Lifestyle|15.05.2023 18:42

Eurovision 2023: Χαμός με το 4άρι στην Κύπρο - «Ψηφίσαμε αυτό που πιστεύαμε» λέει ο πρόεδρος της ελληνικής κριτικής επιτροπής

Newsroom

Ιδιαίτερη έκπληξη προκάλεσε το 4άρι που έδωσε η ελληνική κριτική επιτροπή στην Κύπρο που εκπροσωπήθηκε από τον Andrew Lambrou και το τραγούδι «Break a Broken Heart», στον φετινό τελικό της Eurovision, η οποία τα ξημερώματα της Κυριακής έριξε αυλαία στο Λίβερπουλ με τη μεγάλη νικήτρια τη Loreen από τη Σουηδία. Μάλιστα, αυτό είχε ως συνέπεια να του στερήσει μία θέση στη δεκάδα. 

«Ο Φώτης Σεργουλόπουλος είναι πανέτοιμος να χαρίσει ένα 12αρι» τόνισε, αρχικά, ο Αλέξανδρος Ταραμουντάς ένας εκ των δύο παρουσιαστών της κυπριακής τηλεόρασης, για να τον προλάβει η Μελίνα Καραγεωργίου, συμπληρώνοντας πως «όχι στην Κύπρο πάντως. Η Κύπρος έχει πάρει 4 βαθμούς από την κριτική επιτροπή της Ελλάδας».

«Η πενταμελής κριτική επιτροπή στην Ελλάδα έδωσε 4 βαθμούς στην Κύπρο» δήλωσε στη συνέχεια η Μελίνα Καραγεωργίου με τον Αλέξανδρο Ταραμουντά να υπογραμμίζει λιτά αλλά με νόημα «thank you, next. Πάμε στην επόμενη και πολύ κράτησε».

Από το βράδυ του Σαββάτου, τόσο το Twitter όσο και καλλιτεχνικός χώρος κατακεραυνώνουν τα μέλη της ελληνικής επιτροπής που έδωσαν τη συγκεκριμένη βαθμολογία, υπογραμμίζοντας ότι ήταν άδικο. Την κριτική επιτροπή για την Ελλάδα στην Eurovision 2023 αποτέλεσαν οι Χρήστος Γιακουμόπουλος, Φώτης Γιαννούτσος, Νικόλαος Νικολακόπουλος, Κλαούντια Ματόλα και Ευανθία Θεοτοκάτου.

Νίκος Νικολακόπουλος: «Ψηφίσαμε αυτό που πιστεύαμε»

Το μεσημέρι της Δεύτερας (15/5), ο πρόεδρος της επιτροπής, Νίκος Νικολακόπουλος, μίλησε στην εκπομπή «Ελένη» για τον τρόπο που πραγματοποιήθηκε η ψηφοφορία. «Όσοι ήταν στην επιτροπή είναι πολλά χρόνια στον χώρο. Εστάλησαν τα βιογραφικά μας και συνέχισε η διαδικασία. Μετά αξιολογήσαμε τα τραγούδια και είδαμε τα τραγούδια ζωντανά την προηγούμενη μέρα στην πρόβα. Είδαμε 26 νέα τραγούδια. Έπρεπε με βάση τους κανόνες να είμαστε αμερόληπτοι και αντικειμενικοί.

Εμείς βάζαμε έναν αριθμό από το 1 - 26, όσοι ήταν και οι διαγωνιζόμενοι δηλαδή, αλλά δεν βάζαμε βαθμό. Όταν μπήκαμε στη διαδικασία της ψηφοφορίας δεν μιλήσαμε με κάποιον. Και όταν τελειώσαμε τα πήρε η συμβολαιογράφος και τα έστειλε. Εμείς ψηφίσαμε αμερόληπτα, δεν ήρθε κάποιος να μας πει τι θα βάλουμε. Το κάναμε γιατί έτσι πιστεύαμε» είπε αρχικά και αναρωτήθηκε: «Έπρεπε τη Eurovision να τη διοργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών και να βάζει για επιτροπή διπλωμάτες;»

Στη συνέχεια, ο κ. Νικολακόπουλος αναφέρθηκε στο tweet που έκανε ο Νίκος Κοτζιάς, πρώην υπουργός Εξωτερικών. «Εμείς δεν είμαστε άνθρωποι της Eurovision. Ήταν η δική μας άποψη. Ακούγονται διάφορα και δεν συμβαίνει τίποτα από αυτά. Εμείς ψηφίσαμε αμερόληπτα. Δεν κάναμε κάποιο πείραμα αλλά ψηφίσαμε αυτό που πιστεύαμε. Εμείς για παράδειγμα δεν ψηφίσαμε το "Cha cha cha", αλλά ο κόσμος το ψήφισε.

