Lifestyle|01.08.2023 18:10

Χρήστος Βασιλόπουλος για την απεργία στο Χόλιγουντ: «Είναι μια ιστορική στιγμή»

Newsroom

Το πρωί της Τρίτης (1/8), ο Χρήστος Βασιλόπουλος μίλησε στο «Καλοκαίρι #yes» για την ιστορική απεργία που γίνεται στο Χόλιγουντ από ηθοποιούς και σεναριογράφους. Η απεργία έχει παραλύσει σε μεγάλο βαθμό την αμερικανική βιομηχανία κινηματογράφου με μικρές μόνο εξαιρέσεις. Ελάχιστες πια ταινίες και σειρές γυρίζονται και τα μέτωπα φαίνεται να έχουν σκληρύνει.

Όταν  ο εκπρόσωπος των απεργών ηθοποιών Ντάνκαν Κράμπτρι Άιρλαντ ρωτήθηκε πόσο καιρό θα διαρκέσει η απεργία, απάντησε ότι δεν θα μπορούσε ν' αποκλείσει τον Ιανουάριο ή ακόμα και τον Φεβρουάριο. Και τα δύο συνδικάτα (WGA και SAG-AFTRA) ζητούν, μεταξύ άλλων, καλύτερες αμοιβές και τη ρύθμιση της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στη βιομηχανία του κινηματογράφου

«Τα βραβεία Εmmy αναβλήθηκαν, η απεργία είναι τεράστια. Ξεκίνησε από το σωματείο συγγραφέων και μετά από τρεις μήνες μπήκε και το σωματείο ηθοποιών. Έχει να κάνει απεργία εδώ και 25 χρόνια, ενώ και τα δύο σωματεία μαζί έχουν να κάνουν απεργία 60 χρόνια» είπε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Βασιλόπουλος, ο οποίος τα τελευταία χρόνια μένει και εργάζεται στην Αμερική.

«Θεωρώ πως είναι μια ιστορική στιγμή. Οι συγγραφείς είναι στον τέταρτο μήνα, ενώ οι ηθοποιοί στον 1,5 μήνα. Συζητάω μαζί τους και λένε ότι θα φτάσει μέχρι τον Ιανουάριο. Τα γυρίσματα έχουν σταματήσει για τις παραγωγές. Γίνονται εξαιρέσεις σε κάποια πρότζεκτ, αλλά στην ουσία δεν δουλεύει κανείς» πρόσθεσε.

Παράλληλα, εξήγησε ότι οι ηθοποιοί δεν είναι εντελώς ενάντια στην τεχνολογία Al, όμως θέλουν να υπάρχει ένα όριο. «Μπορεί να φτάσει στο σημείο, το στούντιο να πάρει τη φωνή, το πρόσωπό μου για πέντε λεπτά και να κάνει ολόκληρη ταινία μέσα από αυτά που έχει ή ακόμα και να αλλάξει την ερμηνεία μου» ανέφερε. «Για παράδειγμα, σε μια σκηνή που θέλει ο Χρήστος να κλαίει λίγο παραπάνω, μπορεί κανείς να βάλει 2-3 δάκρυα παραπάνω χωρίς τη δική μου συναίνεση» συμπλήρωσε.

Κλείνοντας, ο Χρήστος Βασιλόπουλος είπε: «Ένας άλλος μεγάλος λόγος της απεργίας είναι τα δικαιώματα και οι επαναλήψεις. Τα κανάλια δεν μετράνε ανάλογα με το πόσες φορές παίζεται το πρότζεκτ. Πληρώνεσαι ένα βασικό ποσό όλο τον χρόνο. Φαντάσου το πρότζεκτ να παίζεται πολλές φορές κι εσύ να παίρνεις το μίνιμουμ».

σεναριογράφοςαπεργίαειδήσεις τώραΧόλιγουντΧρήστος Βασιλόπουλοςηθοποιός