Lifestyle|10.02.2019 19:31

Ξεχάστε τους influencers - Νέο trend οι cleanfluencers που βάζουν τάξη (pics)

Newsroom

Στην αρχή ήταν το «How Clean Is Your House?». Στο εν λόγω βρετανικό ριάλιτι, με ελληνικό τίτλο «Αστραφτερά Σπίτια», δύο καλοβαλμένες κυρίες, η Κιμ Γούντμπαμ και η Άγκι ΜακΚένζι καθάριζαν τα πιο βρώμικα σπίτια της Αγγλίας, από το 2002 μέχρι το 2009. Και έκαναν τεράστια επιτυχία , βάζοντας σε τάξη όχι μόνο το σπίτι των συμμετεχόντων στο ριάλιτι αλλά και τη ζωή τους όλη. Ποιος να φανταζόταν τότε, ότι μετά τους influencers στο Instagram, η επόμενη μόδα θα ήταν οι cleanfluencers!

Μπλόγκερς, διακοσμητές εσωτερικών χώρων και γκουρού της καθαριότητας συμβουλεύουν τους χρήστες των social media πώς να τακτοποιήσουν τον χώρο τους με έξυπνους τρόπους και λίγο κόπο. Ποιος άλλωστε δεν θέλει μια τέλεια οργανωμένη ντουλάπα, μια κουζίνα όπου θα βρίσκει το κατάλληλο σκεύος με μια κίνηση και ένα συρτάρι τακτοποιημένο σαν πίνακα ζωγραφικής;

T

Ανάμεσα στις πιο γνωστές cleanfluencers είναι η διάσημη Γιαπωνέζα γκουρού της καθαριότητας, Μαρί Κόντο, που είναι γνωστή για τα κόλπα που κάνει στη σειρά της «Tidying Up» στο Netflix. Εκεί η Κοντό, συγγραφέας του βιβλίου «Σπίτι σε Τάξη, Ζωή σε Τάξη», μιλάει μεταξύ άλλων για την αγάπη στα αντικείμενα - ακόμα και αυτά που ετοιμαζόμαστε να πετάξουμε.


Η μπλόγκερ εσωτερικής διακόσμησης από την Αδελαΐδα, Ιρίνα Φεντερίκο - με περισσότερους από 55.000 οπαδούς - είναι άλλο ένα πρόσωπο που έχει εμπνεύσει δεκάδες χιλιάδες θαυμαστές του κινήματος DIY (Do It Yourself).

 

Το περιοδικό Sunrise μίλησε στην Ιρίνα και στην ψυχολόγο Εμανουέλα Μουράι για να ανακαλύψει γιατί το κίνημα της τάξης και καθαριότητας έχει γίνει τόσο δημοφιλές τους τελευταίους μήνες. Τα όσα είπαν οι δύο γυναίκες είναι απολύτως συνδεδεμένα με τις κοινωνικές εξελίξεις των τελευταίων ετών. Οι άνθρωποι πλέον εργάζονται πολλές ώρες και έχουν ανάγκη από έξυπνες λύσεις ώστε σε σύντομο χρόνο και με εύκολους τρόπους να καθαρίζουν και να βάζουν τάξη στον χώρο τους. 

T

Η ψυχολόγος Εμμανουέλα Μουράι, εξήγησε ότι υπάρχει ένας απόλυτα καλός λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι βρίσκουν ικανοποίηση όταν βλέπουν καθαρά σπίτια: «Δεν μας αρέσει το χάος, μπορεί στην πραγματικότητα να μας αγχώνει και να μας σοκάρει... Έτσι όταν βλέπουμε τις συμβουλές της Μαρί στην τηλεόραση, κάποιοι άνθρωποι νιώθουν πραγματικά ήρεμοι και σκέφτονται "ίσως και να μπορέσω κι εγώ να το κάνω αυτό στο σπίτι μου"».

Η καθαριότητα μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία των ανθρώπων και να αυξήσει τα επίπεδα παραγωγικότητας. «Όταν καθαρίζουμε και τακτοποιούμε είναι καλό για εμάς, αν σκεφτεί κανείς ότι η ακαταστασία μπορεί να είναι αρκετή για να μας αποσπάσει την προσοχή και μπορεί να μας κάνει να αγχωθούμε γιατί όταν κοιτάμε ένα ακατάστατο σπίτι, σκεφτόμαστε: "Ω θεέ μου, κοίτα όλες αυτές τις μισές δουλειές που έχω να κάνω"» είπε.

T

«Έτσι, αν είμαστε τακτοποιημένοι και καθαροί, μπορούμε να νιώθουμε ήρεμοι και παραγωγικοί, μπορούμε να συγκεντρωθούμε περισσότερο, νιώθουμε πιο οργανωμένοι επειδή έχουμε περισσότερο χρόνο και μπορούμε ακόμη να γίνουμε λίγο πιο δραστήριοι και λίγο πιο υγιείς».

T

Ταυτόχρονα, δίνονται συμβουλές που σχετίζονται με τη δωρεά παλιών ρούχων σε ανθρώπους που τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, αλλά και στο... ορθολογικό πέταμα αντικειμένων κατά τη διάρκειας μιας γενικής καθαριότητας.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

influencercleanfluencer