Lifestyle|08.06.2022 15:00

Matthew McConaughey: Η συγκινητική του ομιλία για το μακελειό στο Τέξας - «Θέλουμε ασφαλή σχολεία και νόμους»

Newsroom

Μία συγκινητική ομιλία έδωσε ο Μάθιου Μακόναχι (Matthew McConaughey) στον Λευκό Οίκο, σχετικά με το μακελειό στο Ουβάλντε του Τέξας, ζητώντας να ληφθούν περισσότερα μέτρα για τον έλεγχο και τον περιορισμό της οπλοκατοχής. Μεγαλωμένος στην ίδια πόλη, ο 52χρονος πρωταγωνιστής του Χόλιγουντ αναφέρθηκε στις αξίες που διδάχθηκε και για την υπεύθυνη οπλοκατοχή. Μάλιστα, η γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου τον παρουσίασε ως κάτοχο όπλου, μόνο και μόνο για ν' αποδείξει ότι πρέπει να υπάρχει εξονυχιστικός έλεγχος και να μη δίνονται όπλα έτσι απλά σε 18χρονους θύτες

Η ομιλία του δέχτηκε πολλά θετικά σχόλια στο Twitter και έγινε αμέσως viral. Αναφέρθηκε στις οικογένειές τους, τι φορούσαν την ημέρα που δολοφονήθηκαν και τι ήθελαν να γίνουν όταν θα μεγάλωναν. Αρκετές φορές έμοιαζε σαν να έχει έναν κόμπο στον λαιμό, ενώ χτύπησε τη γροθιά του στο τραπέζι τη στιγμή που διάβαζε τα βιογραφικά στοιχεία των θυμάτων. «Ενώ τιμούμε τα θύματα, πρέπει ν' αναγνωρίσουμε ότι αυτή τη φορά φαίνεται ότι κάτι έχει αλλάξει. Υπάρχει η αίσθηση ότι ίσως να υπάρχει κάποιο εφικτό μονοπάτι μπροστά μας». 

Μία από τις πιο δυνατές στιγμές ήταν όταν περιέγραψε την περίπτωση της 10χρονης μαθήτριας Maite Yuleana Rodrigiez, η οποία ονειρευόταν να γίνει θαλάσσια βιολόγος και ο μόνος τρόπος να αναγνωριστεί το σώμα της ήταν από τα πράσινα All Star παπούτσια της. Τα παπούτσια που κρατούσε η σύζυγος του ηθοποιού, Camila Alves, ενώ βρισκόταν στην αίθουσα. Σ' ένα από αυτά ήταν ζωγραφισμένη μια καρδιά, που συμβόλιζε την αγάπη του κοριτσιού για το περιβάλλον.

Παράλληλα, ο Μακόναχι έδειξε στους δημοσιογράφους μια ζωγραφιά της Alithia Ramirez, που ονειρευόταν να φοιτήσει σε σχολή καλών τεχνών στο Παρίσι. Επίσης, τους μίλησε για την Eliahna «Ellie» Garcia, που αγαπούσε τον χορό και την εκκλησία και ήξερε ήδη, κι ας ήταν τόσο μικρούλα, να οδηγεί τρακτέρ. «Μιλήσαμε με τόσους πολλούς ανθρώπους. Οικογένειες των παιδιών, μαμάδες, μπαμπάδες, αδέρφια, αστυνομικούς, συνοριοφύλακες αλλά και υπεύθυνους κατόχους όπλων και όλοι είπαν το εξής. Θέλουμε ασφαλή σχολεία και νόμους που δεν θα επιτρέπουν στους κακούς να αποκτούν όπλο τόσο εύκολα. Χρειαζόμαστε ελέγχους, πρέπει να ανέβει το κατώτατο όριο ηλικίας, να υπάρξει περίοδος αναμονής. Όλα αυτά είναι ένα βήμα μπροστά για μία πολιτισμένη κοινωνία». 

Σημειώνεται πως η ομιλία του Μακόναχι κράτησε συνολικά 22 λεπτά και όπως εξήγησε ο ίδιος, η μητέρα του δίδασκε σε νηπιαγωγείο σε απόσταση λίγων μέτρων από το Δημοτικό Σχολείο Robb, όπου σκοτώθηκαν τα 19 παιδιά και οι 2 δασκάλες από έναν 18χρονο, οπλισμένο με ημιαυτόματο τουφέκι.

Λίγο πριν την ομιλία του, ο βραβευμένος ηθοποιός είχε μια σύντομη συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στον οποίο εξέφρασε την ανησυχία του και ανέλυσε τις προτάσεις του. Θυμίζουμε πως ο Μακόναχι είχε αναφέρει πέρυσι ότι σκεφτόταν να διακδικήσει τη θέση του κυβερνήτη του Τέξας, αλλά τελικά άλλαξε γνώμη. «Είναι ένα μονοπάτι που επιλέγω να μην ακολουθήσω προς το παρόν». 

ΜακελειόΜάθιου ΜακΚόναχιπαιδιάΤζο Μπάιντενοπλοκατοχήειδήσεις τώραΛευκός Οίκος