Lifestyle|23.02.2023 22:15

Επεκτείνεται η ποινή του Χάρβεϊ Γουάινστιν: Καταδικάστηκε σε ακόμα 18 χρόνια κάθειρξης ο πρώην μεγιστάνας του Χόλιγουντ

Newsroom

Ο πρώην μεγιστάνας του κινηματογράφου του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Γουάινστιν καταδικάστηκε την Πέμπτη στο Λος Άντζελες σε 16 ακόμη χρόνια φυλάκισης για κατηγορίες βιασμού και σεξουαλικής επίθεσης που χρονολογούνται από το 2013.

Ο 70χρονος εκτίει ήδη ποινή κάθειρξης 23 ετών για ξεχωριστή καταδίκη στη Νέα Υόρκη.

Πάνω από 80 καταγγελίες

Όπως μεταδίδει το BBC περισσότεροι από 80 άνθρωποι έχουν προβεί σε καταγγελίες για βιασμούς και ανάρμοστη συμπεριφορά σχετικά με τον Γουάινστιν, οι οποίες χρονολογούνται από τα τέλη της δεκαετίας του 1970. Ο ίδιος έχει αρνηθεί ότι έκανε ποτέ δεν συνευρέθηκε με κάποιον χωρίς συναίνεση.

Στις 19 Δεκεμβρίου, ένορκοι του Λος Άντζελες καταδίκασαν τον Γουάινστιν για μία κατηγορία βιασμού και δύο κατηγορίες σεξουαλικής επίθεσης που αφορούσαν ένα μοντέλο και ηθοποιό που είναι γνωστή μόνο ως Jane Doe 1 για την προστασία της ανωνυμίας της.

Το θύμα κατέθεσε ότι ο Γουάινστιν της επιτέθηκε σε δωμάτιο ξενοδοχείου κατά τη διάρκεια ενός ιταλικού φεστιβάλ κινηματογράφου στο Λος Άντζελες τον Φεβρουάριο του 2013.

Ο Γουαϊνστάιν αθωώθηκε κατά την ίδια δίκη για σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος μιας άλλης καταγγέλλουσας. Οι ένορκοι δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε ετυμηγορία για τρεις άλλες κατηγορίες σεξουαλικής επίθεσης, συμπεριλαμβανομένης μιας που αφορούσε την Τζένιφερ Σίμπελ Νιούσομ, σύζυγο του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ. Κηρύχθηκε κακοδικία.

Θα προστεθούν ακόμα 18 έτη

Ο πρώην μεγιστάνας του κινηματογράφου αντιμετώπιζε ποινή φυλάκισης έως και 18 ετών στην υπόθεση του Λος Άντζελες. Απέφυγε την ποινή των έως και 24 ετών, αφού οι ένορκοι δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν για το αν ο Γουάινστιν είχε σχεδιάσει τον βιασμό ή αν το θύμα ήταν «ιδιαίτερα ευάλωτο».

Το 2020, ο Γουάινστιν καταδικάστηκε σε 23 χρόνια φυλάκιση για βιασμό και σεξουαλική επίθεση σε βάρος μιας βοηθού παραγωγής το 2006 και μιας επίδοξης ηθοποιού το 2013. Ο ίδιος άσκησε έφεση.

Η καταδίκη θεωρήθηκε σημαντική στιγμή στο κίνημα #MeToo, το οποίο είχε ρίξει φως στην ανεξέλεγκτη σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση στη βιομηχανία του κινηματογράφου και της τηλεόρασης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καταδίκηειδήσεις τώραβιασμόςΧάρβεϊ Γουάινστιν