Lifestyle|10.11.2022 10:52

Steven Spielberg εναντίον streaming: Πλατφόρμες όπως το HBO Max «έριξαν τους σκηνοθέτες κάτω από το λεωφορείο»

Newsroom

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ (Steven Spielberg) δήλωσε σε νέα συνέντευξή του στους New York Times ότι οι υπηρεσίες streaming όπως το HBO Max έχουν πετάξει τους σκηνοθέτες «κάτω από το λεωφορείο», καθώς «με συνοπτικές διαδικασίες» απορρίπτουν νέες κυκλοφορίες υψηλού προφίλ στο streaming και όχι στις αίθουσες. Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης αναφέρεται στην απόφαση της Warner Bros. να κυκλοφορήσει το σύνολο των ταινιών της για το 2021 τόσο στο HBO Max όσο και στους κινηματογράφους την ίδια ημέρα. Για τον Σπίλμπεργκ, μια τέτοια απόφαση άλλαξε τις κινηματογραφικές συνήθειες των ενηλίκων.

«Η πανδημία δημιούργησε μια ευκαιρία για τις πλατφόρμες streaming να αυξήσουν τις συνδρομές τους σε επίπεδα ρεκόρ και επίσης να πετάξουν μερικούς από τους καλύτερους φίλους μου σκηνοθέτες κάτω από το λεωφορείο, καθώς οι ταινίες τους δεν έλαβαν με συνοπτικές διαδικασίες κινηματογραφικές κυκλοφορίες», δήλωσε ο Spielberg. «Πληρώθηκαν και οι ταινίες ξαφνικά υποβιβάστηκαν, στην προκειμένη περίπτωση, στο HBO Max. Η περίπτωση για την οποία μιλάω. Και τότε όλα άρχισαν να αλλάζουν».

«Νομίζω ότι οι μεγαλύτεροι θεατές ανακουφίστηκαν που δεν χρειάστηκε να πατήσουν πάνω σε κολλώδη ποπ κορν», συνέχισε ο Spielberg. «Αλλά πραγματικά πιστεύω ότι οι ίδιοι αυτοί παλαιότεροι θεατές, μόλις μπήκαν στην αίθουσα, η μαγεία του να βρίσκεσαι σε μια κοινωνική κατάσταση με ένα μάτσο αγνώστους είναι τονωτική... εναπόκειται στις ταινίες να είναι αρκετά καλές ώστε να κάνουν όλους τους θεατές να το λένε αυτό μεταξύ τους όταν τα φώτα ξανανοίξουν».

Ο Spielberg ανέφερε το «Elvis» του Baz Luhrmann ως μια ταινία που του έδωσε ελπίδα για το μέλλον των ταινιών που στρέφονται προς τους ενήλικες στο box office. Ο σκηνοθέτης είπε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα μεγάλα σίκουελ και οι ταινίες της Marvel και της DC και της Pixar και κάποιες από τις ταινίες κινουμένων σχεδίων και οι ταινίες τρόμου εξακολουθούν να έχουν θέση στην κοινωνία», δεδομένων των εισπρακτικών τους αποδόσεων. Το «Elvis», με τα 151 εκατ. δολάρια εγχώρια έσοδα, απέδειξε ότι οι ταινίες για ενήλικες εξακολουθούν να έχουν ελπίδες.

«Βρήκα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι το 'Elvis' ξεπέρασε τα 100 εκατομμύρια δολάρια στο εγχώριο box office», δήλωσε ο Spielberg. «Πολλοί άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας πήγαν να δουν αυτή την ταινία και αυτό μου έδωσε ελπίδα ότι ο κόσμος αρχίζει να επιστρέφει στον κινηματογράφο καθώς η πανδημία γίνεται ενδημική. Πιστεύω ότι οι ταινίες θα επιστρέψουν. Πραγματικά το πιστεύω».

Αν και η πανδημία δεν άλλαξε πλήρως τη δέσμευση του Spielberg στις κινηματογραφικές αίθουσες, παραδέχτηκε στους Times ότι τουλάχιστον τον έκανε να εξετάσει πιο ανοιχτά την αξία μιας πιθανής μετακίνησης προς μια κυκλοφορία μόνο μέσω streaming.

«Έκανα το 'The Post' ως μια πολιτική δήλωση για την εποχή μας, αντικατοπτρίζοντας την κυβέρνηση Νίξον, και θεωρήσαμε ότι ήταν ένας σημαντικός προβληματισμός για πολλούς ανθρώπους για να καταλάβουν τι συνέβαινε στη χώρα μας», δήλωσε ο Spielberg. «Δεν ξέρω αν μου είχε δοθεί αυτό το σενάριο μετά την πανδημία, αν θα προτιμούσα να είχα κάνει αυτή την ταινία για την Apple ή το Netflix και να είχε βγει σε εκατομμύρια ανθρώπους. Επειδή η ταινία είχε κάτι να πει σε εκατομμύρια ανθρώπους, και ποτέ δεν θα μπορούσαμε να φέρουμε αυτά τα εκατομμύρια ανθρώπων σε αρκετές αίθουσες για να κάνουμε αυτή τη διαφορά. Τα πράγματα έχουν αλλάξει αρκετά ώστε να μπορώ να σας το πω αυτό».

Η τελευταία σκηνοθετική προσπάθεια του Spielberg, "The Fabelmans", ανοίγει αποκλειστικά σε επιλεγμένες κινηματογραφικές αίθουσες στις 11 Νοεμβρίου, πριν επεκταθεί σε όλη την επικράτεια στις 23 Νοεμβρίου.

Με πληροφορίες απο Variety

streamingΣτίβεν Σπίλμπεργκσκηνοθέτηςειδήσεις τώραHBO Max