Lifestyle|06.07.2022 14:10

Αμβλώσεις: Θύελλα αντιδράσεων στις ΗΠΑ για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου - Τα μηνύματα από Obama, Swift, Kardashian, Perry

Newsroom

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει τις τελευταίες ημέρες η είδηση της ανατροπής της ιστορικής απόφαση «Ρόου εναντίον Γουέιντ» (Roe v. Wade) του 1973, με την οποία αναγνωρίστηκε το δικαίωμα στην άμβλωση. Στις 24 Ιουνίου ανακοινώθηκε πως πλέον οι αμβλώσεις θα θεωρούνται παράνομες στην Αμερική, με πλήθος κόσμου να αντιδρά αμέσως, διαδηλώνοντας έξω από το κτήριο του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Συνολικά, η πρόσβαση σε επεμβάσεις άμβλωσης αναμένεται να διακοπεί για περίπου 36 εκατομμύρια γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, σύμφωνα με έρευνα της Planned Parenthood, μιας οργάνωσης υγειονομικής περίθαλψης που παρέχει τη δυνατότητα για αμβλώσεις. Το Ανώτατο Δικαστήριο εξέταζε την υπόθεση Ντομπς κατά Jackson Women’s Health Organization που αμφισβητούσε την απαγόρευση της άμβλωσης μετά τις 15 εβδομάδες στο Μισισιπή. Όμως, το δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ της πολιτείας με πλειοψηφία έξι έναντι τριών ψήφων, ανατρέποντας ουσιαστικά το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση.

Την έντονη αντίθεσή τους στον συγκεκριμένο νόμο εξέφρασαν και πολλοί διάσημοι, μεταξύ των οποίων και η Mισέλ Ομπάμα, η Τζέσικα Τσαστέιν, η Αν Χάθαγουεϊ, η Τέιλορ Σουίφτ, η Τζέιμι Λι Κέρτις, η Kέιτι Πέρι και η Kιμ Καρντάσιαν. Οι αναρτήσεις που έκαναν στα social media βρίσκουν σύμφωνη μεγάλη μερίδα του κοινού, το οποίο διαφωνεί με την καταπάτηση της ελευθερίας των γυναικών να έχουν την επιλογή διάθεσης και διαχείρισης του σώματός τους.

Σε μια μακροσκελή ανάρτησή της η Μισέλ Ομπάμ, έγραψε, μεταξύ άλλων: «Είμαι συντετριμμένη που πλέον είμαστε προορισμένοι να μάθουμε τα οδυνηρά μαθήματα της εποχής προτού η απόφαση Roe γίνει νόμος του κράτους – μια εποχή που οι γυναίκες ρίσκαραν τη ζωή τους κάνοντας παράνομες αμβλώσεις.

Ραγίζει η καρδιά μου για τα επίπονα μαθήματα που μας καταδικάζουν να μάθουμε για την εποχή πριν την απόφαση “Roe v. Wade”, όταν οι γυναίκες ρίσκαραν τη ζωή τους καταφεύγοντας σε παράνομες αμβλώσεις.

Μία εποχή όπου η Κυβέρνηση αρνείτο στις γυναίκες τον έλεγχο στην αναπαραγωγική τους διαδικασία, τις υποχρέωνε να προχωρήσουν σε εγκυμοσύνες που δεν ήθελαν και μετά τη γέννηση των παιδιών τους τις εγκατέλειπε. Αυτά ζούσαν οι μητέρες, οι γιαγιάδες και οι προγιαγιάδες μας και να’μαστε πάλι εδώ.

Οπότε ναι, είμαι συντετριμμένη για το έφηβο κορίτσι, γεμάτο θέληση για ζωή και υποσχέσεις, που δεν θα μπορέσει να τελειώσει το σχολείο ή να ζήσει τη ζωή του όπως το επιθυμεί, επειδή το Κράτος θα έχει τον έλεγχο πάνω στην αναπαραγωγική της διαδικασία. Όταν δεν κατανοούμε την ιστορία είμαστε καταδικασμένοι να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη».

Κιμ Καρντάσιαν και Κέιτι Πέρι δεν γιόρτασαν την 4η Ιουλίου

Η Κιμ Καρντάσιαν, η αδελφή της Κόρτνεϊ και η Κέιτι Πέρι «δεν γιόρτασαν» την 4η Ιουλίου μετά την ανατροπή της απόφασης για τις αμβλώσεις στις ΗΠΑ. Η Κιμ, η αδερφή της Κόρτνεϊ και η Κέιτι Πέρι  αποφάσισαν να μην γιορτάσουν την ημέρα που σηματοδοτεί την ανεξαρτησία της Αμερικής.

Για να διαμαρτυρηθούν πήραν θέση ενάντια στην απόφαση της χώρας να στερήσει από τις γυναίκες το δικαίωμά τους να κάνουν έκτρωση. Οι Κιμ και Κόρτνεϊ μοιράστηκαν και οι δύο το ίδιο μήνυμα στα Instagram Stories τους, λέγοντας: «Η 4η Ιουλίου ακυρώθηκε λόγω έλλειψης ανεξαρτησίας. Ειλικρινά, γυναίκες».

Η Κέιτι Πέρι, της οποίας το τραγούδι «Firework» έχει υιοθετηθεί ως ο ανεπίσημος ύμνος της ετήσιας γιορτής έγραψε στο μήνυμά της: «”Μωρό μου είσαι ένα πυροτέχνημα” αλλά οι γυναίκες στις ΗΠΑ έχουν λιγότερα δικαιώματα από ένα πραγματικό πυροτέχνημα».

