Lifestyle|14.03.2023 20:43

Αύγουστος Κορτώ: «Μικρός ένιωθα ντροπή για αυτό που περνούσε η μητέρα μου - Όταν αυτοκτόνησε πήρε 450 χάπια»

Newsroom

Καλεσμένος στην εκπομπή «Στούντιο 4» βρέθηκε ο Αύγουστος Κορτώ, ο οποίος μίλησε για τη στιγμή που έκανε απόπειρα αυτοκτονίας, έπειτα από μια δύσκολη μάχη με την κατάθλιψη. «Περίπου στα 5 με 6 λεπτά που πήρα τα χάπια, συνειδητοποίησα ότι κακώς τα πήρα. Όσο και να υπέφερα επί μήνες -και υπέφερα φρικτά- με την κατάθλιψη, υπήρχε ίσως ελπίδα και πήρα τρέχοντας το ΕΚΑΒ, το οποίο ήρθε σ' ένα πεντάλεπτο. Ήταν σχεδόν αντανακλαστικό το πώς έγινε η απόπειρα, το πώς πήρα το ΕΚΑΒ και το πώς -μέχρι να έρθει- προσπάθησα να προξενήσω εμετό», περιέγραψε, αρχικά, ο συγγραφέας.

«Έπρεπε να πάω στο νοσοκομείο για να κάνω πλύση στομάχου. Στο μεταξύ, κάποια χάπια είχαν διαλυθεί, κάποιες μέρες έπρεπε να νοσηλευτώ σε κάποια κατάσταση, ελαφρώς έκρυθμη. Μετά ακολούθησε η νοσηλεία και ο δρόμος προς τη θεραπεία. Το άλλοθι μου ήταν οι 8 μαρτυρικοί μήνες κατάθλιψης. Ήταν η τέταρτη φορά στη ζωή μου, όπου μέσα σε μια 20ετία, περνούσα κλινική κατάθλιψη και είχα κουραστεί πάρα πολύ» πρόσθεσε. 

«Ένιωθα ντροπή όταν ήμουν μικρός γι' αυτό που περνούσε η μητέρα μου»

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη μητέρα του, τη μάχη της με τη διπολική διαταραχή, αλλά και τον θάνατό της. «Ως αδιάγνωστη διπολική από την εφηβεία της, δεν έλαβε ποτέ σοβαρή θεραπεία, προσπαθούσαν οι γιατροί να βουλώσουν μια διαρροή με χάπια. Ήταν μια ρουλέτα χαπιών. Είχαν βαριές παρενέργειες, την έκαναν ζόμπι. Γι' αυτό κι όταν γινόταν καλά, σταματούσε να τα παίρνει. Ακολουθούσε η ταλάντωση της διπολικότητας που ήταν καλά, μέχρι την υπομανία που γινόταν η σούπερ μαμά με 2 ώρες ύπνου τη μέρα, 3 φαγιά, γυμναστήριο. Ένιωθα ντροπή όταν ήμουν μικρός για αυτό που περνούσε η μητέρα μου. Σαν να ήταν κάποιου είδους ηθικής αδυναμίας» εξομολογήθηκε ο Αύγουστος Κορτώ.

«Μετά από ένα σημείο άρχισα ν' αντιλαμβάνομαι και τις απόπειρες. Δεν ήταν 1, δεν ήταν 2, μέχρι την τελευταία απόπειρα είχαν μεσολαβήσει άλλες 12. Είχα αγωνία, με εξόργιζε το γεγονός ότι δεν υπήρχε θεραπεία. Είχε φτάσει σ' ένα σημείο που κατά βάθος δεν ήθελε ψυχοθεραπεία. Ήθελε στις φάσεις που ήταν χάλια να πίνει, να παίρνει τα χάπια και να γίνεται κόκαλο» συμπλήρωσε. 

«Η μητέρα μου πήρε 450 χάπια και ήξερε ότι θα την βρω εγώ»

Αποκάλυψε, επίσης, τη στιγμή που βίωσε, αφού η μητέρα του αυτοκτόνησε κι ήταν ο ίδιος που τη βρήκε νεκρή. «Συνειδητοποίησα στην εφηβεία ότι η μάνα μου έχει κάτι σοβαρό, δεν το αντιμετωπίζει σοβαρά και δεν θα έχει καλό τέλος. Τη βρίσκαμε με τον πατέρα μου. Έχω δει τα πάντα, δηλητηρίαση με νερό, αλκοόλ. Το πιο σκληρό ήταν σε μία κλινική που δεν με αναγνώριζε, γιατί από το αλκοόλ είχε αλλοιώσεις στον εγκέφαλο. Ποτέ δεν μπορείς να είσαι προετοιμασμένος για τον θάνατο ενός γονιού, όταν είναι τόσο τραγικό και τραυματικό. Για χρόνια την κατηγορούσα, αλλά δεν την κατηγορώ πια. Ήμουν θυμωμένος, γιατί επέλεξε να φύγει σε μία άσχημη χρονική συγκυρία, καταλαβαίνω ότι είχε φτάσει στις εσχατιές της απόγνωσης. Η μητέρα μου πήρε 450 χάπια και ήξερε ότι θα την βρω εγώ».

«Μεγάλωσα με τον τρόμο του AIDS»

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Αύγουστος Κορτώ, ο οποίος έχει κάνει coming out εδώ και πολλά χρόνια, αναφέρθηκε στο σύντροφό του, Τάσο, αλλά και για το πώς βίωσε ο ίδιος να είσαι γκέι έφηβος στη Θεσσαλονίκη στις αρχές της δεκαετίας του '90.

«Οταν γνωριστήκαμε με τον Τάσο ήμασταν και οι δύο έτοιμοι να δεχθούμε αγάπη. Ηταν ένα θαύμα, ένα θαύμα εξακολουθητικό θα έλεγα, αφού κρατά 20 χρόνια. Ακόμα εντυπωσιάζομαι. Τι να σας πω, είναι φοβερή η μοναξιά του ανθρώπου που δεν λαμβάνει αγάπη... Η ομοφυλοφυλία μου στις αρχές της δεκαετίας του 90 στη Θεσσαλονίκη ήταν μία πηγή μοναξιάς και απομόνωσης. Δεν έβλεπα άλλα γκέι ζευγάρια, μεγάλωσα με τον τρόμο του AIDS, τον τρόμο της ερωτικής πράξης. Το είχα πάρει απόφαση ότι θα είμαι μόνος και αυτό ήταν μία πηγή μεγάλου άγχους. Στη μάνα μου μίλησε έγκαιρα για την ομοφυλοφυλία μου αλλά ήταν σαν να μην άκουσε. Ο πατέρας μου το έμαθε αργότερα, όταν απέκτησα πρόσβαση στο internet».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

διπολική διαταραχήειδήσεις τώρασυγγραφέαςΑύγουστος Κορτώκατάθλιψη