Lifestyle|19.03.2019 17:36

Ο Γιώργος Αυγερόπουλος και οι πειρατές της Μεσογείου (vid)

Χρήστος Ιερείδης

Όταν για μια σκηνή διάρκειας περίπου 40 δευτερολέπτων, με 2-3 πλάνα από τα Κύθηρα και δύο φράσεις ενός ιστορικού που αποτελούν ψηφίδες στο μωσαϊκό πορτρέτο του θρυλικού Μπαρμπαρόσα, έχει προηγηθεί προετοιμασία δύο εβδομάδων και αποστολή στο νησί της Αφροδίτης, γίνεται αντιληπτό ότι κάθε ωριαίο επεισόδιο της δραματοποιημένης ιστορικής σειράς τεκμηρίωσης «Οι πειρατές του Αιγαίου» που φέρει τη σφραγίδα του Γιώργου Αυγερόπουλου -σε ιδέα του Δημήτρη Δεμεσούκα- είναι εμμονικά προσεγμένο στη λεπτομέρειά του.

Ο πειρατής Ιωάννης Καψής (Μανούσος Γακηλάζος) με τα πρωτοπαλίκαρά του (αριστερά: Κωστής Παττακός, δεξιά: Σπύρος Παπαγιάννης)

Η σειρά ιστορικού ντοκιμαντέρ -κατ’ αρχάς τεσσάρων επεισοδίων- που ξεκινά την Τρίτη 19/3 στις 24.00 στο Open TV αφηγείται τα έργα και τις ημέρες πειρατών και κουρσάρων που έδρασαν στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα. Μια άγνωστη ιστορία, για μια σκοτεινή περίοδο, άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ελλάδα και την Ευρώπη.

T

Ως επιλογή-πρόταση εκφράζει τη φιλοσοφία του σταθμού που θέλει να είναι «ανοιχτός» σε προσκλήσεις, προκλήσεις, ακόμα και «στο δύσκολο είδος του ιστορικού ντοκιμαντέρ», όπως σημείωσε ο παραγωγός της σειράς, δημοσιογράφος Γιώργος Αυγερόπουλος, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής προβολής του επεισοδίου για την ιστορική φιγούρα του κουρσάρου που έφθασε να γίνει καπουδάν πασάς της Πύλης, Μπαρμπαρόσα, ο οποίος δέσποσε για σημαντικό χρονικό διάστημα στην ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου. Μια παραγωγή που κάλλιστα θα μπορούσε να αποτελεί πρόγραμμα του History ή του Discovery Channel. Με πρωτογενές υλικό σε όλα τα επίπεδα. Με πυκνή αφήγηση -προϊόν πολύμηνης έρευνας- και τεκμηρίωση από αφρόκρεμα ακαδημαϊκών, Ελλήνων και ξένων.

Μέσα από δραματοποιημένες σκηνές που οπτικοποιούν τη δράση των πρωταγωνιστών κάθε επεισοδίου, 3D γραφικά που ζωντανεύουν αιματηρές ναυμαχίες, και έρευνα σε έργα τέχνης, χάρτες και γκραβούρες, η σειρά αφηγείται 400 σκοτεινά χρόνια από την ιστορία της Μεσογείου. Τη σκηνοθεσία των επεισοδίων έκαναν οι Γιώργος Γκικαπέπας, Χρήστος Γεωργίου και Αλέξανδρος Χαντζής. Η παραγωγή είναι των Γιώργου Αυγερόπουλου - Αναστασίας Σκουμπρή.

Το πρώτο επεισόδιο (19/3, στις 24:00) είναι αφιερωμένο στον κουρσάρο επαναστάτη Λάμπρο Κατσώνη. 

Τα τρισδιάστατα γραφικά για τις ανάγκες οπτικοποίησης της σειράς επιμελήθηκαν οι Βασίλης Μάγκος και Αλεξία Μπαράκου
Open TVΓιώργος ΑυγερόπουλοςΟι Πειρατές του Αιγαίου