Τζέσικα Τσαστέιν: Σηκώνει το μεσαίο δάχτυλο κι εύχεται: «Χρόνια πολλά από εμένα και τα αναπαραγωγικά μου δικαιώματα»

Στις 4 Ιουλίου, την αμερικανική εθνική εορτή,  η Τζέσικα Τσαστέιν, η φετινή νικήτρια του Όσκαρ Α'γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «Τα Μάτια της Τάμι Φέι» (The Eyes of Tammy Faye), βρήκε τρόπο να εκφράσει τη δυσφορία της για τις τελευταίες εξελίξεις με τις αμβλώσεις στις ΗΠΑ. Σε ανάρτησή της στο Instagram η 45χρονη, φαίνεται να υψώνει τα μεσαία δάχτυλα των δύο της χεριών, ευχόμενη στη λεζάντα «Καλή Ημέρα "Ανεξαρτησίας" από εμένα και τα αναπαραγωγικά μου δικαιώματα». Η ίδια, προφανώς κάθε άλλο παρά τυχαία, έβαλε τη λέξη Ανεξαρτησία εντός εισαγωγικών.

 

Η Αν Χάθαγουεϊ με αφορμή την επέτειο του «The Devil Wears Prada»

Μια ιδιαίτερη ανάρτηση έκανε η Αν Χάθαγουεϊ στο Instagram, με αφορμή την 16η επέτειο της ταινίας «The Devil Wears Prada». Η ηθοποιός αναφέρθηκε και στην πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, σχετικά με τις αμβλώσεις.

Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός αφού ευχήθηκε «χαρούμενη επέτειο» δημοσιεύοντας ένα στιγμιότυπο από την ταινία, έκανε μια εύστοχη αναφορά στις γυναίκες, που πρωταγωνιστούσαν και υπηρετούσαν την καριέρα τους και την ανεξαρτησία.

 

«Χαρούμενη επέτειο στο "The Devil Wears Prada", με ιδιαίτερη αγάπη στη φανταστική Πατρίτσια Φιλντ. Μας έδωσε τα πιο iconic, χαρούμενα κοστούμια, τα οποία είναι ακόμα πιο επίκαιρα ακόμα και 16 χρόνια μετά. Αυτό είναι μαγεία», έγραψε αρχικά.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις πρωταγωνίστριες, αλλά και τους χαρακτήρες που υποδύθηκαν. Δυναμικές γυναίκες, που είχαν τον απόλυτο έλεγχο της ζωής τους.

«Βλέποντας φωτογραφίες από την αγαπημένη αυτή ταινία, που διαμόρφωσε τις ζωές και τις καριέρες πολλών γυναικών -συμπεριλαμβανόμενης και της δικής μου- επισημαίνω το γεγονός ότι οι νεαρές γυναίκες στην ταινία αυτή έχτισαν τις ζωές και τις καριέρες τους σε μια χώρα που τιμούσε το δικαίωμά τους να έχουν επιλογές, όσον αφορά την αναπαραγωγική τους υγεία. Θα σας δω στον αγώνα», συνεχίζει η ηθοποιός στην ανάρτησή της.

To μήνυμα της Τζέιμι Λι Κέρτις

«Ως ΜΗΤΕΡΑ δύο παιδιών που γεννήθηκαν από άλλες γυναίκες που ΕΠΕΛΕΞΑΝ να τα κρατήσουν μέσα τους κάτι που μου επέτρεψε να γίνω μητέρα, αυτή τη στιγμή, περισσότερο από ποτέ. Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να προστατεύσω τα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ των κοριτσιών μου να κάνουν οποιαδήποτε ΕΠΙΛΟΓΗ αφορά το σώμα τους με το δικό τους μυαλό και χωρίς ΚΑΜΙΑ κυβερνητική επιρροή ή περιορισμό».

 

To story της Χέιλι Μπίμπερ

«Είμαι άφωνη. Τι ακραία απώλεια και απογοήτευση. Αυτό είναι πραγματικά τρομακτικό», έγραψε το μοντέλο.

Τρομοκρατημένη η Τέιλορ Σουίφτ

«Είμαι απολύτως τρομοκρατημένη που βρισκόμαστε εδώ, που μετά από τόσες δεκαετίες αγώνων για τα δικαιώματα των γυναικών στο σώμα τους, αυτή η απόφαση μας απογυμνώνει», έγραψε και μοιράστηκε το κείμενο της Michelle Obama.

Το tweet της Βαϊόλα Ντέιβις

«Έτσι πάει… Τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη φωνή και τη δύναμή μας!» 

Όλες οι ειδήσεις

Μεγάλη φωτιά στο Πόρτο Γερμενό: Επιχειρούν πάνω από 100 πυροσβέστες και εναέρια μέσα - Ανησυχία για σπίτια και Γεράνεια Όρη

Ηχηρό μήνυμα Μητσοτάκη σε Τουρκία από το Ευρωκοινοβούλιο: Οι διαφορές δεν λύνονται με «νταηλίκια» αλλά με το Διεθνές Δίκαιο

«Αυτοί ήρθαν και με βρήκαν»: Προκλητικός και αμετανόητος ο ψευτογιατρός που λέει ότι δεν είναι δολοφόνος

Μωβ μέδουσες: Τσίμπησαν γυναίκα σε παραλία στα Χανιά - Τα σημάδια μετά τα τσιμπήματα

Ανώτατο ΔικαστήριοΜισέλ Ομπάμαειδήσεις τώραΤζέσικα ΤσαστέινΒαϊόλα ΝτέιβιςΚιμ ΚαρντάσιανΚέιτι ΠέριΤζέιμι Λι ΚέρτιςΗΠΑαμβλώσειςΤέιλορ Σουίφτ