Σήμερα διάβασα από τον Νίκο Κοτζιά, που ήταν πρώην υπουργός Εξωτερικών, πως χρησιμοποιείται αυτό για προσπάθεια του συστήματος ν' αποξενωθεί η ελληνική κοινωνία από το Κυπριακό, ώστε να προωθηθούν τα σχέδια της. Ποια είναι αυτά; Δηλαδή έπρεπε τη Eurovision να τη διοργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών και να βάζει για επιτροπή διπλωμάτες; Είναι σοβαρά πράγματα αυτά;»

Φώτης Σεργουλόπουλος: «H βαθμολογία ήρθε τελευταία στιγμή»

Από τη μεριά του, ο Φώτης Σεργουλόπουλος υπογράμμισε ότι τη στιγμή που γνωστοποίησε τις ψήφους της ελληνικής επιτροπής, το μόνο που γνώριζε ήταν η χώρα στην οποία είχαμε δώσει το 12αρι και δεν είχε καμία εικόνα για τις υπόλοιπες χώρες και βέβαια ούτε για τους 4 βαθμούς της Κύπρου.

«Είναι η μεγαλύτερη χαρά που είχα και ίσως το μεγαλύτερο τρακ που είχα σε μετάδοση ζωντανή. Εκείνη την ώρα πήγαινε η καρδιά μου να σπάσει, πραγματικά. Είχα κάνει τις πρόβες μου, είχα πει τα λόγια μου πολλές φορές με όλο το συνεργείο της ΕΡΤ και όλους τους τεχνικούς που τους αγαπώ πολύ, διότι το φρόντισαν πάρα πολύ. Έκανα τρεις πρόβες… Πάρα πολύ δουλειά για ούτε ένα λεπτό» δήλωσε, αρχικά, ο παρουσιαστής της ΕΡΤ.

«Μου ήρθε η βαθμολογία τελευταία στιγμή. Εγώ αυτό που είδα ήταν αυτό που έπρεπε να ανακοινώσω στο 12αρι, το είπα και δεν ήξερα την υπόλοιπη κάρτα. Εγώ είμαι σε ένα green box, δεν βλέπω ούτε μόνιτορ ούτε τίποτα, οπότε εγώ αυτό που είπα είναι ότι το 12αρι το δίνω εκεί που μου ήρθε το χαρτάκι. Έρχεται ένα χαρτί που γράφει πάνω αυτή τη χώρα θα πεις και είπα αυτή τη χώρα. Παρουσιαστής είμαι, αυτό ήξερα ότι έπρεπε να κάνω και το έκανα με τον καλύτερο τρόπο που μπορούσα και εύχομαι να άρεσε και σε σας. Το έκανα με σεβασμό σε αυτόν τον θεσμό» πρόσθεσε. 

Andrew Lambrou: Είμαι ευγνώμων για οποιονδήποτε βαθμό»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Andrew Lambrou στην εκπομπή «Breakfast@Star» είπε ότι «είμαι τόσο συγκινημένος, προσπαθώ να βρω λόγια αυτή τη στιγμή αλλά θέλω να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους όσοι με στήριξαν. Του ανθρώπους της Κύπρου, τους ανθρώπους της Ελλάδας, της Αυστραλίας, σε όλον τον κόσμο. Νιώθω την αγάπη και την υποστήριξή σας και για εμένα αυτό είναι τα πάντα. Σας αγαπώ τόσο πολύ και σας το ανταποδίδω».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φώτης ΣεργουλόπουλοςEurovisionειδήσεις τώραAndrew Lambroueurovision 2023Κύπρος