Lifestyle|08.07.2022 11:44

Michael Jackson: Αφαίρεσαν τρία τραγούδια από streaming - Αμφιβολίες για το αν είναι η φωνή του βασιλιά της ποπ

Newsroom

Αφαιρέθηκαν από τις υπηρεσίες streaming τρία τραγούδια του Μάικλ Τζάκσον, λόγω  ισχυρισμών ότι σε αυτά ο βασικός τραγουδιστής δεν είναι ο βασιλιάς της ποπ.

Μια θαυμάστριά του Μάικλ Τζάκσον έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη για αυτό το ζήτημα, υποστηρίζοντας ότι τα τρία τραγούδια ηχογραφήθηκαν με άλλο τραγουδιστή στο στούντιο. Πρόκειται για τα «Monster», «Keep Your Head Up» και «Breaking News», τα οποία ήταν στο άλμπουμ «Michael», που κυκλοφόρησε το 2010, μετά τον θάνατο του σταρ. 

Οι φανς δεν μπορούν πλέον να κρίνουν μόνοι τους, καθώς τα τραγούδια έχουν εξαφανιστεί από το Spotify, το Apple Music, το YouTube και άλλες πλατφόρμες streaming - αν και ανεπίσημες μεταφορτώσεις μπορούν ακόμα να βρεθούν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας Sony Music και των διαχειριστών της περιουσίας του Μάικλ Τζάκσον, η αφαίρεσή των τραγουδιών από πλατφόρμες streaming δεν έχει καμία σχέση με την αυθεντικότητά τους. Οι ίδιοι υπογραμμίζουν ότι η ενέργεια αυτή «είναι ο πιο απλός και καλύτερος τρόπος για να αφήσουμε πίσω τη συζήτηση που σχετίζεται με αυτά τα τραγούδια, μια και καλή».

Όλα τα άλλα τραγούδια του άλμπουμ παραμένουν διαθέσιμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση. «Τίποτα σε αυτή την ενέργεια δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως κάτι που αφορά την αυθεντικότητα των τραγουδιών. Είναι καιρός να προχωρήσουμε από τον περισπασμό γύρω από αυτά», αναφέρουν ακόμη.

Οι καχυποψίες και η αγωγή σε βάρος της Sony

Σύμφωνα με το BBC, το «Michael», που κυκλοφόρησε το 2010, ήταν το πρώτο άλμπουμ με ακυκλοφόρητα τραγούδια που βγήκε μετά τον θάνατο του Τζάκσον το 2009. Πριν καν κυκλοφορήσει, η οικογένεια του σταρ εξέφρασε αμφιβολίες για το αν ο ίδιος είχε τραγουδήσει σε όλα τα κομμάτια.

«Προσπάθησα τόσο πολύ να αποτρέψω αυτή την τρέλα, αλλά δεν άκουγαν», είχε γράψει τότε ο ανιψιός του Τζάκσον, Ταρίλ. «Δεν ακούγεται σαν αυτόν», είχε σχολιάσει η αδελφή του σταρ, Λα Τόγια. Η Sony τότε είχε απαντήσει αναφέροντας ότι είχε «απόλυτη εμπιστοσύνη στα αποτελέσματα της εκτεταμένης έρευνάς μας, όπως και στις περιγραφές όσων ήταν στο στούντιο με τον Μάικλ, ότι τα φωνητικά είναι δικά του».

Όταν κυκλοφόρησε, το οπισθόφυλλο του άλμπουμ ανέφερε: «Αυτό το άλμπουμ περιλαμβάνει εννέα ακυκλοφόρητα τραγούδια ερμηνευμένα από τον Μάικλ Τζάκσον. Αυτά τα τραγούδια ολοκληρώθηκαν πρόσφατα χρησιμοποιώντας μουσική από τα αυθεντικά φωνητικά κομμάτια και μουσική που δημιουργήθηκε από τους αναγνωρισμένους παραγωγούς».

Όμως, ακούγοντάς τα, οι φαν του σταρ της ποπ ήταν καχύποπτοι για τρία συγκεκριμένα τραγούδια. Η επίσημη εκδοχή είναι ότι ο Τζάκσον τα έγραψε και τα ηχογράφησε το 2007. Όμως, επέμειναν οι φήμες ότι η φωνή ήταν του Αμερικανού τραγουδιστή Τζέισον Μαλάτσι, ο οποίος το 2011 πήρε τα εύσημα με ανάρτηση στο Facebook, την οπόα διέψευσε αργότερα μάνατζερ, υποστηρίζοντας ότι ήταν ψεύτικη.

Το 2014 η Βέρα Σέροβα, φαν του Μάικλ Τζάκσον, κατέθεσε αγωγή σε βάρος της Sony, των παραγωγών του άλμπουμ και των διαχειριστών της περιουσίας του σταρ. Τους κατηγόρησε ότι πούλησαν στην ίδια και σε άλλους ένα προϊόν που η εικόνα του διαστρεβλώθηκε. Επίσης, κατηγόρησε τους παραγωγούς ότι διέπραξαν «καλλιτεχνική απάτη», όταν πούλησαν τα τραγούδια στους διαχειριστές της περιουσίας του Τζάκσον, έναντι εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Sony και οι διαχειριστές της περιουσίας απέρριψαν τους ισχυρισμούς της και εφετείο έκρινε υπέρ τους, αφαιρώντας τους εναγόμενος από την αγωγή της Σέροβα.

«Επειδή δεν είχαν πραγματική γνώση της ταυτότητας του τραγουδιστή στα Breaking News, Monster και Keep Your Head Up, μπορούσαν να βγάλουν συμπέρασμα για αυτό το ζήτημα μόνο από τη δική τους έρευνα και τα διαθέσιμα στοιχεία», ανέφεραν τα δικαστικά έγγραφα. Με βάση αυτό, οι δικαστές έκριναν ότι οι όποιοι ισχυρισμοί διατυπώνονται στο εξώφυλλο του άλμπουμ και σε υλικό προώθησης «ισοδυναμεί με έκφραση άποψης παρά ενός δεδομένου».

Η δικαστική διαμάχη της Σέροβα με τους παραγωγούς συνεχίζεται, ενώ η φαν του Μάικλ Τζάκσον έχει ζητήσει από το ανώτατο δικαστήριο της Καλιφόρνιας να επαναφέρει την αγωγή σε βάρος της Sony. 

Καμία από τις νομικές ενέργειες δεν έχει, μέχρι σήμερα, καθορίσει την προέλευση των αμφισβητούμενων τραγουδιών.

Με πληροφορίες από BBC

τραγούδιαΜάικλ Τζάκσονstreamingειδήσεις τώραSony Music