Lifestyle|01.06.2023 20:00

«Derive», λεύκωμα φωτογραφιών της Νέας Υόρκης της πανδημίας, από την ηθοποιό Jessica Lange

Newsroom

Στο λεύκωμα «Derive», η Jessica Lange, το μοντέλο που έγινε ηθοποιός - βραβευμένη με Όσκαρ, Tony και Emmy - στέκεται με τον φωτογραφικό φακό της μάρτυρας μιας Νέας Υόρκης που στη διάρκεια της πανδημίας έπληξε η θλίψη, η σύγχυση και η απώλεια.

«Τον Μάρτιο του 2020, όταν η Νέα Υόρκη μπήκε λόγω της Covid σε lockdown, όπως και πολλοί άλλοι που είχαν τη δυνατότητα έφυγα από την πόλη. Δεν επέστρεψα παρά μόνο τον Οκτώβριο, επτά μήνες αργότερα. Τα πάντα είχαν αλλάξει» γράφει η 73χρονη σήμερα Jessica Lange στην εισαγωγή του τρίτου βιβλίου της. «Ήταν μια διαφορετική πόλη. Προθήκες καταστημάτων σε ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα τις είχαν καλύψει με σανίδες. Κατόπιν εντολής είχαν κλείσει όλες οι «επουσιώδεις» επιχειρηματικές δραστηριότητες. Τα συνηθισμένα πλήθη που πήγαιναν πάνω κάτω στους δρόμους είχαν εξαφανιστεί. Διάβασα κάπου ότι το νόημα τη πόλης είναι να κάνει υποφερτή τη μοναξιά. Τώρα, δεν υπήρχε μασκάρεμα της μοναξιάς» συνεχίζει.

Μέσα στην αβεβαιότητά της του πώς θα τα κατάφερνε στις σύντομες μέρες και τις μακριές νύχτες του χειμώνα που ακολουθούσε, ο γιός της τής πρότεινε να διαβάσει το κείμενο-ορόσημο του 1956 του Γκυ Ντεμπόρ «Theorie de la Derive». Σε αυτό, ο Γάλλος στοχαστής έγραφε: «Σε μια περιπλάνηση (σ.σ. η λέξη δηλώνει "παρέκκλιση από προδιαγεγραμμένη πορεία" αλλά οι Έλληνες αναλυτές του Ντεμπόρ έχουν υιοθετήσει τον όρο "περιπλάνηση"), εγκαταλείπει κάποιος όλα τα συνήθη κίνητρά του για κίνηση και δράση και αφήνεται να προσελκυστεί από τα αξιοπρόσεκτα του τοπίου - συνήθως αστικού και τις συναντήσεις που βρίσκει εκεί».

 

Σε αυτές τις λέξεις, η Lange βρήκε κίνητρο και προσάρμοσε τη φωτογραφική τέχνη της ώστε να καταπιαστεί με τη Νέα Υόρκη με έναν νέο και ουσιαστικό τρόπο. Μεταξύ Νοεμβρίου του 2020 και Μαΐου του 2021, ξεκίνησε με τη φωτογραφική μηχανή της να περπατά τους δρόμους της πόλης χωρίς συγκεκριμένο προορισμό ή άλλη πρόθεση από το να παρατηρεί την πόλη και τους κατοίκους της καθώς έγραφαν ένα καινούργιο κεφάλαιο επιβίωσης.

Το λεύκωμα «Derive» κυκλοφορεί από το εκδοτικό οίκο powerHouse Books.

ηθοποιόςΝέα Υόρκηφωτογραφίαμοντέλοειδήσεις τώρα