επανένταξης έχει οριστεί επί του παρόντος για τις 30 Αυγούστου.

Ο ΜακΦάρλαντ έγινε επίσης πρωτοσέλιδο αφού συμμετείχε σε ένα podcast με τον εύστοχο τίτλο «Dumpster Fyre», που είχε σκοπό να επιβεβαιώσει την πλευρά του στην ιστορία και να δώσει στο κοινό μια εσωτερική ματιά στη ζωή του στη φυλακή. Ωστόσο, το project δεν πήγε πολύ μακριά, καθώς οδήγησε τον 30χρονο σε απομόνωση για έξι μήνες ως τιμωρία επειδή μίλησε στα μέσα ενημέρωσης.

Ο γεννημένος στο Σορτ Χιλς του Νιου Τζέρσεϊ επιχειρηματίας είχε δηλώσει ένοχος σε δύο κατηγορίες ηλεκτρονικής απάτης τον Μάρτιο του 2018 για χρήση πλαστών εγγράφων με σκοπό να δελεάσει τους επενδυτές να του δώσουν χρήματα για το Φεστιβάλ φιάσκο που σχεδίαζε με τον ράπερ, Τζα Ρουλ (Ja Rule). Αρχικά ήταν αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης έως και 20 ετών.

Στο πλαίσιο της ποινικής διαπραγμάτευσης, ο ΜακΦάρλαντ συμφώνησε με διαταγή κατάσχεσης 26 εκατομμυρίων δολαρίων για να αποζημιώσει τα πολλά θύματά του. Μήνες αργότερα, ομολόγησε επίσης ένοχος στην κατηγορία ότι πούλησε πλαστά εισιτήρια για εκδηλώσεις όπως το Met Gala και το Burning Man, εξαπατώντας περισσότερα θύματα και αποκομίζοντας 100.000 δολάρια.

Ο ΜακΦάρλαντ είχε εξαπατήσει περίπου 80 επενδυτές και χιλιάδες θεατές του Φεστιβάλ που πλήρωσαν έως και 12.000 δολάρια για να παρευρεθούν σε ένα μουσικό γεγονός πολυτελείας στο νησί Great Exuma στις Μπαχάμες.

Το χρονικό

Ήταν το 2017, όταν ο νεαρός επιχειρηματίας Μπίλι ΜακΦάρλαντ αποφάσισε να κάνει το μεγαλύτερο πάρτι που έγινε ποτέ, οργανώνοντας ένα φεστιβάλ μουσικής το Fyre, σε ένα πολυτελές ιδιωτικό νησί στις Μπαχάμες, μαζί με τον ράπερ Τζα Ρουλ (Ja Rule). Όπως ανέφεραν οι διοργανωτές, το νησί ανήκε στον Πάμπλο Έσκομπαρ και μέσα σε λίγες ημέρες, χιλιάδες άτομα έσπευσαν να αγοράσουν εισιτήρια για το μεγάλο γεγονός.

Η τεράστια διαδικτυακή καμπάνια που υποσχόταν διακοπές και διασκέδαση αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ. Η εκδήλωση προωθήθηκε στο Instagram από influencers και διάσημα μοντέλα, μεταξύ των οποίων η Κένταλ Τζένερ, η Μπέλα Χαντίντ, η Χέιλι Μπίμπερ και η Έμιλι Ραταϊκόφσκι.

Με εισιτήρια να κοστίζουν χιλιάδες δολάρια, το Fyre Fest υποσχέθηκε πολυτελείς βίλες και κορυφαία live με μερικούς από τους μεγαλύτερους αστέρες της μουσικής, συμπεριλαμβανομένων των Pusha T, Tyga, Migos και Blink-182. Οι θεατές έφθασαν και δεν υπήρχε μουσική ψυχαγωγία, τα εδέσματα ήταν σάντουιτς με τυρί και τα καλύμματα σκηνές έκτακτης ανάγκης της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστάσεων.

Έκτοτε, ο όρος Fyre Festival έχει γίνει συνώνυμος με ύπουλα και παραπλανητικά φεστιβάλ.

Θυμίζουμε πως η ιστορία του ΜακΦάρλαντ με το αποτυχημένο φεστιβάλ έχει γίνει ντοκιμαντέρ στο Netflix.
αποφυλάκισηαπάτηφεστιβάλειδήσεις τώρα