Lifestyle|21.07.2022 15:30

Bob Mackie: Ήταν «μεγάλο λάθος» που η Kim Kardashian φόρεσε το φόρεμα της Marilyn Monroe - Οι φθόρες που έχει υποστεί

Newsroom

Ένα από τα highlights -αν όχι το μεγαλύτερο- από το φετινό Met Gala, είναι οπωσδήποτε η εμφάνιση της Κιμ Καρντάσιαν (Kim Kardashian) στο κόκκινο χαλί φορώντας το «Happy Birthday, Mr. President» φόρεμα που είχε φορέσει η Μέριλιν Μονρόε.

Η πασίγνωστη επιχειρηματίας, instagrammer και τηλεπερσόνα επέλεξε την εμβληματική διάφανη δημιουργία που είχε φορέσει το 1962 η Μέριλιν Μονρόε (Marilyn Monroe) για να ευχηθεί στον πρόεδρο Τζον Φ. Κένεντι για τα γενέθλιά του. Σημειώνεται πως όσον αφορά στο ιστορικό φόρεμα της Μέριλιν Μονρόε -για το οποίο υπήρξαν αντιδράσεις- η 41χρονη Κιμ Καρντάσιαν το φόρεσε για λίγα λεπτά, καθώς στο πάρτι το άλλαξε με ένα πιστό αντίγραφο, προκειμένου να μην καταστραφεί.

Πολλοί διατύπωσαν την άποψη ότι η Καρντάσιαν φορώντας το φόρεμα δεν σεβάστηκε όχι μόνο το ίδιο το ρούχο, αλλά και την κληρονομιά της θρυλικής ηθοποιού. Το επιχείρημα ότι ένα φόρεμα όπως αυτό πρέπει να υπάρχει σε ένα Μουσείο, όχι να επιδεικνύεται σε κόκκινο χαλί, έχει υποστηριχθεί έντονα από πολλούς ιστορικούς κοστουμιών και οικολόγους.

Ο Αμερικανός σχεδιαστής μόδας Bob Mackie είπε τη δική του γνώμη.  Ο Mackie σχεδίασε ένα σκίτσο για το εν λόγω πρωτότυπο βραδινό φόρεμα όταν εργαζόταν ως βοηθός για τον σχεδιαστή Jean Louis το 1962. Εξήντα χρόνια αργότερα και το φόρεμα επέστρεψε στη δημόσια συζήτηση, αλλά ο σχεδιαστής μόδας δεν είναι χαρούμενος γι’ αυτό.

«Νόμιζα ότι ήταν μεγάλο λάθος» είπε ο σχεδιαστής στο ΕW. Την εποχή που ο Mackie έκανε το αρχικό σκίτσο για το φόρεμα, ήταν μόλις 23 ετών. Είπε ότι δεν ήξερε πού θα φορεθεί το φόρεμα, αλλά ήξερε ότι ήταν για τη Μονρόε. «Ήταν μία θεά. Ήταν απλά υπέροχη» σημείωσε.  Ο Mackie συνέχισε, λέγοντας ότι το φόρεμα «σχεδιάστηκε για εκείνη». «Καμία άλλη δεν πρέπει να εμφανίζεται με αυτό το φόρεμα» τόνισε.

Όμως, ο Mackie δεν ενδιαφέρεται μόνο για την κληρονομιά του φορέματος και της Μονρόε, αλλά και για το ίδιο το ρούχο. Όπως πολλοί άλλοι κριτικοί, ο σχεδιαστής ανησυχεί ότι η χρήση του «ήταν αναμφίβολα επιβλαβής για τη διατήρηση και τη δομική του ακεραιότητα» σύμφωνα με το EW.

Ιστορικοί μόδας και συλλέκτες έχουν κατηγορήσει έκτοτε την Kardashian ότι κατέστρεψε το φόρεμα της Monroe στο Met Gala. Ο ChadMichael Morrisette, εικαστικός καλλιτέχνης και θαυμαστής της Monroe, επισκέφθηκε το Ripley's Believe It or Not! στο Λος Άντζελες όταν φωτογράφισε αυτό που νόμιζε ότι ήταν νέα ζημιά στο φόρεμα μετά το Met Gala.

Οι εικόνες δημοσιεύτηκαν στο Instagram από τη συλλογή The Marilyn Monroe Collection, την οποία διευθύνει ο ιστορικός και συλλέκτης Scott Fortner. Οι φωτογραφίες που δείχνουν το πριν και το μετά απεικονίζουν ένα σκίσιμο στο λουράκι, καθώς και τεντωμένες ραφές αλλά και κάποια στρας που λείπουν από την πλάτη.

 

 

Για την εμφάνισή της η Κιμ Καρντάσιαν δεν έβαψε απλώς πλατινέ τα μαλλιά της αφού, όπως αποκάλυψε στη Vogue, χρειάστηκε να χάσει 7 κιλά σε λιγότερο από ένα μήνα.

«Ήταν αυτό το φόρεμα ή τίποτα. Σκέφτηκα “Θα φορούσα φόρμα σάουνας δύο φορές την ημέρα, θα έτρεχα στον διάδρομο, θα έκοβα εντελώς τη ζάχαρη και όλους τους υδατάνθρακες και θα έτρωγα απλώς τα πιο καθαρά λαχανικά και πρωτεΐνες”. Δεν λιμοκτονούσα, αλλά ήμουν πολύ αυστηρή. Ήθελα να κλάψω με δάκρυα χαράς όταν τελικά μπήκα στο φόρεμα».

H ανακοίνωση του μουσείου

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε τον περασμένο μήνα, το μουσείο επέμεινε ότι «μπορεί να πει με σιγουριά» ότι η Kardashian «δεν προκάλεσε ζημιά» στο φόρεμα όταν το φόρεσε στο Met Gala. Το Ripley's σημείωσε ότι είχε αποκτήσει το φόρεμα σε μια εκδήλωση του Julien's Auctions το 2016 και ότι είχε υποστεί ζημιά πολύ πριν το φορέσει η Kardashian.

Μια έκθεση που γράφτηκε για την κατάσταση του φορέματος στις αρχές του 2017 αναφέρει: «αρκετές από τις ραφές είναι τραβηγμένες και φθαρμένες. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένου του πόσο ευαίσθητο είναι το υλικό», ανέφερε το μουσείο. Ωστόσο, το Ripley's δεν ανέφερε τίποτα για το σκίσιμο στις τιράντες του φορέματος.

Σε ερώτηση της DailyMail.com, εκπρόσωπος του Ripley's παραδέχθηκε ότι υπήρχαν φόβοι για την «ευθραυστότητα» της τιράντας όταν δανείστηκε το φόρεμα η Kardashian, αλλά δεν διευκρίνισε αν το σκίσιμο συνέβη πριν ή αφού το φόρεσε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κιμ ΚαρντάσιανΜέριλιν ΜονρόεφόρεμαMet Galaειδήσεις τώρα